www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV UNIVERSUM - FT 4225 S

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 7:33 pm    Naslov sporočila:  TV UNIVERSUM - FT 4225 S Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

odločil sem se, da se lotim popravila omenjenega TV-ja. Ta TV je po čudnem spletu okoliščin doživel "udarec" 380V. Zato je tudi nekaj elementov zažganih in težko bo šlo brez originalne sheme. Zato tudi iščem shemo omenjenega tipa TV. Menda je to izdeloval Gorenje. Google tega starejšega modela ne najde. Našel sem sicer modele FT 71.. na višje....Mogoče je komu od vas forumašev poznan ta tip?! Vsak namig mi bo dobrodošel. Hvala že vnaprej!

lp
Janez S51ZG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi tukaj , če ti kateri odgovarja. Cool

Lp Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gorenje je izdeloval E5 sašijo, ki je bila identična nekaterim Samsung, Daewoo in Univerzum modelom televizorjem.

Sicer v učbeniku za Gorenje E5, ki je na strani, ki jo je linkal uporabnik Srecko, ta sašija ni omenjena, vendar za začetek poglej, če podatki mogoče ustrezajo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na plošči katera šasija je to. Tam mora biti neka oznaka in bi se po oznaki šasije lahko našlo načrt. Lahko je nekaj v stilu E5 ali drugače kakor ti je tudi @ Azrael rekel. Very Happy Applause

Lp Srečko

s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav Srečko v prelepe Šebrejle in hvala, ker si se oglasil.

Omenjeno ESI sem že bil pregledal, vendar tega modela žal nisem našel.

lp
Janez S51ZG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res je nekaj v stilu E5. Gorenje E5 sem našel. In, če gledam raspored elementov šasije E5, je precej podoben mojemu primeru! Drugače pa nikjer nisem našel nobene oznake za šasijo E5. Edina oznaka na spodnji strani, ki izstopa je IT 16 94. Kaj to pomeni nevem.

lp
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za "kompliment".
Po tej oznaki, ki si jo dal se ne najde nič. Po moje mora biti še kakšna druga oznaka.

Kaj ti je pa še pregorelo razen greca in varovalke. Kateri čip je v usmerniku?
Mogoče lahko po čipu in datasetu zanj najdeš kaj je napaka.

Če je v njem TDA4605 si mogoče lahko pomagaš tudi z omenjeno E5 šasijo. Very Happy

Lp Srečko

s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav Srečko,

Glede oznake šasije, bom jutri še enkrat vse pregledal. Drugače sem pa pogledal in je v usmerniku Siemensov TDA 4601. BUZ 90 izgleda, da je dober. Probal s komponent testerjem. Bom jutri še enkrat kontroliral vse napetosti, ki pridejo ven iz svičerja, pa ti bom poročal. Danes nisem v stanju, da kaj več naredim. Bil sem na enem pogrebu, ki me je prece zmatral...

lp
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da ti nisem vsega odgovoril. Grec je sestavljen iz moćnih diod. Vse so "preživele". Po zamenjavi varovalke in vklopu stikala je seveda takoj pregorela. Da ne bi po nepotrebnem kuril varovalk, sem priključni kabel vezal preko 100W žarnice. Sedaj sem lahko opazoval, kaj se dogaja. Po vklopu stikala je žarnica svetila cca 15 - 20 sek. s polnim sijajem, nakar se je tok treko nje zmanjšal in je le ta še samo rahlo brlela. Takrat se je tudi prižgala ledica STBY. Ko sem probal vključiti s pilotom, je žarnica samo na trenutek spet posvetila s polnim sijajem. Rele je samo škjocnil in nič od vklopa. Toliko v info...

lp
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 21, 2009 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51zg je napisal/a:
Da ne bi po nepotrebnem kuril varovalk, sem priključni kabel vezal preko 100W žarnice. Sedaj sem lahko opazoval, kaj se dogaja. Po vklopu stikala je žarnica svetila cca 15 - 20 sek. s polnim sijajem, nakar se je tok treko nje zmanjšal in je le ta še samo rahlo brlela. Takrat se je tudi prižgala ledica STBY. Ko sem probal vključiti s pilotom, je žarnica samo na trenutek spet posvetila s polnim sijajem. Rele je samo škjocnil in nič od vklopa. Toliko v info...

lp

To z žarnico bi moral narediti že takoj in ne bi pregorela varovalka.
To ko pišeš, da je žarnica svetila nekaj sekund potem pa ne več je mogoče kriv PTC upor. To je tisti element na treh nogicah, ki je za razmagnetenje ekrana je pa malo večji kvadrane oblike. Poskusi ta upor vzeti ven ker ti lahko on "kuri"varovalko in pa ko daš novo varovalko mora biti obvezno počasna z oznako "T" ne "F" ker, če je hitra ti ta tokovni sunek, ki je ponavadi kratek skuri varovalko. Ko boš vzel ven tisti upor in, če ti žarnica ne bo več svetila a ko boš poskusil vklopit ti bo še zasvetila poskusi dati notri varovalko, ker je lahko žarnica malo "prešvoh" in ti zaradi tega ne vklopi tvja.

Malo čudno se mi tudi zdi kombinacija z TDA4601 in BUZ tranzistorjem ponavadi je s tem čipom kakšen tranzistom serije BU508 ali podobni. Very Happy

Lp Srečko

s51zg
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 22, 2009 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen Srečko,

Glede kombinacije TDA in pa BUZ sem kiksnil. Res je noter BU508. Krivec za pregorevanje varovalke je res bil PTC upor. Na ta element pa res nisem pomislil. Ko sem ga dal ven, sem takoj videl, da je bil res on krivec za omenjeno napako. Tv se preko žarnice ni vklopil. Ko sem ga pa priključil direktno, se je pa takoj vključil. Slika je sicer še precej deformirana v pogledu linearnosti, prevsem po vertikali. Bo treba še kakšen elko zamenjati. Tudi povratne linije so vidne. Glede samih nastavitev ne bo problema. Moram pa priznati, da me je povozil čas. Zadnja leta, odkar sem penzionist, skušam nadoknaditi zamujeno. Drugače sem jaz že, kot samouk po letu 65 popravljal dosti uspešno takratne tv-je in pa radio aparate, takrat še vse na elektronke.

HVALA še enkrat Srečko za dober nasvet!

lp
Janez S51ZG
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 22, 2009 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51zg je napisal/a:
Pozdravljen Srečko,

Glede kombinacije TDA in pa BUZ sem kiksnil. Res je noter BU508. Krivec za pregorevanje varovalke je res bil PTC upor. Na ta element pa res nisem pomislil. Ko sem ga dal ven, sem takoj videl, da je bil res on krivec za omenjeno napako. Tv se preko žarnice ni vklopil. Ko sem ga pa priključil direktno, se je pa takoj vključil. Slika je sicer še precej deformirana v pogledu linearnosti, prevsem po vertikali. Bo treba še kakšen elko zamenjati. Tudi povratne linije so vidne. Glede samih nastavitev ne bo problema. Moram pa priznati, da me je povozil čas. Zadnja leta, odkar sem penzionist, skušam nadoknaditi zamujeno. Drugače sem jaz že, kot samouk po letu 65 popravljal dosti uspešno takratne tv-je in pa radio aparate, takrat še vse na elektronke.

HVALA še enkrat Srečko za dober nasvet!

lp
Janez S51ZG

Bravo samo, da dela. Ni se potrebno zahvaljevati saj za to pa je ta forum, da si pomagamo.Very Happy

Sem tudi sam kar se elektronike tiče bolj samouk, glej podpis. Very Happy Učil sem se za obratnega električarja a poklica "poklicno" ne opravljam, pač politika firme a o tem ne bi tu. Whistle

Lp Srečko

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni