|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jul 25, 2005 10:03 pm Naslov sporočila: Detekcija vklopa |
|
|
Lotil se bom izdelave ene komore za testiranje.
Komora bo imela ventilatorje, za katere hočem da se prižgejo ko se vklopi testiranec (ali z rahlim zamikom)
.
Moč testiranca je od 100-250W. Oddaja tudi nekaj toplote.
Komora se mora prižgati sama. Torej ko se vklopi testiranec bi se morala vklopiti tudi komora.
Kako to narediti? Imam že par idej, pa bi mogoče še kašno da ne bi kakšno trivialno spregledal.
Najprej sem mislil na en vsporedno vezan upor na katerem bi preko optičnega sklopnika čital napetost. Ko je tok dovolj velik-> je vklop.
Druga rešitev bi bilo merjenje temperature. 2 senzorja. Ko se temperatura znotraj zviša preko temperature okolice -> je vklop. Za tole Microchip celo ponuja namensko vezje, za katerega rabiš samo en NTC ter par uporov za nastavitev delavne točke, pa ne rabiš nič programirat.
Tretja bi bila enaka kot prva samo z uporabo tokovnega transformatorja.
Četrta uporaba Reed releja? S temi nimam kakšnih iskušenj pa ne vem če sploh delujejo pri tako malem toku. Kako jih sploh praktično uporabiti?
Ima še kdo kakšno divjo idejo?
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 6:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisi navedel kaka je napajalna napetost. Po moje bi bilo to najenostavneje izvesti z tokovnim merilnim transformatorjem- če gre za izmenični vir. (primar par ovojev debele žice - sekundar nekaj več ovojev.) Na sekundarju bi napetost usmeril dal zraven kak OP. (ker si omenil zakasnitev bi namesto OP vzel kar PIC - recimo 12F675 z AD-jem pa meril napetost na tokovnem merilnem transformatorju)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Highlag, precej skrivnosten si glede testiranca in načina testiranja ...
Drugače pa, če ima komora glavno stikalo, ali ni dovolj le glavno stikalo in časovni rele za zakasnjen vklop? ali mora zadeva zaznati konec testiranja in ugasniti ventilator, hmm, nič nisi napisal o tem, le kako naj ti svetujemo. Najboljše rešitve so enostavne rešitve. Sicer pa, tudi master/slave vtičnica bi opravila svoje delo, mar ne?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej naprava, ki se testira je priključena na omrežno napetost. Torej je napetost lahko 230 +/- 10% 207-253V. Zakaj detekcija?. Naprave so različne skupno jim je pa to, da se vklopijo z daljinskim upravljalcem. (IR) Naprave različnih proizvajalcev imajo različne standarde za ukaze (tudi popolnoma nestandardne), zato IR dekoder ne pride v poštev.
Zahteva je da se komora prižge sama ko ugotovi, da je naprava v notranjosti prižgana.
Žal je to vse kar tudi sam vem
Ja tokovni transformator je zelo lepa rešitev, edino cena ni ravno ugodna.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot si napisal, je preizkušanec napajan z 230V izmenične napetosti. To napajanje boš vklopil z daljinskim upravljalcem. Najenostavneje je, če na strani napajanja preizkušanca vklopiš še časovni rele, ki bo preko pomožnega releja vklopil ventilatorje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno poseg v preizkušanec ni zaželjen da bi gor priklopil nek časovni rele ... zato bo verjetno še najboljša in najcenejša rešitev master/slave vtičnica, ki se jo dobi za nekaj tisočakov vsekakor pa manj kot 10ksit. To je moje mnenje. Če pa bi jaz delal to zase, pa bi verjetno vezal ventilator na glavno stikalo, saj biu mi bilo najbrž vseeno če ventilator dela še nekaj časa po koncu preizkušanja. Če pa glavno stikalo po koncu preizkušanja ugasneš, se ugasnejo tudi ventilatorji
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Tor Jul 26, 2005 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvič slišim za tole Master -slave vtičnico.
Kako izgleda zadeva? Kakšna shema? Hvala!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, pa tako stara zadeva. Sicer jo lahko narediš sam, ali pa kupiš narejeno. To je v bistvu čisto navaden podaljšek, torej kabel in vtičnice. Ponavadi jih je 5 in ena od njih je master in je tudi ustrezno označena, druge 4 pa so slave in v njih se nahaja elektrika samo kadar je na master vtičnici nek porabnik ki porabi vsaj nekaj W , običajno se ta moč nastavlja od 5-25W, notri je rele ..... velikokrat je ta električni podaljšek hkrati prenapetostna zaščita in master/slave vtičnica. Jaz sem to enkrat kupil v merkurju za 6,5ksit ko je bila akcija, vendar moram reči, da mi ta master/slave niti ne pride v poštev, ker imam gor ups in zaradi njega sploh ne izklopi, no ja, prenapetostna je še vedno v funkciji in poleg tega imam kabel tega podaljška - master/slave , vključen v še eno prenapetostno zaščito ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 10:14 am Naslov sporočila: re: |
|
|
Če je to industrijska zadeva se moraš držati predpisov o varnosti ,ki so zelo stroga - kazenska odgovornost ( razne zaščite in to ). Ponavadi se možnost da zaženeš krmiljenje takrat ko so varnostna stikala na svojih položajih , potem startaš test.
Če je pa home varianta pa tako kot pravijo
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Enkrat sem tudi sam imel podoben problem. Rešitev smo s skupnimi močmi obdelali na forumu Elektro-n. No, pa ti povem enostavno.
Ker tokovi niso tako hudi, lahko v zanko vežeš 3 diode (10A). Na njih se ti ustvari padec 2.1V, ki pa je že zadosti, da vzbudi diodo v optoizklopniku. Če ti ni jasno, prilagam shemo.
Dioda v obratni smeri je zato, da prepušča še drugo polperiodo.
LP Gorazd
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
12.57 KB |
Pogledana: |
56 krat |

|
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
RGorazd:
Hecno na diode se pa nisem spomnil. Tole bo pa za stestirat.
Sem točno isto vezje sestavil samo, da je bil namesto diod upor. 10W
Glede varnosti nebi smelo bit problema, imam že kar nekaj iskušenj na tem področju.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Sre Avg 24, 2005 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem preizkusil tudi Gorazdovo idejo z diodami.
Po premisleku mi je bilo jasno, da ne bo popolnoma zadostila mojim potrebam, saj se na diodah pojavi padec napetosti že pri zelo nizkih tokovih. To se je pokazalo kot pravilno. Naprava, katero poiskušam zaznati ima elektronski napajalnik, tako da je če je ugasnjena v bistvu v spanju. Kot kak AT napajalnik za PC. Meritve pokažejo da med mirovanjem skozi napajalnik teče od 90-130mA (odvisno od vhodne napetosti)
Pri takšnem toku pa so diode že normalno odprte in na njih je dovolj velik padec napetosti, da se optični sklopnik odpre.
Tako sem ostal na verziji z uporom kot napetostnim virom, dodal pa sem dve diodi, ki dvigneta napetost za toliko, da optični sklopnik hitreje prime.
Tako dobim pri približno 450mA toka bremena na izhodu optičnega sklopnika napetost 1V, pri maksimalnem 1.6A pa 4.2V. Če tok pade na približno 200mA je izhodna napetost 0V
Sem pa danes v ElectronicExpress-u videl reklamo za firmo Allegro, ki izdeluje tokovne senzorje, ki delujejo po hallovem principu. Recimo:
http://www.allegromicro.com/sf/0704/
Žal ima občutljivost 133mV/A kar je za mojo potrebo premalo. Stane pa en takšen čipek okoli $3.3 Kar ni tako veliko, ker se znebiš en kup elementov.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
shema.gif |
Velikost datoteke: |
9.11 KB |
Downloadano: |
21 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sre Avg 24, 2005 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Master slave vtičnico lahko narediš z navadnim transformatorjem in relejem ali pa z tokovnim transformatorjem in relejem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2005 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi upor (za nastavitev spodnje meje zaznave) in diode (za omejitev max. padca napetosti na uporu) .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni