|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 27, 2008 10:47 pm Naslov sporočila: Optimizacija algoritma / zanke |
|
|
Testiram neke DSP algoritme za ARM MCU-je. Težavo imam pri razumevanju optimizatorja prevajalnika.
Problem lahko prikažem z naslednjim primerom, ki je namenoma zelo poenostavljen:
Koda: |
int mult_int(int a, int b);
int main(void)
{
int i;
int volatile c;
for(i = 0; i < 9999; i++)
{
c = mult_int(i, 10);
}
return 1;
}
int mult_int(int a, int b)
{
return a * b;
}
|
Brez vklopljene optimizacije je vse tako kot pričakujem. Pri vklopljeni optimizaciji pa mi tako realview kot tudi arm-gcc prevajalnik odstranita for zanko.
Ima kdo idejo zakaj je temu tako? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2008 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ampak izracun za c je pa vseeno pustil? Ce je to res, je zato, ker je pogruntal, da je le zadnji rezultat relevanten in prav ima.
Ponavadi je volatile spremenljivka, ki je neposredno povezana z zanko in to je i. Poskusi dodati volatile pred i. _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2008 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali si poskusil rešiti težavo? _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 3:18 pm Naslov sporočila: Volatile |
|
|
Sicer sem pri odgovoru zeeelo pozen, ampak vseeno.
Dodal bi komentar glede namembnosti ključne besede volatile.
Le ta pove prevajalniku, da lahko vrednost ki se nahaja v njej spremeni "zunanji" dejavnik. Kar je lahko interrupt rutina, lahko DMA prenos, če imamo pa več "procesov", pa tudi drug proces.
V primeru:
for(...)
{
c = mult_int(i, 10);
} |
se spremenljivki c samo prireja vrednost, torej pri izvajanju ni pomembno kakšna vrednost je v c preden se izvede mult_int.
Če pa bi imeli:
for(...)
{
c = mult_int(c, 10);
} |
je pa zelo pomembno dejstvo ali je c volatile, saj se med dvema klicema mult_int vrednost c lahko spremeni (interrupt recimo).
Volatile je torej navodilo prevajalniku, da med izvajanjem zanke ne sme imeti začasne vrednosti c kar v registru procesorja, ki bi jo na koncu zanke (ali funkcije) zapisal nazaj na pravo lokacijo v pomnilnik.
Zakaj prevajalnik začasno shranjuje vrednosti v registrih?
Prevajalniki upoštevajo dejstvo, da je dostop do "pomnilnika" vedno precej počasnejši kot dostop do registra, zato zelo radi začasno shranjujejo vrednosti v registrih, nato pa jih zapišejo nazaj v pomnilnik.
Prevajalnik namreč ne ve kakšen tip pomnilnika se nahaja na določenem naslovu. Tam je lahko ram, eprom, flash, ali pa register kake druge naprave.
Pri prevajanju torej ni znano kolilko ciklov (časa) bo trajal dostop do lokacije v "pomnilniku", znano je le da bo dostop trajal dlje, kot če bi imeli vrednost začasno kar v registru.
@Glitch:
Citiram: |
Ponavadi je volatile spremenljivka, ki je neposredno povezana z zanko in to je i. Poskusi dodati volatile pred i. |
Ni ravno priporočljivo, da bi se vrednost i, ki je začasen števec v zanki spreminjala z zunanjimi vplivi. Saj recimo interrupt rutina ne more vedeti, kdaj se izvaja točno ta del kode.
LP,
Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Tor Avg 11, 2009 9:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 4:29 pm Naslov sporočila: Re: Volatile |
|
|
gregoral je napisal/a: |
Sicer sem pri odgovoru zeeelo pozen, ampak vseeno.
|
Hvala za tvoje misli, vsekakor bolje pozno kot nikoli...
gregoral je napisal/a: |
Dodal bi komentar glede namembnosti ključne besede volatile.
Le ta pove prevajalniku, da lahko vrednost ki se nahaja v njej spremeni "zunanji" dejavnik. Kar je lahko interrupt rutina, lahko DMA prenos, če imamo pa več "procesov", pa tudi drug proces.
|
OK, se strinjam. Poleg tega se volatile sploh v embedded svetu tudi uporablja
za manipulacijo HW registrov MCU-ja.
Recimo, tipičen primer definicije HW registra v include datotekah je nakaj v tem smislu:
#define IOPIN (*((volatile unsigned long *) 0xE0028000))
|
V primeru:
for(...)
{
c = mult_int(i, 10);
} |
se spremenljivki c samo prireja vrednost, torej pri izvajanju ni pomembno kakšna vrednost je v c preden se izvede mult_int.
|
Je pa pomembno dejstvo, da je c definiran kot volatile.
Če si predstavljaš, da bi bil to lahko data register od recimo UART periferije,
in bi rad dejansko vpisal izračunane vrednosti v ta register, potem si v težavah, če ti prevajalnik eliminira for zanko... Spremenljivka c je nekje v RAM-u,
prav tako pa je v bistvu HW register MCU-ja nekje v RAM-u. Vsaj kar se prevajalnika tiče...
Zanimivo in hkrati presunljivo je branje naslednjega dokumenta na to temo:
Volatiles are miscompiled...
Sicer je potrebno kakšno trditev vzeti z rezervo, vsekakor pa človek postane
mnogo bolj previden o pravilnosti prevajalnika!
Aja, drugač pa mi še vedno ni jasno zakaj mi prevajalnik eliminira tisto for zanko.
~Aleš _________________ Question is more important than the answer.(Plato) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 5:07 pm Naslov sporočila: Re: Volatile |
|
|
alessio je napisal/a: |
Aja, drugač pa mi še vedno ni jasno zakaj mi prevajalnik eliminira tisto for zanko. |
Hoces reci, da jo se vedno odoptimizira stran potem, ko si dodal volatile direktivo za i ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jahm... ni videti, da bi probal dati i kot volatile.
Torej, si dal i volatile, ki je neposredno povezan z zanko? _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch, sorry, sem ti pozabil odgovorit oz. spregledal takrat tvoj reply.
Ja, sem deklariral i tudi kot volatile. Optimizacija level 2 pa je še vedno
preskočila funkcijo mult_int, je pa 10000x inkrementirala i.
Sicer, ah, silly me...
Sedaj po skoraj enem letu sem takoj našel razlog za "nepravilno" prevajanje.
Prevajalnik je dejansko dovolj pameten in uvidi, da je int volatile c na stacku
in je tako dejansko hudo trapasto pisat vanj nekaj, kar ni nikjer uporabljeno.
Se pravi, bistveno je to, da je c na stacku!
Če int volatile c prestavimo ven iz funkcije in tako postane globalna spremenljivka,
potem pa že ima pomen refreshat njegovo vrednost. In to prevajalnik tudi preverjeno
prevede in predvidi klic funkcije mult_int in vpiše novo vrednost v c.
Gregor, Glitch, Sokrat, hvala za spodbudo. Another mistery solved.
~Aleš _________________ Question is more important than the answer.(Plato) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, samo to je pa res napacno delovanje, kakrsno je opisano v tistem clanku. Ce je i volatile, bi moral v vsaki iteraciji for zanke prebrati vrednost i, saj je od nje odvisna vrednost mult_int(), od vrednosti te pa rezultat c. Ce bi torej i prevajalnik pravilno obravnaval, potem ne bi smelo priti do napake, ki jo ti vidis.
Zgolj iz radovednosti: kateri predvajalnik (ce je gcc, katera verzija ?) pa uporabljas ? Zanimivo bi bilo videti, ce je korelacija med tezavami iz clanka in tvojim problemom zaradi verzije prevajalnika. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat, ne temo tistega članka je bila pred časom vroča razprava
na comp.arch.embedded. Nekatere eminence so članek hladnokrvno raztrgale.
Kot sem rekel, kakšno reč je potrebno vzeti z rezervo, je pa vsekakor zelo interesantno branje.
Sedaj ko razmišljam o tistem mojem izmišljenemu primeru,
se mi zdi logično, da je prevajalnik pri optimizaciji prevedel kodo,
tako kot jo je. Je pa dejansko vprašanje, če se je delal mal preveč "pametnega".
Bi se res moral poglobit in naštudirat sequence pointe in C standard...
Sicer pa sem danes prevajal z Keil-om 3.40.
Sledeči program
int mult_int(int a, int b);
int main(void)
{
int volatile i;
int volatile c;
{
c = mult_int(i, 10);
}
for(;;)
;
return 1;
}
{
return a * b;
}
|
je z optimizacijo "level 2" in "optimize for speed" preveden v sledeče,
pripet samo relevantni del okoli for zanke:
9: for(i = 0; i < 9999; i++)
10: {
11: c = mult_int(i, 10);
12: }
13:
0x000001BC E3A0100F MOV R1,#0x0000000F
0x000001C0 E3A00000 MOV R0,#0x00000000
0x000001C4 E2811C27 ADD R1,R1,#0x00002700
0x000001C8 E2800001 ADD R0,R0,#0x00000001
0x000001CC E1500001 CMP R0,R1
0x000001D0 BAFFFFFC BLT 0x000001C8
14: for(;;)
0x000001D4 EAFFFFFE B 0x000001D4
|
Jasno se vidi, da funkcija mult_int ni klicana in c ni refresh-an.
Je pa 10000x inkrementiran i.  _________________ Question is more important than the answer.(Plato) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Keil v 3.40 pri optimizaciji level 2 in 3 ne kliče funkcije in prireja vrednosti c-ju.
Level 0 in 1 pa ja. Enaka zgodba je z the latest and greatest v. 3.70 (ARM-ov C compiler 4.0.0.524).
Z GCC-jem sem imel takrat sicer enake izkušnje. _________________ Question is more important than the answer.(Plato) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
alessio je napisal/a: |
Sokrat, ne temo tistega članka je bila pred časom vroča razprava
na comp.arch.embedded. Nekatere eminence so članek hladnokrvno raztrgale.
Kot sem rekel, kakšno reč je potrebno vzeti z rezervo, je pa vsekakor zelo interesantno branje. |
Bom razdelil odgovor, kr sem se zaletel v Wall of text
"Eminence" so vredne pickin dim, ce ni argumentov. Ce je kdo uzaljen, je to njegov problem, jih pa razumem vsaj toliko da ce so svoj cas in svoje delo vlozili zastonj, so nekoliko bolj emocionalni, namesto da bi bili racionalni. Ampak to ne poskrbi da problemi kar izginejo ... Jaz lahko povem iz lastnih izkusenj kako bugast je GCC. Vse spremembe pridejo najprej (smiselno) v IA32/x86 branch, pa se tam je toliko neumnosti, da je kar cudno, da sploh kaj deluje na koncu. Takoj ko gres na malo bolj eksoticno arhitekturo (moje izkusnje so z VAXi in gcc-vax, pisanje driverjev in druge kernel-mode kode, ki pac zahteva interakcijo s hardverom in tukaj gre direktno za enake stvari, v katere si se ti zaletel), je pa to kot ena loterija: nekdo je popravil generator kode, da izpljune kodo za tvojo zblj arhitekturo, ampak prevajalnik je pa delala skupina ljudi, ki ima v glavi samo x86 (lahko bi rekel: poklicni defekt). Kombinacija bruha iz sebe na kupe necesa, kar vecino casa deluje prav, vsake toliko pa ne ...
Glede clanka: ce se spravis namerno iskati napake na dolocenem podrocju, kjer je znano, da napake obstajajo, bos prisel do visokih procentaz napak. Tukaj ne gre za to, da bi nekdo zelel spljuvati delo nekoga drugega (saj lahko konec koncev vsak sam preveri ali res dela take napake, ker so zraven primeri, zadeva je pa povsem ponovljiva ...), ampak da opozori na tezave, ki se pojavljajo. Uzaljene primadone tukaj niso relevanten dejavnik - jih razumem, ampak ne upostevam.
Ja, seveda ne pomenijo tiste stevilke iz clanka da bo denimo en povprecen program narobe preveden denimo v 9% primerov (ce je tam slucajno tako povprecje). Je pa mozno, da pride na specificnem delu do napake, da potem (berz pregleda assembly listinga) izgubljas zivce s tem, ker stvari ne delujejo tako, kakor bi morale.
Zdaj sem pa povedal svoje in bom lahko v miru prebral ostanek tvojega sporocila, kjer je videti, da si opisal to tezavo  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 9:09 pm Naslov sporočila: volatile troubles |
|
|
Zdravo, vsem!
Kot vidim sem sprožil val zanimanja , vidim tudi da si medtem že rešil težavo, a vseeno bom postal to kar sem napisal pred 3 urami, potem sem bil pa nujno zadržan in nisem pravočasno postal.
Zakaj ti prevajalnik briše tisto zanko?
V tvojem primeru je spremenljivka c deklarirana znotraj funkcije main. Sicer je res označena kot volatile, ampak volatile je namenjen globalnim spremenljivkam.
V primeru HW registra (IOPIN) imaš v deklaraciji tudi naveden naslov kjer se nahaja, v primeru spremenljivke c pa ne, torej ti naslov spremenljivke c določi sam prevajalnik.
Morda sicer nič od tega ne vpliva na odločitev o odstranitvi for zanke.
Ja zelo verjetno zato, ker na isto lokacijo vpisuješ vrednosti v zanki in po končani zanki bo vrednost v c enaka mult_int(9998, 10), ne glede na to kakšne vrednosti ima prej.
Optimizacija je možna samo zato, ker funkcija mult_int ne dostopa do ničesar drugega kot do parametrov a in b, ter vrne rezultat.
Se pa strinjam, da če je spremenljivka volatile, da je čudno da ti odstrani for zanko.
Si morda poizkusil tudi s kakšno funkcijo ki dostopa tudi do kakšne globalne spremenljivke?
Recimo takole:
int volatile c;
int volatile g;
{
return a * b * g;
}
int main(void)
{
int i;
g = 1;
{
c = mult_int(i, 10);
}
return 1;
}
|
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
[brisano... prehitro je bilo]
Tako torej (povzetek):
Lokalne spremenljivke nimajo nobene uporabne vrednosti, ce se jih ne uporabi in prevajalnik jih optimizira oz. odstrani kar je prav. Volatile gor, dol, levo, desno, ...
Ce za for zanko spremenljivko c dejansko uporabis, jo prevajalnik ne bo odstranil in je volatile popolnoma nepotreben (ker to ni namen te besede). Bo pa optimiziral for zanko, ce bo i brez volatile (kar je dejansko namen uporabe). _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
c se kasneje nikjer ne uporabi in volatile ne pripomore k resitvi problema. Optimizacija dela prav. |
Iz vidika samega namena sicer trapastega primera, optimizacija dela prav.
Se pa vsaj nama s Sokratom postavlja vprašanje, ali c prevajalnik
res legitimno eliminira refresh spremenljivke c, ki je deklarirana kot volatile...
Razen v primeru, ce je spremenljivka c deklarirana kot globalna spemenljivka. V tem primeru naj bi (pogojnik, ker v casu tipkanja ne morem preveriti svoje trditve), naj bi zadeva delovala in optimizacija cja ne sme odstranit. Tako kot je napisal gregoral. |
Verjetno si spregleda moj en moj post zgoraj. Sem že prišel do teh ugotovitev. _________________ Question is more important than the answer.(Plato) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni