|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dreamsi Neznanec

Pridružen-a: Čet 03 Sep 2009 9:28 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Bil bi že čas, da se nekako zamenja te halogen žarnice, saj imajo res veliko napak.
Tu sem izsledil dober primer...zaradi česa so halogen žarnice slaba izbira, ter kako se obnesejo led svetila ter varčne žarnice:
http://www.drm.si/novice/41/led_tehnologija_varcnejsa_za_89.html
Sam imam doma skoraj celo stanovanje opremljeno z led tehnologijo, in sem zares zadovoljen. Imam naprimer stopnišče opremljeno z 11W prej pa sem imel 50 W. In sem moral vedno menjevati. Pa še lepša svetloba je sedaj, saj je svetloba enakomerno razporejena po celem prostoru. Res je da je to nekoliko dražje, vendar se vam v nekaj letih povrne.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Kdo bo pa plačal operacijo zaradi očesnega raka ki ga LED in varčne povzročajo ?
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dreamsi Neznanec

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kdo ti je pa to rekel?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Led dioda se na trgu pojavlja praktično od prihoda polprevodnikov na tržišče. Žal je v tem času še niso uspeli narediti do take meje, da bi svetloba bila vsaj približno podobna naravni. Naravni svetlobi se še najbloj približa klasična žarnica z žarilno nitko oziroma halogenski reflektorji.
Led osvetlitev je po moji presoji kvečemu primerna za osvetlitev prehodnih prostorov, nikakor pa ne za osvetlitev bivalnih. Tale "zelen teror" pa s pridom izkoriščajo razni prozivajalci ter prodajalci raznih led svetil, ki zadnji čas rastejo kod gobe po dežju.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dreamsi Neznanec

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Raziskava ki sem jo objavil v zgornjem linku trdi drugače. Glede naravne svetlobe pa ti lahko zagotovim da LED tehnologija naredi prijetnejšo svetlobo na pogled, vsaj sam imam takšne izkušnje. Nato pa si poglej porabe elektrike halogenskih reflektorjev, in žarnic z žarilno nitko, ter led svetil. Lako pa še nekaj poizkušaš. Mi imamo v zbornici 4 halogenskih reflektorjev. Postavljeni so nekoliko bolj nizko in zato se nobeden se ne ponavadi ne usede zraven njih saj se tisti reflektorji segrejejo na tako temperaturo, da verjetno grejejo prostor močneje kot radiatorji, in je zelo neprijetno sedeti saj ti greje naravnost v glavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
dreamsi je napisal/a: |
Raziskava ki sem jo objavil v zgornjem linku trdi drugače. Glede naravne svetlobe pa ti lahko zagotovim da LED tehnologija naredi prijetnejšo svetlobo na pogled, vsaj sam imam takšne izkušnje. Nato pa si poglej porabe elektrike halogenskih reflektorjev, in žarnic z žarilno nitko, ter led svetil. Lako pa še nekaj poizkušaš. Mi imamo v zbornici 4 halogenskih reflektorjev. Postavljeni so nekoliko bolj nizko in zato se nobeden se ne ponavadi ne usede zraven njih saj se tisti reflektorji segrejejo na tako temperaturo, da verjetno grejejo prostor močneje kot radiatorji, in je zelo neprijetno sedeti saj ti greje naravnost v glavo. |
Tudi ti si eden iz med tistih, ki sem jih omenil zgoraj...
Citat iz sporočila za javnost z zveze potrošnikov
Katera nadomestna svetila so najbolj primerna?
Varčne sijalke. Poznamo jih v obliki paličnih sijalk ali pa kot manjša kompaktna svetila. V glavnem so prirejena za uporabo za različne namene: za stopnišča s krajšim zagonskim časom, za uporabo na prostem s polno svetilnostjo tudi pri nižjih temperaturah ter za pisarniške prostore z zelo dobro barvno reprodukcijo.
svetila_ledHalogenska svetila. Za stanovanjske prostore jih izdelujejo v treh oblikah: z navojem kot nadomestilo za standardne žarnice, z zatičem kot svetila za nizkonapetostne 12-voltne sisteme s transformatorjem, prav tako pa tudi kot žarnice za 220 V omrežje, ki jih uporabljamo predvsem za reflektorje, namizne svetilke in stropne luči. Vendar: le nekaj halogenskih svetil je varčnih. Za osnovno osvetlitev so vsekakor boljše varčne sijalke.
Svetilke iz svetečih diod (LED). Predstavljajo najnovejšo alternativo razsvetljave prostorov, čeprav smo jih doslej poznali v glavnem iz baterijskih žepnih svetilk. Zdaj izdelujejo celo svetilke LED z navojem. V primerjavi s klasičnimi žarnicami je njihova prednost predvsem v njihovi visoki svetilnosti, ki jo dosegajo pri enaki porabi električne energije, vendar ne vzdržijo primerjave z varčnimi sijalkami, poleg tega pa so zelo drage.
Halogenske luči s kovinsko paro. Doslej so jih uporabljali le v profesionalne namene, vendar mnogi vidijo njihovo prihodnost tudi v uporabi v stanovanjskih prostorih. Predvsem so izredno energijsko učinkovite, naslednja prednost je tudi zelo dobra barvna reprodukcija. Pomanjkljivost je predvsem še njihova visoka cena. Trenutno ponuja proizvajalec Osram ta svetila z oznako Powerball HCI z navojem E 27, vendar te žarnice potrebujejo predstikalno napravo.
Več in vir Zveza potrošnikov Slovenije
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dpavli Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
@dreamsi: glede na to, da to prodajaš, lahko razumeš, da ne izpadeš objektivno?
Jaz imam recimo v kuhinji, dnevni sobi in spalnici le halogenke, na hodniku in v kopalnici pa klasične žarnice (morda jih enkrat nadomestim z varčnimi sijalkami). Je pa res, da 3€ za GU10 50W žarnico ni ravno poceni, ampak meni je prioriteta barvna reprodukcija.
Sicer pa - če lahko priskrbiš LED "žarnice" v ohišju GU10, jih bom z veseljem vzel na testiranje (kot primerjavo s halogenskimi 50W žarnicami).
LPd
Nazadnje urejal/a dpavli Čet Sep 03, 2009 11:05 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Upam tudi, da bo VIP v kratkem pripravil kak neodvisen test led svetil..
Pripenjam še en starejši članek.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
VIP_2_07_osvetlitev prostorov.pdf |
Velikost datoteke: |
73.32 KB |
Downloadano: |
11 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dreamsi Neznanec

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
dpavli je napisal/a: |
@dreamsi: glede na to, da to prodajaš, lahko razumeš, da ne izpadeš objektivno?
Jaz imam recimo v kuhinji, dnevni sobi in spalnici le halogenke, na hodniku in v kopalnici pa klasične žarnice (morda jih enkrat nadomestim z varčnimi sijalkami). Je pa res, da 3€ za GU10 50W žarnico ni ravno poceni, ampak meni je prioriteta barvna reprodukcija.
Sicer pa - če lahko priskrbiš LED "žarnice" v ohišju GU10, jih bom z veseljem vzel na testiranje (kot primerjavo s halogenskimi 50W žarnicami).
LPd |
Ja ni GU10 ni noben problem..
041553290
Pokliči..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dreamsi Neznanec

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ne želim nobene reklame...sem samo pokazal link ki vam pokaže primerjavo,..zdaj pa vi razmišljajte kakor želite. Usak se sam odloča, kaj je za njega ceneje in bolj varčno...
LP,
Simon
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hoden Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00 Prispevkov: 208 Aktiv.: 1.02 Kraj: Postojna/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno ima klasična žarnica z žalirno nitko najboljšo barvno reprodukcijo in je najboljši približek reprodukciji ki jo oddaja sonce.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoden: Navadna žarnica tudi približno nima svetlobo podobno dnevni.
Lahko pogledaš tule: GE lighting
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dpavli Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
041553290
Pokliči.. |
Sem mislil, da si mi dal svojo številko in ne številke od sodelavca.
Drugače bi me pa tole testiranje stalo malo preveč, po slišanem sodeč. Sem upal da mi boš navrgel 3 žarnice, ampak pri takih cenah verjamem, da ne boš.
LPd
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dreamsi Neznanec

|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
dpavli je napisal/a: |
041553290
Pokliči.. |
Sem mislil, da si mi dal svojo številko in ne številke od sodelavca.
Drugače bi me pa tole testiranje stalo malo preveč, po slišanem sodeč. Sem upal da mi boš navrgel 3 žarnice, ampak pri takih cenah verjamem, da ne boš.
LPd |
Brat ne sodelavec GU10 imam eno 4W žarnico, topla bela svetloba.
LP
S
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perhan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04 Prispevkov: 191 Aktiv.: 0.91 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bil bi že čas, da se nekako zamenja te halogen žarnice, saj imajo res veliko napak.
Tu sem izsledil dober primer...zaradi česa so halogen žarnice slaba izbira, ter kako se obnesejo led svetila ter varčne žarnice:
http://www.drm.si/novice/41/led_tehnologija_varcnejsa_za_89.html
Sam imam doma skoraj celo stanovanje opremljeno z led tehnologijo, in sem zares zadovoljen. Imam naprimer stopnišče opremljeno z 11W prej pa sem imel 50 W. In sem moral vedno menjevati. Pa še lepša svetloba je sedaj, saj je svetloba enakomerno razporejena po celem prostoru. Res je da je to nekoliko dražje, vendar se vam v nekaj letih povrne.
LP |
Odlična samopromocija, ni kaj!
Točno to kar o čemer smo debatirali nekaj postov nazaj.
_________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni