www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Atmel, Bascom, Motnje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2004 12:00 pm    Naslov sporočila:  Atmel, Bascom, Motnje Odgovori s citatom

Pozdrav

Napravil sem vezje z AT 89c2051, ter programiral z Bascom8051. Krmilim 4-releje, ki vklapljajo 24V DC elektro magnete. Magneti imajo svoje napajanje. Zaradi motenj sem na tuljave el.magnetov vezal vzporedno diode. Releje vklaplam z BS 170 tranzistorji.
Napravil sem dve identicni ploscici, prva deluje brezhibno, na drugi pa se pojavljajo motnje in to :
- Ko priklopim na napajanje se zacne cudno obnasati, tako da se vsi casi obcutno podaljsajo npr. Wait 1 je sedaj dolg priblizno 3-4 sekunde in to vsi casi se podaljsajo.
- Ko pritiskam tipko RESET se vezje sploh ne resetira, dokler ne pretecejo vsi casi.
- Ko pa nekajkrat vklopim in izklopim napajanje pa potem zacne vezje normalno delovati in tudi reset deluje, kadarkoli ga pritisnem.
- Zamenjal sem kristal in kondenzatorje, ter program vpisal v drugi Atmel, pa je vse isto.

Kaj naj storim?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2004 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor bo splošen - sam sem pred leti imel podoben primer. Mislim, da sem o tem kar obsežno pisal na Elektro-N. Torej, da najprej opišem moj hardware. Gre ze mikrokrmilnik (obratuje namreč še danes) z 8 izhodi (izvedba izhoda MOC3063 - triac), ki vključujejo elektropnevmatske ventile. Ter 12-timi vhodi z optokoplerji TLP 504. (vhodi kasična ter induktivna PNP stikala) Uporabljen mikrokontroler je bil PIC16F57. Kar sicer ni pomembno - program je pisan v assemblerju. Tiskanina je velikosti ca. dva euro formata. Na njej je vse vključno z usmernikom (razen trafota) Stvar testirana v delavnici sveda z bremeni - ventili je delovala brezhibno. Ko sem zadevo zmontiral na stroj so se začele težave. Na določenih pozicijah so namreč montirana stikala, ki so vključevala kontaktorje ti pa elektromotorje. Zgodilo se je to, da se je začel procesor resetirat -padat v WDT reset ...itd. skratka stvar ni bila uporabna. Seveda sem se najprej lotil filtriranja samega napajanja z mrežnimi filtri. Kot je nap. v pralnem stroju. To ni pomagalo. Napajanje vezja je bilo narejeno klasično. Trafo -> 1000 mi F + 100n + 7805 + 220 mi + 100n neposredno pri stabilizatorju. Po vsemogočem testiranju sem dobesedno obupal Sad. Nekoč je bil v reviji SE objavljen dober članek o vplivu motenj okolice na elektronske sklope. Tisti članek sem prarkrat preštudiral. Mislim, da sem tam zasledil, da je logičnim sklopom potrebno čim bližje pinom dati 100n blokirne kondenzatorje. ( to sem sicer videl praktično na vsaki plošči v industrijsi elektroniki - a temu nisem posvečal večje pozornosti, kajti sam sem imel blokiraca ca 10 cm vstran od CPU, a sem za šalo poskusil še enega prilotat neposredno na pine. Shocked V moje začudenje motenj ni bilo več Shocked - ko sem kondenzator odstranil so se motnje spet pojavile - s kondenzatorjem 100n sem REŠIL vso zadevo ter le ta deluje vrjetno že več kot 5 let brez vsakih težav.
Torej poskusi neposreno na pine napajanja vsem uporabljenim čipom v vezju prilotat kondenzatorje 100n

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2004 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem ze tudi sam storil, da sem direktno na napajalna pina prilotal 100nF condenzator, pa so se vedno motnje. V napajalnem delu imam tudi supresorsko diodo, ter tudi dusilko.

Kako ugotoviti kdo mi dela motnje, in kako, prosim za nasvet?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2004 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Atmela oz. bascoma ne poznam, a po napisanem sklepam, da gre za kako drugo vrsto težave - ki je lahko tudi sofwerskega značaja. Tole ti bo moral pomagat kak strokovnjak za Atmele. Če ti Bascom omogoča pogled assemblerske kode poglej kako je sestevljen ukaz "wait" je to le "zankanje" - se izvaja v prekinitvi (ima omenjen procesor preinitve ?...) V glavnem skušaj ugotoviti kaj se dogaja ob ukazu "Wait". Se sicer po nepravilni dolžini pavze program normalno nadaljuje ? Če, potem vrjetno ne gre za kak WDT reset (če ima ta mikrokontroler WDT timer ??) Potem bi lahko bil težava tudi sam oscilator. Skušaj izmerit frekvenco oscilatorja oz. preglej vezje okrog kristala.
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2004 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

haj !

Pripni program napisan v bascom 8051, v celoti seveda, da vidim-o, če si ga kje programsko "kiksnil" d'oh! , če pa je prevelika skrivnost mi ga lahko pošlješ tudi pod zasebno sporočilo. Pregledal in sprobal ga bom takoj, ko bo čas, napake ti sporočim ( če bodo seveda programske) Wink

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2004 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si napravil dve enaki ploščici:

Citiram:
Napravil sem dve identicni ploscici, prva deluje brezhibno, na drugi pa se pojavljajo motnje

in v obe dal enako programiran procesor, in na eni dela, na drugi ne, potem sta ploščici različni.
Različni sta lahko sami ploščici, ali pa elementi na ploščicah. Jaz bi iskal v napajanju, napajalni transformator, usmernik, kondezatorji 78L05

Če se napetost seseda, (zaradi recimo prevelikega toka releja), se lahko mikro le delno resetira, ali zapleza. Če se 78L05 pregreva, ima samozaščito pred uničenjem tako, da se začasno izklopi, kar tudi predstavlja padec napajalne napetosti in (verjetno nepopoln ) reset.

Kot rečeno, če na eni ploščici dela v redu, potem ni napaka v programu...

Vilko
Nazaj na vrh
clownfish2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Avg 2005 9:15
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2005 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Napravil sem dve identicni ploscici, prva deluje brezhibno, na drugi pa se pojavljajo motnje

Poizkusi takole:
Če si naredil dve identični plošči pa ena plošča deluje kot je treba, na drugi pa so motnje je lahko vzrok v plošči ali komponentah.

Zunanje motnje lahko zanemariš če obe plošči priključuješ na isti napajalnik v istih razmerah.

Torej ti ne ostane nič drugega kot, da z delujoče plošče odstraniš tiste elemente, ki so na podonožjih ter jih prestaviš na drugo ploščo ki deluje z motnjami.
Tako boš lahko vsaj te delujoče elemente eliminiral z spiska možnih vzrokov.

In če z temi elemeti deluje veš, da je vzrok v tistih elementih, ki si jih snel.
Če pa je zadeva ista.... veš, da je nekaj na ploščici oziroma elementih, ki so ostali na ploščici.

V drugem primeru ti ostale samo še dodaten pregled ploščice za slabimi loti, prekinjenimi povezavami.. in če tega ni odlotaš dol elemente in začneš na novo.

Torej vsak element, ki ga na novo prilotaš na določen način stestiraš...

Ponavadi se najde napaka, ki je največkrat banalna... a je to dobra šola za naslednjič..
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2005 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

clownfish je napisal/a:

Poizkusi takole:
..

Lepo, da bereš stara sporočila, Smile ampak Marko11 je vprašanje postavil pred 11 meseci Shocked in lahko si misliš, da je verjetno problem že rešil, glede na to , da pozneje ni več nič spraševal.

Drugače pa dobrodošel na forum in upam, da ti to sedaj ne bo odvzelo poguma za nadaljne pisanje. Pa še pregovor:
"Pomoč je vedno dobrodošla, če je pravočasana !"

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni