|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
billy Neznanec

Pridružen-a: Pet 29 Jul 2005 11:51 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2005 2:30 pm Naslov sporočila: Začetniške težave...rabim malo pomoči :) |
|
|
Pred časom sem iskal napravico, ki bi merila trenutno porabo v mojem avtomobilu. Po mučnem iskanju sem ugotovil, da sploh ni primerne naprave za takšno nalogo. Zato sem začel sam razmišljati o možnosti, da bi jo izdelal. Ko sem zadevo premislil, sem prišel do tega načrta: 2x temp senzot (notranja in zunanja temperatura), stevec porabe, ura. Vsej bi bilo na 2x16 LCDju, razdeljeno na 1x8 polja. Vse vrednosti bi izpisovalo v intervalu 1sec, razen ure seveda (minutni prikaz).
Ideja na naletela na porodne krče, oz manjka mi znanja pri delu s PICi. Ker mi je nakako najbližji jezik C, sem se odločil da bom v njem spisal potreben software, zato me kot prvo zanima, kje bi lahko dobil kakšna navodila oz literaturo za to početje?
PIC bi bil 16F84, predvsem zaradi njegove velikosti (oz ker je majhen) ker bi vse skupaj slačil na zelo mali prostor, ter vgradil v armaturko.
Kakršni koli drugi nasveti ter pomoč dobrodošli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
msmiha Član

Pridružen-a: Sob 26 Feb 2005 16:48 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2005 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
literaturo o vseh picih boš našel na microchipovi domači strani _________________ Edini način da odkrijemo meje mogočega je da, jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2005 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš delal s C-jem, bi bilo skoraj nujno da bi uporabil en 18 pinski 18Fxxxx pic, ker so ti pic-i prirejeni za uporabo s C-jem. Na Microchip-ovi strani boš tudi našel c compajler, ki je zastonj za 2 meseca, po tem pa ti še zmeraj deluje, samo ti ne optimizira prevedene kode. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Oliver Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2005 4:05 pm Naslov sporočila: Re: Začetniške težave...rabim malo pomoči :) |
|
|
Nasvet številka ena:
Najdi ustrezne senzorje. Senzorji in njihov način komunikacije z mikrokontrolerjem vpliva na izbiro ustreznega mikrokontolerja.
Nasvet številka dve:
Ne uporabi PIC 16F84. Obstaja cela kopica drugih PICev v enakem ohišju, ki imajo več flasha in rama in več periferije. Nekateri so celo cenejši. Pri izbiri lahko celo upoštevaš željo po uporabi C-ja.
Za PIC-e obstaja kar nekaj komercialnih C prevajalnikov, večina jih ima tudi zastonjske različice, ki pa so ponavadi tako ali drugače omejene. Obstaja pa tudi odprtokodni C, ki se imenuje SDCC. Za vse te prevajalnike boš tudi našel ustrezne priročnike.
Toliko za začetek
LP, Oliver |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2005 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno mogoče malo butasto vprašanje: O kakšni porabi ti tukaj govoriš? Porabi goriva? Taksimeter? Kaj drugega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
billy Neznanec

Pridružen-a: Pet 29 Jul 2005 11:51 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2005 2:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore
Kateri PIC bi potem predlagali?
Za temp bi uporabil 2 DSxxxx, ne vem točne cifre ...
Govorim pa o trenutni porabi goriva.
Verjetno je res bolje, da začnem s kakšnih boljšim PICem, ker ima moj "projekt" še veliko rezerve in se mu lahko naknadno dodajo še različne funkcije (recimo: avtomatski nadzor ročne klime, porabljeno št kilometrov z 1 tankom, preostali kilometri ob trenutni vožnji, povprečna poraba, min max poraba, etc etc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2005 6:27 am Naslov sporočila: |
|
|
O samih pic-ih in porgramiranju boš na forumu našel veliko napisanega. Osebno uporabljam assembler. Tudi tebi kot začetniku priporočam, da na začetku ne greš mimo njega. To pa z več razlogi. Pri uporabi assemblerja boš kaj hitro in zelo dobro spoznal arhitekturo mikrokontrolerja. (kot mi je nekoč nekdo napisal pod zasebno - z njim vidiš mikrokotroler "v dušo" ) Kot drugo vsa potrebna orodja so v sklopu MPLAB-a ter so na razpolago zastonj na microchipovi strani. Tretje; v glavnem vsi višji jeziki omogočajo uvoz assemblerske kode, kar pa se v praksi dostikrat uporablja.
Kateri PIC izbrati?
Kot je bilo že napisano. 16F84 je "legenda" poleg tega je precej drag. Če ti zadostuje število pinov (za opisan projekt jih bo vrjetno dovolj vzameš 16F628-) Ura ter termometer ne predstavlja nobenega problema. Assemblerske kode za za oboje boš našel kar nekaj na forumu. Za uro mogoče vzameš kar philipsov namenski čip na I2C vodilu (PCF 8583). Temperaturni senzor dallasov DS1820. (1Wire) Za tole boš porabil 3 pine. LCD 7 pinov. Ostane ti še 6 čisto prostih pinov.
Potrebuješ še programator.
Tudi o njem je bilo na forumu dosti napisanega. Obstajajo enostavni brez exsternega napajanja (JDM), ki se priključujejo na serijski port, a včasih ne delajo najbolje zato izdelavo odsvetujem.
Mislim, da je najboljša ter najcenejša varinata izdelava P16PRO programatorja o katerem se je na forumu tudi dosti pisalo. Uporabi iskanje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2005 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen pa bo senzor za porabo goriva ??
Moje meneje je da vzameš večji PIC npr. 16F876, tako ti ne bo zmanjkalo pinov in imaš še A/D pretvornike. Če se boš spomnil da bi še meril napetost akumolatorja ti bo prav prišlo.
Sicer pa si si zastavil dokaj zahteven vendar zanimiv projek za začetek. Upam da boš ga dobro speljal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2005 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
če ima vbrizg ne potrebuješ senzorja, meriš širino impulza na injektorju, vedeti moraš pretok skozi injektor (to ti je največji problem, sem jaz že tudi razmišljal o takšnem merilniku), vedeti moraš hitrost vozila če želiš absolutno vrednost, za relativno se ti pa potem ne izplača delati z LCDjem ampak narediš z 20 LEDicami in LM3914 kot sem jaz naredil, nisem še pa preizkusil kako se obnese
Moram narediti eno lepo ohišje da ne bo zgledalo kot čreva pri armaturki  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni