|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sob Feb 07, 2009 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
DejanX je napisal/a: |
Za kakšne naprave, ki jih potrebuješ za recimo pol ure enkrat na teden, lahko brez težav uporabljaš notranji osciloskop.
Če pa želiš, da je stabilno in bo prižgano 24/7 in podobno pa je zunanji osciloskop res potreben. |
Si verjetno malo pomešal pojme ali pa si imel tiskarsko napako kajti osciloskop je popolnoma nekaj drugega kot oscilator pri mikrokontrolerju.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pa tudi če v prispevku DejanX-a, besedo osciloskop nadomestiš z besedo oscilator, njegova trditev še zdaleč ne velja _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DejanX Član

Pridružen-a: Sob 11 Okt 2008 18:09 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Ja, pa tudi če v prispevku DejanX-a, besedo osciloskop nadomestiš z besedo oscilator, njegova trditev še zdaleč ne velja |
Ja, mislil sem oscilator namesto osciloskop.
Mogoče ne drži, ampak potem imam zelo veliko srečo, ker do zdaj še nisem imel težav z notranjim oscilatorjem pri ATtiny45.
Prit ATmega pa vedno uporabljam zunanjega, ker imam dovolj pinov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Oscilator se je pri max 5°C spremembi temperature toliko spremenil, da je branje RC5 protokola preveč zahajalo. Ko je dodal kristal je stvar delala kot mora. |
RC5 je na sreco tak protokol, ki ima clock vkomponiran (BPSK modulacija), zato z internim oscilatorjem deluje OK, ce ob vsaki start sekvenci (11b) najprej umeris timer. Tako sem jaz naredil za ene sprejemnike in se je obneslo, je pa seveda odvisno kako je napisan program.
Asinhroni prenos preko UARTa (NRZ modulacija) pa je res tak nacin, kjer za to ni moznosti, razen ce recimo namerno posiljas samo 7-bitov podatkov, 8. bit je pa vedno 0, sprejem pa je izveden v SW in spet kalibriras timers start bitom (zacetek prenosa je potem 10b). HW UARTa, ki bi sam dohajal baudrate druge strani na tak nacin, se nisem videl. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 08, 2009 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
RC5 je na sreco tak protokol, ki ima clock vkomponiran (BPSK modulacija), zato z internim oscilatorjem deluje OK, ce ob vsaki start sekvenci (11b) najprej umeris timer. Tako sem jaz naredil za ene sprejemnike in se je obneslo, je pa seveda odvisno kako je napisan program.
|
Pred leti sem naredil par daljinskih komand za centralno zaklepanje v avtomobiilu. Protokol je bil sicer "unikat" a je po osnovi temeljil na RC5. V sprejemniku je bil uporabljen najprej pic 16F628 s kristalnim oscilatorjem. Kaseje sem poskusil sprejemnik izdelati z 12F675 z notranjim oscilatorjem. Deloval je brez problema, kljub zelo različnim temparaturam. Z istim mikrokrokontrolerjem je bil narejen tudi oddajnik. Uporabljen je bil prav tako interni oscilator. Kasneje sem izdelal par primerkov s PIC10F200. (vzorci smd) Tudi ti so delali brez težav. ***klik***
Po vsem tem bi lahko sklepal, da je interni oscilator pri PIC-ih bolj stabilen glede na temperaturo kot pri AVR-jih. Program je v obeh primerih pisan na enak način.
Clock za sprejem je generiral sprejemnik sam. Sinhorniziral pa se je po prvem prejetem bit-u. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Sep 05, 2009 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp
Jaz bi samo vprašal, če uporabljaš na AD portu od AVRa npr. samo en pin za AD pretvorbo, ali lahko potem uporabljaš druge pine kot digitalen I/O? _________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 05, 2009 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
tozir je napisal/a: |
lp
Jaz bi samo vprašal, če uporabljaš na AD portu od AVRa npr. samo en pin za AD pretvorbo, ali lahko potem uporabljaš druge pine kot digitalen I/O? |
Seveda. AD pin določiš v ADMUX-u. Ostali so I/O pini. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.19
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bom odpiral novo temo. A mi kdo lahko na kratko razloži to ADC pretvorbo, za kaj se uporablja, kje se vse lahko uporabi, kakšno vezje bi bilo zelo lepo za prikazati... Uporabil bi čip AT89C4051, ker že nekaj časa leži v predalu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pretvarjanje analognih vrednosti (napetosti) v nekaj, s čimer lahko potem programsko delaš naprej (digitalna vrednost, številka).
Meritve napetosti, toka, temperature, ....
Priklopiš kakršenkoli senzor, ki na izhodu daje neko spremenljivo napetost. Večkrat sicer rabiš še kakšno vmesno vezje, a "princip je isti, sve su ostalo nijanse". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
@galex4:
Kolikor vem, at89CX051nimajo ne premorejo A/D-ja. Raje uporabi uC, ki ima A/D pretvornik vgrajen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galex4 Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.19
|
Objavljeno: Pon Sep 14, 2009 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 je napisal/a: |
@galex4:
Kolikor vem, at89CX051nimajo ne premorejo A/D-ja. Raje uporabi uC, ki ima A/D pretvornik vgrajen. |
to vem
kaj pa tale ukaz GETAD2051, kako ga lahko uporabim, examplu je prikazano le to:
Example
$regfile = "89c2051.dat"
Dim A As Byte
Do
A = Getad2051()
A = Lookup(a , Dta)
Print A
Loop
End
'this table converts the value into a packed BCD value
'this value can be used to diaplay the value on 2 7-segment displays
Dta:
Data 0 ' 0 0.000
Data 1 ' 1 0.047
Data 1 ' 2 0.093
.
.
.
Mi kdo povedat kaj več o tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni