|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 11:17 pm Naslov sporočila: Ojačevalec za poslovne prostore 6 x XXW |
|
|
Lp!
Prijatelj me je prosil, če bi mu lahko pomagal pri opremlenju poslovnih prostorov. In sicer želi imeti v vsaki sobi (6) po 1 zvočnik v določeni tudi 2. V vsaki sobi želi opravljati glastnost le-teh. Ima pa tudi željo, da bi v 2 sobah poslušal drugo glasbo od ostalih.
Sam sem razmišljal v tej smeri, da bi do določene sobe pripeljal signal in v sobah naredil nekakšen ojačevalnik s TDA. Kar je slabo, da rabiš toliko ojačevalcev + priklopi na napajanje itd.
Po pogovoru z njim mi je dejal, da lahko z vsemi zvočniki upravlja v eni sobi...tako, da bi potegnil samo iz ojačevalca kabel do sobe in samo na zvočnik.
Me zanima vaše mnenje ali celo kakšna informacija o takšnih sistemih ali kakšna povezava do ojačevalcev z 6 izhodi katerim lahko poljubno nastavlaš en ali drug vhod.
Upam, da sem napisal razumljivo. Hvala za odgovore! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi se za to uporabljajo t.i. 100 V ozvočenja, potem pa imaš v vsaki sobi preklopnik in preko transformatorja nastavljaš glasnost. Malo pogooglaj. Problem je v tem primeru edino tista drugačna glasba v enem prostoru...
Edit: Evo lep opis delovanja. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 2:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Ena možnost je da uporabiš klasični 7.1 kanalni reciever, ki ima možnost priklopa zuanjega dekoderja.. torej ima 7 ločenih chinch vhodov... oziroma z vhodom za aktivca 8.
na te vhode lahko potem pripelješ 7 različnih glasb.. je pa malo problem pri nastavljanju ojačanja...
Pri moji yamahi 7.1 je že tovarniško možnost, da lahko gledaš recimo 5,1 film ostala 2 neuporabljena kanala pa uporabiš za poslušanje glesbe v drugem porstoru ( ZONE2)
tako da se glasnost ločeno nastavlja za ZONE1 - 5.1 in ZONE2 2.0
no pa seveda se da nastavljati glasnost v nekem območju za vsak kanal posebaj ( sprednji levi, center, spr desni ,zadnji levi, zadnji desni...)
tako da lahko za takim recieverjem rešiš tvoj problem.. ni pa ravno najbolj elegantna rešitev.. no odvisno od tega kako pogosto se misli spreninajt glasnost posameznih kanalov..
če pa imaš možnost nastavljanja glasnosti že ne predvajalniku.. katerega nato priklopiš na vhod recieverja, pa toliko boljše
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 6:12 am Naslov sporočila: Re: Ojačevalec za poslovne prostore 6 x XXW |
|
|
Dobra rešitev, glede na tvoje zahteve, je seveda ta, ki ti jo je predlagal gkrusi, več o tem lahko zveš tukaj.
Na tisto varijanto s TDA ojačevalci v vsakem prostoru, lahko pozabiš, ker bodo motnje na kablih do ojačevalcev prevelike in bodo v času, ko ne bo signala glasbe, poslušali radio Slovenija oziroma prvi najmočnejši srednjevalovni sprejemnik.
Ena iz med možnosti je tudi ta, da kupiš brezžične zvočnike, ki so sestavljeni iz oddajne enote (na kateri lahko centralno reguliraš ojačanje) in iz posameznih zvočnikov, ki se montirajo v vsakem prostoru, kjer lahko potem vsak posameznik nastavlja ojačanje. V tvojem primeru, bi torej potreboval:
- glasbeni stolp, ali kakšno drugo napravo za predvajanje glasbe (računalnik)
- oddajnik za zvočnike za eno vrsto glasbe
- še en oddajnik za drugo vrsto glasbe
- zvočnike z vgrajenimi sprejemniki, ki jim je možno nastavit kanal sprejemanja
Verjetno bo ta druga varianta veliko cenejša od 100V sistema.
Takšne zvočnike so prodajali v Hoferju za par evrov, zagotovo pa se dobijo tudi kje drugje.
In še ena prednost brezžičnih je ta, da lahko sprejemaš, oziroma poslušaš stereo signal, kar pri 100V sistemu ni možno, razen če vgradiš dvojni sistem. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam vem za 100V vendar zaradi tega problema poslušanja 2 glasb ne pride v poštev + oprema je kar draga. Jaz bi imel to v rangu 500 - 1000€ max. Z TDA sem tudi pomislil na motnje, ki bi prišle do ojačevalcev. Sam sem pravtako pomislil na sisteme za Hi - Fi ozvočenja 6.1 itd... vendar je tudi problem pri nastavlanju glasnosti za vsak zvočnik. Mislim, da je res najbolša rešitev dobit nekje kakšen 6 kanalni ojačevalnik z možnostjo nastavitve 6 izhodov 6 vhodov + regulacija glasnosti. Potem je tudi problem z dolžino kablov do zvočnikov ( mogoče kdo ve do kakšne dolžine je še spremenljivo? ). Ima kdo kakšen vir do takšnega ojačevalca ali bi prišla najbolj poštev samogradnja? Izhode ne potrebuje zelo močne ampak za normalno poslušanje.
Hvala še enkrat za vse informacije.
Lp
P. S. : ko bom zvedel za dolžine kablov bom napisal.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej konrad. Elta program visokonapetostnega ozvočenja.Glede cene pa...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
befi Član

Pridružen-a: Tor 15 Apr 2008 17:21 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kaj takega? 6x 60w.Ta na sliki ima 3 vhode.Po želji se da napraviti tudi cone.
http://www.elektronik.si/phpBB2/files/thumbs/t_img_0296.jpg
Yamahini receiverji 5.1-5.7 imajo zelo lepo urejeno nastavljanje jakosti v načinu enterteinment:skupna jakost + vsak kanal slabljenje do tišine _________________ Lep dan! Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je prava stvar. kvalitetn izdelek glede cene in vloženih sredstev. Ceneje nevem kaj bi se dalo uporabit za to temo.Glede cene in kvalitete no možnost kje obstaja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2009 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi se te stvari lotil z LM3886 ali 3876. Enostavno, močno, neproblematično na daljši rok in POCENI.
Sem naredil že XX ojačevalcev z temi čipi in imam res dober občutek o njih.
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Jaz bi se te stvari lotil z LM3886 ali 3876. Enostavno, močno, neproblematično na daljši rok in POCENI.
Sem naredil že XX ojačevalcev z temi čipi in imam res dober občutek o njih.
lp
Robi |
Lp!
Sem pravkrat prišel iz priprav iz Srbije ( Beograd ) tako, da nisem sledil temi.
Robi ker vidim da si iz Koroške imaš mogoče kakšen čip odveč ( seveda za odkup ), da bi naredil kakšen test?
Hvala in lep dan! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
V trgovini jih imajo toliko, da jih prodajajo. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
V trgovini jih imajo toliko, da jih prodajajo. |
Sokrat včasih bi se lahko s kakšnimi komentarji, ki se ne tičejo tebe lahko zadržal. Na Koroškem nimamo niti ene trgovine z elektroniko najbližji mi je Hte ( Ce ali Mb ). Zato se vprašal sokrajana, če ima kakšen element za odkup, da se mi ni potrebno voziti v Celje, Maribor ali po pošti, ki me stane dodatnih 5€.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v moji vasici nimamo nobene. Ce se mi ne ljubi v Ljubljano (kjer so najblizje), jih lahko narocim po posti - stane, a prihrani pot. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Avg 27, 2009 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam narejen komplet, samo napajanje ni priklopljeno. Sta pa dve verziji , oba v kombinaciji z lampico in sicer pri enem je lampa vezana samo za znižanje impedance (katodni sledilnik), pri drugem pa ima napetostno ojačanje.
Lahko se oglasiš (kontakt na PM) in prideš pogledat /poslušat.
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni