www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slovo od 100-vatnih običajnih žarnic
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva debata, ni kaj.

Jaz pri dveh plafonjerah v dnevni sobi s 75W navadno žarnico (na stropu si sicer štiri luči) vidim brati, delati z računalnikom ...

Poskusil sem z 21W varčnimi žarnicami (kao 100W navadne), pa ne vidim v redu, barva svetlobe mi ne paše (me zebe).

Poskusil sem tudi s 35W halogenskimi, pri teh mi pa blešči.

Ko sem bil še mlad sem imel v sobi cevi, v enem kotu pa 25W rdečo žarnico, da sem dobil bolj prijetno svetlobo.

Po vsej verjetnosti bom se sprehodil ma Hrvaško in nabavil zalogo navadnih žarnic za naslednjih nekaj let, dokler ne naredijo cenovno sprejemljivih in za moje očke prijetnih LED.

Bo pa ena zmešnjava s priključki žarnic, saj že danes ne veš kakšen luster kupiti, da potem nimaš na zalogi vse sorte žarnic z različnimi podnožji. V stilu - ta luster mi je zelo všeč, cena je sprejemljiva, ampak žarnic s takimi podnožji pa še nimam doma.

Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.02
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Hoden: Navadna žarnica tudi približno nima svetlobo podobno dnevni.
Lahko pogledaš tule: GE lighting

Nisem prepričan v tvojo trditev. Poglej ti:

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem danes malo gledal po trgovinah in že imajo nove designe žarnic s halogenko vgrajeno v balon tako da verjetno ne bo treba delati panike z nakupovanjem zalog za 20-40 let.

Bo treba malo probat te nove z vgrajeno halogenko kako se obnesejo. Upam vsaj da so boljše kvalitete, da ne bodo tako hitro "flikale" kot navadne ker cena novih je od 5-8x višja.

Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Čet Sep 03, 2009 8:52 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 8:46 pm    Naslov sporočila:  Varčne žarnice Odgovori s citatom

Živijo,

Poleg vsebnosti težkih kovin je pri varčnih žarnicah problematičen še visok elektronski smog, ki ga oddajajo.
Vedno več raziskav potrjuje, da je stalna izpostavljenost nizkofrekvenčnim magnetnim poljem ravno tako škodljiva, kot je radiofrekvenčno sevanje visokih frekvenc.

Danes se še lahko prerekamo, ali je to škodljivo ali ne, čez 50 let pa se ne bo več nihče vprašal, odkod toliko bolezni, ker se bo tak delež obolelih enostavno zdel sprejemljiv.

Ekologija je zelo primerno področje, da pri ljudstvu vzbudiš slabo vest in mu nato podobno škodljivo stvar (dražje) prodaš.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:
Sem danes malo gledal po trgovinah in že imajo nove designe žarnic s halogenko vgrajeno v balon tako da verjetno ne bo treba delati panike z nakupovanjem zalog za 20-40 let.

Zalogo je nesmiselno delati. Sploh vprašanje koliko so danes še sploh v rabi 100W navadne žarnice. Verjetno se še kdo spomni navadne 200W žarnice (E33 ali E40 ?) Mislim, da se je že zelo dolgo na da več kupit. Pa jih nihče ne pogreša. (mlajši jih niti ne poznajo)

Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še tole so dodali.

Jaz sem, neglede na vse, vesel, da se je sploh začelo kaj premikati. V kakršnem koli imenu že.

Ekologija gor dol, sploh ni važno, dejansko, na razsvetljavi in pogonskih agregatih (kar se recimo bolj ali manj povdarja zadnje čase) je bilo v zadnjih 100 letih (recimo) narejenega premalo. Več ljudi, kot se bo začelo s temi problemi ukvarjati, boljše bo.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 04, 2009 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V danasnjem Delu je zelo primerna karikatura za tole temo Mr. Green
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 04, 2009 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem doma dal tiste halogenke "v balonu" mislim da so 60W 2 leti nazaj in jih še nisem zamenjal so pa nad stopnicami pred vhodom v hišo(zunaj) in še na senzor tako da se večkrat na noč prižgejo
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.98
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 04, 2009 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem poslušal reporterja Milana na radiu city je imel oddajo na temo varčnih žarnic Very Happy
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 15, 2009 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaloga žarnic za 20 let v bistvu sploh ni problem. 1985 leta sem kupil 10 komadov 100W žarnic Made in USSR. Bile so prav smešno poceni in mi je kar malo žal, da jih nisem vzel več.

Ampak kakorkoli že, zadnja je odpovedala lani. Ni kaj, če je napetost omrežja pri nas bližje 200V kot 210V.

Šparovne brlivke pa se pod temi pogoji ne obnesejo. Mizerna življenska doba (mogoče 200 ur), nobene svetlobe, 21W komaj konkurira 40W klasiki (ko se CFL enkrat ogreje, prej je premerljiva s čajno svečko), gnila barvna reprodukcija in vse to za abnormalno navito ceno.

Brez izjeme ali gre za precenjek izdelek kao EU proizvajalca ali nek čunga lunga klump.

LED pa so še zelo daleč od česa uporabnega za splošno rasvetljavo, razen seveda po hvalisanju štacunarjev in plavolede mularije.

In čisto mimogrede, pametna EU, z letom 2011 prepoveduje živo srebro.
Če kdo ne ve, ta snov je tudi v CFL in brez Hg dela ne.

Tako, če se bodo držali svojih birokratskih dekretov, bo hvaljen CFL umaknjem prej kot klasika. Potem pa bomo svetili s pomočjo česa? Sveče?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 15, 2009 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje gre monopolistom bolj za cvenk kot naravo.. naj se lotijo raje s čim kar je bolj problematično..saj po krajih je na vsakemu metru javna luč npr. pa še kar ni povezano z žicam potem jih pa najbolj moti žarnica. :angr:
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 15, 2009 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi je zdelo da datum ukinitve 1. September 2009 ni bil naključno izbran. Verjetno gre res za začetek 3. svetovne vojne
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 15, 2009 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm... ni panike. Danes sem bil v Kopru v Merkatorju, pa je 100 in več W žarnic na nitko povsem dovolj na zalogi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
horvi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Mar 2005 16:36
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... tudi v Merkurju v Ljubljani so še na policah Mr. Green
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Jesenicah v Merkurju imajo imajo klasične žarnice moči 75W in manj. 100W so samo še reflektorske.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni