www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z hladilnikom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 12:09 pm    Naslov sporočila:  Težave z hladilnikom Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Doma imam hladilnik Beko cs27ca. Težava pa je v tem da termostat hladilnika izklopi samo cca. za eno uro potem pa začne delovati nazaj. Termostat je na poziciji 2 se pravi da ni na najnižji temperaturi 7. In to se ponavja, največ izklopi za eno uro. Tesnenje vrat je oky in mislim da je dovolj tudi plina v samem hladilniku. Ima kdo kako idejo kaj bi lahko bilo narobe. Zamenjal sem že termostat in je napaka ostala ista.

LP Danilo
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Booo Surprised
Jaz bi najprej posumil termostat. Poskusi s kakšnim drugim termostatom od drugega tipa hladilnika.

Ledius-e
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Sep 2009 21:08
Aktiv.: 1.12

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 1:56 pm    Naslov sporočila:  hladilnik Odgovori s citatom

Jaz bi rekel, da bi lahko bila napaka tudi na kompresorju. če si termostat menjal, pa je napaka ostala ista, bi se lahko kompresor pregrel in bi termična varovalka izklopila kompresor.

Če pa je to ti verjetno ni pomoči...

Drool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa izmeri temperaturo kakšna je v hladilniku, če je previsoka in ti kompresor dela ves čas potem skoraj ni druge kot upad medija-plina v sistemu. Whistle

Lp Srečko

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa samo dovolj "zafrostan" hladilnik. V tem primeru bi pomagalo odtaljevanje.

Drugače, izmeriti temperaturo. Če je po manualu za to nastavitev - pušča plin, če je mnogo nižja, defekten termostat.

Seveda pa je prvi pogoj, da vrata res tesnijo. Tesnilo, ki samo na enem mestu ne nalega npr. zaradi umazanije v samem tesnilu, ali je strgano, povzroči tak problem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi tudi preveril, da slučajno gori (ne ugasne) luč v hladilniku in ta ogreva notranjost !

LP, stursc
Nazaj na vrh
lbozo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51
Aktiv.: 0.33
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa je star hladilnik? Jaz sem enkrat imel podoben problem z gorenje hladilnikom, ki je bil star nekje 7 let. Temperatura v njem je zelo nihala in kompresor je le malo počival ( par ur delovanja in 0.75 ure pavze). Zamenjal sem termostat, guma je izgledala v redu in tudi serviser je rekel, da je s plinom vse v redu. Nato mi je nek strokovnjak iz gorenja rekel, da verjetno ohišje ne tesni, ker je že star...Kupil sem drug hladilnik.
sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je še kaka ideja se priporočam. Že nekajkrat sem preveril glede lučke in se lepo izklopi ko se vrata zapro. Preveril sem tudi tesnilo in po vizualnem ogledu tesni oky mogoče bi ga bilo treba očistiti zaradi umazanije kot je omenil Azrael. Poizkusil bom še hladilnik čisto odtaliti in ga ponovno priklopiti kot je bilo že omenjeno. Nekdo mi je omenil, da se naredi tudi da tista uvodnica ki je v steni hladilnika lahko odstopi za milimeter je dovolj in da se takrat pojavi taka napaka. Zato mi je bilo predlagano da naj kapilaro od termostata napeljem kar direktno po zadnji steni hladilnika (govorim o notranjosti tam kjer so police) in da bi naj to bilo oky. Poizkusil sem tudi to, v tem primeru pa hladilnik deluje non-stop. Hladilnik je star cca. 5 let.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nevednez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Aktiv.: 0.95
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2009 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor. Če to naredi, je plina dovolj. Če pa se kompresor ne prižge ko prestaviš termostat na več, je najverjetneje premalo plina v sistemu in se je kompresor izklopil vgrajeni bimetal zaradi pregrevanja.

Če je star 5let, je zelo možno, da je v sistemu premalo plina ker je novejši plin (R134a- ne vem točno oznake) veliko bolj hlapljiv kot stari R12 ki je že cca 15let prepovedan.

seveda preveri tudi tesnenje vrat, očisti tesnilo na vratih.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nevednez je napisal/a:
preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor.

To (vsaj pri nekaterih hladilnikih) ne drži. Pri teh hladilnikih termostat zaznava temperaturo evaporatorja (hladilne plošče) in ne zraka v hladilniku. Nastavitev termostata vpliva samo na njegovo izklopno temperaturo (-26 - -16 C (za Ranco K59)), vklopna temperatura pa je fiksna in nad 0 C (ca. 4 C). S tem se zagotovi odtaljevanje v vsakem ciklu. Vzporedno s kontaktom termostata je lahko vezan grelec za odtaljevanje.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
nevednez je napisal/a:
preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor.

To (vsaj pri nekaterih hladilnikih) ne drži. Pri teh hladilnikih termostat zaznava temperaturo evaporatorja (hladilne plošče) in ne zraka v hladilniku. Nastavitev termostata vpliva samo na njegovo izklopno temperaturo (-26 - -16 C (za Ranco K59)), vklopna temperatura pa je fiksna in nad 0 C (ca. 4 C). S tem se zagotovi odtaljevanje v vsakem ciklu. Vzporedno s kontaktom termostata je lahko vezan grelec za odtaljevanje.

bostjang,
a to pomeni, da če obstoječi termostat ( ki dela po zgoraj opisanem sistemu ) nadomestiš z elektronskim, kateri tipa tempearaturo v notranjosti hladilnika, da zadeva ne bi dobro delovala ?
Sam sem že večkrat prišel na to misel vendar je še nisem izpeljal v praksi.

LP

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
a to pomeni, da če obstoječi termostat ( ki dela po zgoraj opisanem sistemu ) nadomestiš z elektronskim, kateri tipa tempearaturo v notranjosti hladilnika, da zadeva ne bi dobro delovala ?
Sam sem že večkrat prišel na to misel vendar je še nisem izpeljal v praksi.

Navaden termostat (z majhno histerezo) bi sicer držal temperaturo, problem bi bil, če bi bil evaporator ves čas pod ničlo in bi se zaradi tega na njem nabiral led.
To se je zgodilo pri meni doma, ko je hladilnik hladil premalo (ampak dovolj, da je bil evaporator pod ničlo) in se ni nikoli izklopil. Na evaporatorju se je zato kar hitro nabiral led.
Nekateri hladilniki imajo odtaljevanje urejeno s časovnikom, ki po določem času delovanja kompresorja tega izključi in vključi grelec.

Tukaj se lahko najde podatke o nekaterih termostatih.
Nazaj na vrh
lipec
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Mar 2009 18:31
Aktiv.: 0.03
Kraj: Semič

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Imam 6let star Gorenjev hladilnik, kateremu zmrzuje zadnja stena.
Kaj predlagate?

Ali je možno, da bi primanjkovalo plina in zato zmrzuje stena?
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri delovanje termostata, oz. če je njegova sonda pravilno priklopljena. Pravtako preveri tesnila.
Nazaj na vrh
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
...preveri tesnila.

Po moje bo to.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni