www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bascom Attiny13 in ADC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DejanX je napisal/a:
Za kakšne naprave, ki jih potrebuješ za recimo pol ure enkrat na teden, lahko brez težav uporabljaš notranji osciloskop.

Če pa želiš, da je stabilno in bo prižgano 24/7 in podobno pa je zunanji osciloskop res potreben.

Si verjetno malo pomešal pojme ali pa si imel tiskarsko napako kajti osciloskop je popolnoma nekaj drugega kot oscilator pri mikrokontrolerju. Very Happy Laughing

Lp Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, pa tudi če v prispevku DejanX-a, besedo osciloskop nadomestiš z besedo oscilator, njegova trditev še zdaleč ne velja
DejanX
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09
Aktiv.: 0.35
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Ja, pa tudi če v prispevku DejanX-a, besedo osciloskop nadomestiš z besedo oscilator, njegova trditev še zdaleč ne velja

Ja, mislil sem oscilator namesto osciloskop.

Mogoče ne drži, ampak potem imam zelo veliko srečo, ker do zdaj še nisem imel težav z notranjim oscilatorjem pri ATtiny45.

Prit ATmega pa vedno uporabljam zunanjega, ker imam dovolj pinov.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Oscilator se je pri max 5°C spremembi temperature toliko spremenil, da je branje RC5 protokola preveč zahajalo. Ko je dodal kristal je stvar delala kot mora.

RC5 je na sreco tak protokol, ki ima clock vkomponiran (BPSK modulacija), zato z internim oscilatorjem deluje OK, ce ob vsaki start sekvenci (11b) najprej umeris timer. Tako sem jaz naredil za ene sprejemnike in se je obneslo, je pa seveda odvisno kako je napisan program.

Asinhroni prenos preko UARTa (NRZ modulacija) pa je res tak nacin, kjer za to ni moznosti, razen ce recimo namerno posiljas samo 7-bitov podatkov, 8. bit je pa vedno 0, sprejem pa je izveden v SW in spet kalibriras timers start bitom (zacetek prenosa je potem 10b). HW UARTa, ki bi sam dohajal baudrate druge strani na tak nacin, se nisem videl.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

RC5 je na sreco tak protokol, ki ima clock vkomponiran (BPSK modulacija), zato z internim oscilatorjem deluje OK, ce ob vsaki start sekvenci (11b) najprej umeris timer. Tako sem jaz naredil za ene sprejemnike in se je obneslo, je pa seveda odvisno kako je napisan program.

Pred leti sem naredil par daljinskih komand za centralno zaklepanje v avtomobiilu. Protokol je bil sicer "unikat" a je po osnovi temeljil na RC5. V sprejemniku je bil uporabljen najprej pic 16F628 s kristalnim oscilatorjem. Kaseje sem poskusil sprejemnik izdelati z 12F675 z notranjim oscilatorjem. Deloval je brez problema, kljub zelo različnim temparaturam. Z istim mikrokrokontrolerjem je bil narejen tudi oddajnik. Uporabljen je bil prav tako interni oscilator. Kasneje sem izdelal par primerkov s PIC10F200. (vzorci smd) Tudi ti so delali brez težav. ***klik***
Po vsem tem bi lahko sklepal, da je interni oscilator pri PIC-ih bolj stabilen glede na temperaturo kot pri AVR-jih. Program je v obeh primerih pisan na enak način.
Clock za sprejem je generiral sprejemnik sam. Sinhorniziral pa se je po prvem prejetem bit-u.

tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 05, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp

Jaz bi samo vprašal, če uporabljaš na AD portu od AVRa npr. samo en pin za AD pretvorbo, ali lahko potem uporabljaš druge pine kot digitalen I/O?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 05, 2009 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tozir je napisal/a:
lp

Jaz bi samo vprašal, če uporabljaš na AD portu od AVRa npr. samo en pin za AD pretvorbo, ali lahko potem uporabljaš druge pine kot digitalen I/O?

Seveda. AD pin določiš v ADMUX-u. Ostali so I/O pini.

tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 06, 2009 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala. Projekt že teče naprej..
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2009 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom odpiral novo temo. A mi kdo lahko na kratko razloži to ADC pretvorbo, za kaj se uporablja, kje se vse lahko uporabi, kakšno vezje bi bilo zelo lepo za prikazati... Uporabil bi čip AT89C4051, ker že nekaj časa leži v predalu.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2009 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pretvarjanje analognih vrednosti (napetosti) v nekaj, s čimer lahko potem programsko delaš naprej (digitalna vrednost, številka).
Meritve napetosti, toka, temperature, ....
Priklopiš kakršenkoli senzor, ki na izhodu daje neko spremenljivo napetost. Večkrat sicer rabiš še kakšno vmesno vezje, a "princip je isti, sve su ostalo nijanse".
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2009 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@galex4:
Kolikor vem, at89CX051nimajo ne premorejo A/D-ja. Raje uporabi uC, ki ima A/D pretvornik vgrajen.
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2009 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
@galex4:
Kolikor vem, at89CX051nimajo ne premorejo A/D-ja. Raje uporabi uC, ki ima A/D pretvornik vgrajen.

to vem Wink

kaj pa tale ukaz GETAD2051, kako ga lahko uporabim, examplu je prikazano le to:

Example

$regfile = "89c2051.dat"
Dim A As Byte
Do
A = Getad2051()
A = Lookup(a , Dta)
Print A
Loop
End

'this table converts the value into a packed BCD value
'this value can be used to diaplay the value on 2 7-segment displays

Dta:
Data 0 ' 0 0.000
Data 1 ' 1 0.047
Data 1 ' 2 0.093
.
.
.

Mi kdo povedat kaj več o tem?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni