www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilnik za avtomobilski Pb akumulator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Redna cena je menda bila 19,99 €.

V Lid** so pred časom imeli enakega. Imel je drugačno blagovno znamko.

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.50
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da imam doma 220/24 V -10,4A transformator sem se odločil da naredim polnlec kot je opisan v http://www.svet-el.si/download/Polnilnik%20ACC.pdf na njihovemu forumo so mi pomagali do elementov za povečanje polnilnega toka na 8,5A

Sedaj sem iz nedelujočega PC napjalnika pobral par delov pa me zanima če lahko uporabim te dele ( če so kompaktibilni)

- Za izhodni tranzistor T1 bi uporabilvzporedno 2xNPN E13009L Seveda skupaj z 0,1 Ohm /5W uporom na emitorju

- Namesto D1 pa dvojno diodo MBR20100CT , ki je zraven že na rebru pin 1 in 3 bi povezal skupaj

- Za polnilni tok cca 8,5A bi preko preklopnika moral tok teči (po mojih izračunih) preko upora 0,07 ohm/10W, ker pa je takega težko najti (našel sem ga samo moči 5W -preko spletne trgovine) - Nameravam zato vzporedno vezati dva upora vrednosti 0,14 ohm/5W

- kako pomerim ali je E13009L še delujoč

- Ali sem mi zmanjša moč transformatorja če sekundar razvijem na cca 16V - 18V

- kaj je bolje razviti primarno ali sekundarno navitje

- v kolikor se da komu razpisati bi prosil še za pojasnilo kaj se zgodi z močjo tranformatorja (V in A) v primeru razvitja primarja in v primeru razvitja sekundarja. mislim da bi bila to dobrodošla informacija tudi za nekatere druge uporabnike foruma.

In ja vem da sem to že nekoč vedel in vem, da bi po profesiji to moral vedeti - vendar ne delujem v svojem poklicu (energetik) - kako hitro se pozabljajo stvari, ki jih ne uporabljaš pa nam je znano Think

Hvala;
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A res nobeden ne pozna tega tranzistorja??
Nazaj na vrh
jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno gre za [http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/53466/FAIRCHILD/E13009L.html/] tale [/url] tranzistor.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:
- Ali sem mi zmanjša moč transformatorja če sekundar razvijem na cca 16V - 18V

Jasno, saj je žica ostala enakega preseka in si tako omejil maksimalni dovoljen tok na enako vrednost kot jo je imelo navitje sekundarja pred posegom. Ker je moč P = U x I, I ostane enak, U je nižji, torej P je tudi nižji.

Citiram:
- kaj je bolje razviti primarno ali sekundarno navitje

Pomisli kako dela trafo in boš ugotovil, da je vprašanje nesmiselno, milo rečeno.

1. Primar je navadno spodaj, torej bi moral odviti dol ves sekundar.
2. Če boš odvil primar, trafo ne bo več za 220 oz 230V, ampak manj, boš moral še elektro prepričati naj ti dobavljajo nižjo napetost.

Pa kljub temu sekundarne napetosti ne boš znižal... Primarju bi moral naviti dodatne ovoje, sicer to prinese nekaj prednosti, kar se tiče manjših izgub in večje robustnosti transformatorja, ampak za začetek najbrž niti ni dovolj prostora, da bi kaj takega sploh naredil.

Torej primar pusti pri miru, odvij ali previj sekundar.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
webmouse
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:

Pomisli kako dela trafo in boš ugotovil, da je vprašanje nesmiselno, milo rečeno.

Mislil sem glede na prestavno razmerje primar sekunundar - se posipam s pepelom

Ja gre za tranzistor na navedenem linku - malo me moti ker je v tabeli višja voltaža

in pa še če lahko uporabim in vežem dvojno diodo tako kot sem zapisal??
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2010 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede na navodila bi moral polniti do 14,4V pod "normalno" in do 14,7V pod "zimsko", polni pa do 12,8V .
Je že kdo nameril kaj podobnega in kako je ukrepal ?

Nazaj na vrh
andrazy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 05 Jan 2009 17:48
Aktiv.: 0.00
Kraj: dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 8:10 pm    Naslov sporočila:  in lepo dela? Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Zraven pridejo navodila (zravenm eagle3d), ki opisujejo komande za pozicijo in pot kamere znotraj dolocenega layerja v Eaglu (240 ? nekaj takega).

Jaz se nisem spuscal dalje, predvidevam pa, da deluje, ce je dokumentirano, kot tudi druge stvari. Mene so zanimale predvsem staticne slike in sem eksperimentiral rpedvsem s koti in pozicijami kamere.
Nazaj na vrh
Beneski
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Okt 2008 23:23
Aktiv.: 0.06
Kraj: Posocje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 14, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
na temle linku:
http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/circuits.htm
je cel kup shem, poglej pod Lead-acid charger, jih je kar nekaj, mislim da dva imata to funkcijo.[/url]

ta link ne obstaja več, avtor je zaradi upokojitve stran preselil na:
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/circuits.htm

zelo poučna stran!
Nazaj na vrh
Beneski
Član
Član

Pridružen-a: Pon 27 Okt 2008 23:23
Aktiv.: 0.06
Kraj: Posocje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LM350 v shemi na spodnjem linku se lahko nadomesti tudi z LM338 ki je 5 amperski in gledano po datasheetu LM338 od firme national, se elementi ter njih vrednosti nič ne spremenijo. Pač za primer če gdo rabi polnit večje akumulatorje, z malce večjim tokom. Prav tako ima vezje funkcijo polnjenja najprej z višjo napetostjo in potem preklop na nižjo (ohranjevalno) napetost.

http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/bcgla.htm

http://www.national.com/mpf/LM/LM338.html#Overview

Kolker pa iz vezave razberem vezje nima zaščite proti napačnemu prikolopu akumulatorja...
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ker se približuje zima, bo verjetno potrebno uporabiti polnilec. Pa je seveda spet problem Smile . Naredil sem si tale polnilec, že pred časom. Je deloval potem ga nisem ravno uporabljal, včeraj pa sem pogledal če še deluje kot mora. In glej ga zlomka, ne deluje prav Mr. Green . Na izhodu so samo največ 7V kljub nastavljanju trimerja in pa prave vhodne napetosti (18V). Kaj bi lahko bilo narobe. Pregledal sem že vse živo :bonk: . Sem morda kaj spregledal ?
Polotal slabe spoje, preveril tranzistorje, trimer je dober,... Kaj sem spregledal ?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si ugotovil ali je problem tokovna ali napetostnba omejitev ?

Če je nekaj s tokovno, usmernik ne zmore nobenega toka, enako kot, če imaš nek hladen spoj na močnostnem tokokrogu.

723 ima napajanje ?
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja čip ima napajanje, je pa tako. Enkrat je napetost recimo 7V potem pa 12 ali pa čez 20 (če je trimer na 0 Omega ). Sumim tokovno omejitev, saj če pri napetosti 12 ali 24 V priklopim kakšen porabnik, se napetost sesede. Vse spoje sem prelotal pa ni nič bolje. Sem tudi probal segrevati komponente, a je odziv isti. Hm Rolling Eyes . A je možno da bi bil LM723 nekako defekten ?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nemogoče ni, vendar se takrat stanje (ne)delovanja naprave običajno ne spreminja.

Si preveril še ali so tudi mase v redu ? Tudi slaba ali sploh prekinjena masa na delu vezja nudi vse sorte "zabave".

V primeru, če je 723 pokvarjen obstaja možnost, da ga popraviš. Zelo pogosto namreč pregori eden od obeh driverskih tranzistorjev. Če pogledaš pdf od 723 vidiš, da so vse elektrode teh dveh tranzistorjev dostopne na zunanjih pinih Ker tranzistorja običajno pregorita, jih lahko nadomestiš z zunanjim tranzistorjem majhnih moči in ustrezne napetosti in regulator deluje normalno naprej.

Na ta način dobiš 723 z robustnimi izhodi, kar originalni niso in še 723 največkrat ni treba menjati, čeprav je strogo gledano pokvarjen. Trpi pa izgled.
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 21, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala za razlago. Kako pa je s tem, če je na izhodu npr. kratek stik ? To naj načeloma ne bi uničilo vezja, kajne ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 6 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni