|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 8:27 am Naslov sporočila: "Okrasni" laserji za novo leto |
|
|
Živjo!
Razmišljam, da bi letos decembra namesto utripajočih lučk svojo hišo okrasil na malo drugačen način. In sicer bi uporabil enega ali več laserjev z različnimi valovnimi dolžinami, ki bi jih namontiral na streho in usmeril pod kotom cca 20° tako, da bi bili zvečer v rahli megli žarki vidni čez celo mesto.
Zanima me samo kakšno moč laserja oz. laserskih diod (v mW) bi potreboval za ta namen, da bi bili žarki dovolj vidni dovolj daleč. Tiste diode v laser pointerjih se mi zdijo skorajda pre švoh za ta namen.
Lp,
Saran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Rabil bi laserje po 1W in naprej. O cenah le-teh ne bi. Sploh če jih misliš imet toliko kot novoletnih lučk, lahko hišo kar prodaš
Moram te pa opozorit, da je tako početje zelo na meji še dovoljenega z zakonom...
Če misliš svetiti 20°NAD vodoravnico, pa s tem ogrožaš letalski promet in že kršiš zakonodajo.
Glede na to, da si iz zasavja, si verjetno videl žarek v Zagorju? Tistega sem jaz postavljal. In smo se prekleto potrudili, da je vse skladno s predpisi... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
No, mislim *halo*... glej kdo se potem najde v moj temi Ja, v bistvu sem res tam dobil to idejo. Zdaj ne vem točno kakšen nagib vi uporabljate oz. kaj vse ste morali storiti zaradi predpisov... al lahko malo razložiš prosim? Laserjev ne mislim met toliko kot lučk, samo enega ali pa dva, maksimalno 3, vendar različnih val. dolžin, šibkejše. Videl sem, da ste ga nacilali v hrib čez cesto tako, da tole menda ne moti letal, a ne?
EDIT: Okej, kakšna moč je pa bila tistega laserja v Zegorju? Če je bla res več kot 1W, a ne predstavlja že to neko nevarnost? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda gre za nevarno stvar, vsaj od blizu. V osnovi pa lahko pozabiš na to zadevo kot že omenjeno zaradi cene, še posebaj, če razmišljaš o večih valovnih dolžinah. Za en zelen ali rdeč tako močen laser lahko razmišljaš po par 1000 €, za modrega še precej več...
Do 200 mW zelen/rdeč laser se še dobi preko spleta za manj kot 100 €, samo to se ne vidi kaj daleč.
Morda bi lahko rešil kvečemu tako kot pogosto kje vidiš ...z močnim usmerjenim reflektorejm. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70644.51
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, sem mislil, da bo zadostoval kak laser moči 50mW ali max. 250mW. Določen folk pravi, da se že takšna zadeva kar dosti vidi. Laserjev moči 1W oz več pa res ne nameravam kupovati, sploh glede cene, čeprav si jih lahko privoščim.
MarE69: http://www.youtube.com/watch?v=QCN34hzlqv8 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ima Aly kar prav za namene katere bi mislil imet laser bi rabil min. 1W, kar je pa res nevarno poleg tega, da je vse skupaj že na meji dovoljenga (v tujini ni pogojev, da bi to delal brez ustreznega izpita oz. dovoljenja). Mi imamo eno DIY RGB varijanto skupne moči nekje 500mW in je že kar solidna zadeva za znotraj prostorov več kot dovolj in E tip megle (boljše še seveda če je na oljni osnovi). Za zunaj pa v bistvu neuporabno razen za krajše razdalje in še to obvezno z meglo. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.76 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam doma takega zelenega 50mW
In zadeva res daleč nese. Fokus imam naštiman tako, da se malo razširi pika, da je vidna na razdalji, in preverjeno se na 3km zračne razdalje(merjeno z zemljevidom) vidi močna pika na hribu, črta je tudi konkratno vidna. na 5km se jo ne vidi več. Se pravi je 50mW čisto dovolj.
1W boš ubil kakega ptiča. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
V Zagorju smo imeli postavljenega 2W. Dodana je ustrezno nastavljena kolimatorska optika, tako da je snop dovolj širok in ni več nevaren. Osnovna ideja je, da je laser na črti, kjer poteka geografska koordinata 15°00'00".
Tile 50mW laserji imajo izjemno tanek žarek, in so zaradi tega daleč vidni in ustrezno nevarni. Za tak namen kot si ti želiš, bi moral imeti zaradi varnosti laser z debelim žarkom.
Tudi nisem prepričan, če se bodo sosedje strinjali s takšno "okrasitvijo" hiše, ko je v bistvu osvetljeno vse ostalo, samo hiša ne...
Dol ga ne smeš usmeriti zaradi ljudi, gor pa ne zaradi avionov. Velja tudi za 5-10mW laserje.
Fora tega 3D posnetka je samo v tem, da je video natančno prilagojen podlagi (stavbi), na katero se projecira. Zadaj pa je en namenski softver. Nič tehnološko presenetljivega ampak z dobrim efektom. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
YaNkEE Član

Pridružen-a: Ned 14 Sep 2008 13:47 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.29 Kraj: V osrčju dežele Terana
|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Dol ga ne smeš usmeriti zaradi ljudi, gor pa ne zaradi avionov. Velja tudi za 5-10mW laserje.
|
Pozdravljeni... sem popoln laik na tem področju... edini laser ki sem ga kdajkoli imel je tisti, ki se ga je dobilo kot igračo z različnimi nastavki.
Zanima me v kakšnem smislu so tile laserji "nevarni za ljudi" ??
Govorimo o možnosti oslepitve, ali kaj hujšega?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
YaNkEE je napisal/a: |
Govorimo o možnosti oslepitve, ali kaj hujšega?? |
Možnost oslepitve oziroma pokvarjenega vida se mi zdi že dovolj huda stvar. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ja. Če bi uporabljal kake močnejše zadeve, bi res znal bit problem s sosedi, še posebej s tistimi, ki jih imam v mislih. Za debel žarek bi potem res potreboval močnejšo zadevo, samo se mi vse skupej zdi malo pre drago, tako da vam zaenkrat ne mislim delat konkurence. A tanek žarek potem tudi ne pride v upoštev zaradi (ne)varnosti? Vprašanje je tudi kako dobro je vinen pod kotom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Sep 29, 2009 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tanek žarek .. hm, ptiči so v glavnem že skriti v tistem času. Če ga usmeriš v horizontali in ustrezno ustaviš na koncu, bi po moje šlo. Seveda pa vse to delaš na lastno odgovornost. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa imamo tule v Sloveniji oz. v EU kaka pravila glede laserjev npr. koliko močne še lahko prosto uporabljamo v javnosti za kak laser show? V ZDA vem, da je za vsak laser od razreda 3a naprej treba imeti licenso oz. je potrebna registracija zadeve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni