www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MS SQL nenormalno napihovanje baze

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 12:13 pm    Naslov sporočila:  MS SQL nenormalno napihovanje baze Odgovori s citatom

Koda:
                  rows             reserved           data         index_size         unused             
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ---------------------
TABELA            1607249            3392280 KB      650968 KB        311440 KB        2429872 KB
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ---------------------

Nekaj tabel se nenormalno napihuje na račun unused prostora, ki ga shrink ne odpravi.

Zna kdo razložit, kje je pravzaprav vzrok za tak % unused space-a, kako prepričat bazo, da tako tabelo spravi skupaj in kako preprečit, da se ob novih insertih tole ne bo ponavljalo? Ja, verzija SQL je 2000!

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2009 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2009 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko ni pozno, ker še vedno iščem rešitev Confused . Recovery model je simple, to sem preverjal tudi sam. Shrink pa kljub temu ne naredi omembe vredne spremembe. Vsaka ideja je še vedno dobrodošla.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2009 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
ciko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Mar 2008 11:41
Aktiv.: 0.60
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2009 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!!

Ker imam podobno težavo, bom nadaljeval kar to temo.

Težava je naslednja.
Uporabljamo Microsoft SQL 2005 Express Edition, ki ima omejitev velikost baze 4GB. Ker so v bazi podatki, ki jih lahko zbrišemo (pomembni so za debug), bi rad zbrisal te podatke.

Začel sem z ukazom DELETE ... WHERE..., vendar sem kasneje ugotovil, da ta ukaz dejansko ne sprosti prostora v bazi. Poizkusil sem tudi različne variante z ukazom COMMIT in nato shrink, vendar brez usepeha.

Delovalo je le:
BEGIN TRANSACTION;
TRUNCATE TABLE ime_tabele;
COMMIT TRANSACTION;

in nato shtink->database

Rezultat je za 95%manjša baza, vendar pri tem je bila izbrisana cela tabela, ne pa samo željeni del tabele.

Zanima me, kako bi zmanjšal zasedeni prostor tabele (velikost tabele) - resnično zbrisal del tabele.

Sem pa popolni novinec na področju SQL baze, tako da se učim/testiram na backup bazi.
Hvala za nasvete!

Lep pozdrav
Peter
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2009 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Clipperju je comit fizično izvedel vpis z memorije na disk. Zapise iznačene za brisanje "delete" pa je počistil ukaz "pack".
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2009 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, dolžan sem še odgovor glede vprašanja v tej temi. Krokov odgovor drži v celoti. Res se je težava rešila po DBCC DBREINDEX s predhodno nastavljenimi clustered indeksi. Predpostavljam, da je bil vzrok za nastali problem dejansko vključen auto shrink. .mdf se je znatno zmanjšal (skoraj faktor 10). Clustered indeksi ne morejo ostat povsod, zato so bili nekateri vrnjeni.

Zadeva zaenkrat deluje, bomo pa videli kako bo čez nekaj časa.

Kroko hvala za nasvete.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
ciko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Mar 2008 11:41
Aktiv.: 0.60
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 05, 2009 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Ali je velik log (.ldf) ali data(.mdf) file?
DBCC DBREINDEX bo rešil tvoj problem. Naj opozorim, da deluje samo na tabelah, ki imajo clustered index. Če ima tabela samo heap potem ji začasno naredi clustered index (priporočljivo je, da clustered indeks kar pustiš če lahko)

Bolj ko berem po netu, bolj se mi dozdeva da je to lahko rešitev. Trenutno še ne morem poizkusiti, smo jutri grem v akcijo.

Zanima me, kako veš kateri tip indexa uporablja tabela?
Glede na to, da popravljam tabelo, ki jo kreira druga aplikacija me zanima, ali lahko spreminjam tipe indexa oz ali je to mogoče?

Lp,
Peter
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2009 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 06, 2009 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni