www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalnik z TDA 2005
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Sem pa pač človek, ki v praksi o elektroniki ve bolj malo.

Teorijo vsaj okvirno poznaš. Naredi kaj na tem, da boš iz sheme razbral kako sploh deluje. To je teorija, ane? Pa pri tem ne mislim kompleksnega čiperaja, ampak osnovne gradnike. Lep primer imaš ravno zdaj, ko želiš neposredno sparit kramp in macolo.

PZUFIC je napisal/a:
Moje ideje so pač po vaše cvetkaste, sicer sem pa tu že nekaj objav nazaj vprašal, če bo to delovalo.

Tvoja vprašanja "ali bo to delovalo" brez natančnejših podatkov kaj in kako imaš sploh namen naredit so pa tudi cvetka! Če želiš dober odgovor moraš dobro (in predvsem natančno) zastavit vprašanje. Torej bi lahko narisal shemo kako želiš priklopit in potem na osnovi komplet sheme (ki bi jo v tem primeru v 5 minutah s svinčnikom zrisal, skeniral/poslikal in objavil tu) vprašat. Če ti je to pretežko, potem raje ne sprašuj več, ker bo zmeraj manj odgovorov.
Na konkretno vprašanje se bo marsikdo potrudil in odgovoril, na vedeževalska pa imamo voljo odgovarjat le še redki. Morda bi bil Danny s svojimi zvezdami boljša izbira...

PZUFIC je napisal/a:
Lahko pa predlagate boljšo rešitev in jo bom z veseljem izvedel.

Bi se ti sploh rad kaj naučil in razumel delovanje vezij, ali samo iščeš step-by-step navodil kako nekaj narediti brez razmišljanja?

PZUFIC je napisal/a:
PS: Pa bom potem na glastnosti s tem sploh kaj pridobil?

Nič omembe vrednega.
Raje najdi zvočnik z večjim izkoristkom, bo več efekta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lbozo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51
Aktiv.: 0.33
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne morem nič pomagati, ker ne morem pogledati priponk, ker nisem aktiven član...mi pa ne manjka veliko.
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem dobil rešitev za povečanje moči sirene na nekem tujem forumu.

Sedaj me pa zanima ali moram med TDA 2005 in hladilno rebro dati izolirno podložko ali ne. Vsekakor bom vmes namazal termalno pasto. Kako je z hladilnimi rebri jih moram ozemljiti ali ne?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lbozo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš link za tehnične podatke elektronskih elementov.
V datasheet-u piše, da je hladilni del čipa povezan z minus polom (pin 6).
http://www.alldatasheet.com

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to sem že gledal in iz tega sklepam, da potem naredim takole. Med rebro in čip dam izolirno sljudo in silikonsko termalno pasto, rebro pa ozemljim. Je to vredu ali moram narediti drugače?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lbozo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 02, 2009 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabiš dajati izolirne sljude. Hladilno rebro bo pač na minus polu. Mislim, da je bolje ne dajati izolirne sljude, če to ni nujno potrebno, ker bo tako boljše odvajanje toplote.
Kar se pa tiče ozemljitve pa ne vem ali je bolje minus pol ozemljiti ali ne. Nisem še naredil nobenega ojačevalnika.

KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Provaj z novim TDAjem ni mus da so novi iz trgovin vsi kull in
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lbozo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš imel hladilno rebro ozemljeno je po moje bolje, če dač med čip in rebro sljudo. Nekje sem namreč bral, če pride ozemljitev na minus ojačevalnega čipa se ti čip skuri.
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 20, 2009 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na datasheet nima dvojnega napajanja, torej ne potrebuješ sljude. Ohišje je na masi.
Sljudo bi potreboval le, če bi čip imel dvojno napajanje (+, masa in -) in če ohišje ni električno izolirano od - pola (pri večini ni).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 22, 2009 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem spet preizkušal ojačevalnik in sem po naključju odkril, da se pojavljajo motnje pri produkciji zvoka, če naprimer v hiši nekje drugje prižgem nek drug električni porabnik npr: gravirnik, kompresor...(ne na isti vtičnici). Kako bi se dalo rešiti ta problem. Bi bilo morda kaj efekta, če bi pred transformator namestil filter, ki je na vhodu napajalnika(domnevam, da je tisto filter, glede na kondenzator dušilko in vaistorja)?

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 22, 2009 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motnje se lahko širijo po žicah, lahko pa tudi visokofrekvenčno po zraku.

Morebiten filter na napajanju, bo dušil motnje, ki pridejo po omrežju. Velikega efekta ne bo, saj te motnje precej dobro duši že trafo. Lahko pa seveda poskusiš, škodovalo ne bo.

Za VF motnje bi bolje naredil, če bi jih lahko blokiral že na viru motenj, se pravi na kontaktih naprav, ki motnje povzročajo.

Pri ojačevalcu bi kvečjemu lahko omejil zgornjo frekvenčno mejo in zmanjšal ojačanje, da se ne bi vedel kot AM sprejemnik, vendar bi bilo to smiselno le, če bi tvoj ojačevalec lovil Radio Moskva ali kakšen drug močnejši AM oddajnik.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 23, 2009 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:

Za VF motnje bi bolje naredil, če bi jih lahko blokiral že na viru motenj, se pravi na kontaktih naprav, ki motnje povzročajo.

In kako bi jih blokiral na kontaktih naprav?
Ali je ploščica na vhodu računalniškega napajalnika sploh filter in ali je primerna za uporabo pri mojem problemu?
Sklepam, da je na vhodu napajalnika tista ploščica LC filter prvega reda, z prenapetostno zaščito v obliki varistorjev na izhodu.Think Če se motim me popravite.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 23, 2009 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Ali je ploščica na vhodu računalniškega napajalnika sploh filter in ali je primerna za uporabo pri mojem problemu?.

Seveda je, pa še prenapetostno zaščita gratis. Ni noben biser elektronike, ampak svojemu namenu služi. Če pogledaš shemo RSO filtra, vidiš, da so stvari praktično identične.

Kontakte pa lahko blokiraš enako kot je npr. blokiran štarter FCL, nek keramični kondenzator reda 10nF (po možnosti z zaporedno vezanim nekaj 10 ohmskim uporom), grajen minimalno za 500V, vezan vzporedno s kontakti stikala / releja / kontaktorja, ki povzročajo motnje pri preklopu. Ta kondenzator predstavlja kratek stik za VF motnje, ki nastanejo ob iskrenju na kontaktih.

Manj, vendar mogoče še dovolj, bi VF motnje dušil tudi RSO filter, ki bi ga vgradil v napravo, pred problematične kontakte, ki povzročajo motnje.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 23, 2009 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalnik ti bo dobro deloval tako da ga vgradiš v ohišje, skrajšaš dovode,vhodne chince do vezja povežeš z koaksijalnimi kabelčki katere oplet vežeš na maso.Žice končne stopnje ne smejo križati se okol input žic..oscilacije,brnenje. Glede napajalnika in filtracije naredi tako kot so kolegi navedli in tak ojačevalik potrebuje vsaj 10000mikro velik elko za glajenje napajanja bi biu ok. Tudi malenkosti so pomembne. pol mora da šopa. pa z hladilnimi rebri bolje večje kot manjše
Lp
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 23, 2009 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za videt še nasvet negativni pol napajana ozemlji stem da eno žico priljučiš na minus pol.Drugi konec pa čimkrajše vežeš npr radijator..poskušaj kako bo z motnjami Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni