|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nostromo Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 12:59 pm Naslov sporočila: poraba energije poceni vtičnice na daljinca |
|
|
Živijo,
pravkar sem izmeril porabo 6 računalniških komponent v stand-by načinu in se mi zdi, da je 20W/h čisto PREVEČ. Se pravi, ko spim in ko sem dopoldne v službi "štromfreserji" porabijo (16ur*20W= 320W) brezveze elektrike!!!
Krat 30 dni je skoraj 10kWh.......krat 10cent/na 1KWh=1€ na mesec za ogrevanje prostora.
In tudi slavna Bravia požre 25W/standby !!!!!!! Ampak audio-video zvečer izklopim preko stikala...je dostopen.
Zato bi si rad omisli tiste vtičnice, ki se izklapljajo preko daljinca. Zanima pa me, koliko elektrike v "standby" porabi posamezna vtičnica?? Na netu ni tega podatka. Lepo bi prosil, če ima kdo set teh vtičnic pa če lahko zmeri porabo?? In še kakšne izkušnje ima? Ali mora biti senzor na vtičnici v vidnem polju z daljincem-če dela na RF 432MHZ bi rekel da ne??
Hvala za odgovore, LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kitajskem sem kupil daljinsko vtičnico z dvma kanaloma in kuri približno 1W - izmerjeno. Ali je prižgan rele ali izključen skoraj ni razlike.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se PCja in komponent tiče imaš na voljo podaljške, ki merijo tok skozi master vtičnico in temu ustrezno vklapljajo in izklapljajo slave komponente. PC priključiš na master, ostalo na slave. Ali pa če si kaj elektronika vzameš 5V iz ene od USB vtičnic (ali pa 12V iz notranjosti), pelješ na rele in ta rele potem krmili nek podaljšek z ostalimi komponentami. tako sem naredil jaz---na zadnjo stran PC-ja vtičnico, kjer je 12V, ko je PC prižgan. Naprej je šalamala.
Da bravia kuri 25W ? Skoraj dvomim, razen če imaš res enega izmed prvih modelov. zadnja leta že euro zakonodaja prepoveduje prodajo tako razsipnih aparatov...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa kompliciraš z daljincem?
Kupi si podaljšek s stikalom
in si lahko 100% da ta "naprava" ne porabi niti watta moči za svoje delovanje
_________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
In vedno sproti se iztegniti na tla proti stikalu? to je že preveč dela
čez avtomatiko ga ni
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha, samo 1W je že bolje kot, da porabljam 20w. Bom kupil vtičnico na daljinca, ker če hočem priti do razdelilne letve, bi oral obvladat kakšen položaj joge.....
Bravia: sem zamešal, sorry. Žre natanko 15w/standby, ko je prižgana pa 130W (82cm). Meni se zdi preveč, ker mi je CRT žrl 140W, pa kar naprej oglašujejo, kako so LCD-ji varčni....
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varčni napram plazmi, ne napram CRT-ju...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje se dobi (mislim da Hofer, Lidl ali Conrad) imajo nekakšno razdelilno letev, ki ima nožno stikalo posebej speljano stran (da se ni treba plazit k letvi)
lp, Jernej
_________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo v informacijo: Nostromo--> izmeri porabo tvoje Bravie po 5-7 minutah. Ko jo ugasneš, se LCD ugasne v t.i. quick start, po cca 5-7 minutah pa gre v standby, razen če imaš v meniju quick start na ON, v tem primeru ostane pri 15 W. Poraba v standby je pa 0.3 W.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonci Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14 Prispevkov: 629 Aktiv.: 3.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek
Zadevo rešiš takole, kot sem jo sam, čeprav niso doma ravno razumeli kaj mi bosta 2 stikali na mizi! Levo stikalo je za delovno površino (spajkalnik, vrtalnik, napajalnik,..), desno pa za tiskalnik, radio, pc,..
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
107.09 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na mojem delovnem pultu imam jaz itak vedno glavno stikalo, ki napaja vse v parapetnem kanalu. Ko tega izključim, crkne vse - tudi luči. PC imam jaz drugje, v delavnici pa laptop, ko je potreba...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
In ves ta kraval za 1 EUR na mesec?????
Razumel bi, za odpravo šumenja.
Razumel bi, da zaradi varnosti opreme pred nevihtami.
Razumel bi, zaradi segrevanja prostora (ta količina energije ga segreje ........)
Ampak ljudje božji, za 1 EUR na mesec???
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je sicer res, ampak poglejmo:
TV 1 euro na mesec, potem glasbeni stolp 1, pa radio ura 1, pa polnilec za telefon 1, pa to, pa ono....in prideš do 10, 20, celo več evrov mesečno. In če bi to delali vsi slovenci (bognedaj vsi zemljani), bi samo pri TV-ju stran vrgli cca 2 miljona evrov mesečno. Za tak denar se pa marsikaj naredi, da ne govorimo o uničevanju okolja.
Nek pregovor pravi: zrno na zrno pogača, tolar na tolar palača...
Če si kadilec, vrzi vsak dan 2 evra (saj to ni skoraj nič) v škatlico in po enem letu poglej, koliko je notri...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nostromo Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protonček: misliš porabo v standby potem ko se v TV-ju zasliši "škljoc" nekakšnega releja ??? Bom preveril. Hvala za namig
S55m: Tvoj odnos je enak odnosu npr. kakšne čistilke, kuharice ali pa hišnika na šoli ki ne vidi preko ograje domačega dvorišča........če bi pa dobili 20% privarčevanih sredstev na račun varčevanja energije, bi pa v temi čistili....(karikiram)
Preberi si tole:
"Po izračunih Šolskega centra Velenje bi z večjim poudarkom pri varčevanju z energijo v nekaj manj kot 1100 osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih letno prihranili okoli 126 GWh električne energije in za 45.000 ton zmanjšali emisije ogljikovega dioksida. Na račun manjše porabe energije bi letno prihranili okoli 8,5 milijona evrov............." akcija:Flick the Switch
OK: In sedaj še malo premetanke: Pri 600.000 gospodinjstvih v SLO, jih ima večina računalnik (vir:RIS), to pomeni cca. 600.000€ na mesec gre u "luft". In koliko je to avtomatskih defibrilatorjev ? Eden stane 1300€...Torej lahko v Sloveniji kupimo 461 avtomatskih defibrilatorjev VSAK MESEC !!!!!
Ali 5 ULTRAZVOKOV vsak mesec !!!!!!!!!!!!!!
ZASTONJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Otroci na preiskave čakajo tudi celo leto"
Svoj aparat za magnetno resonanco, ki stane tri milijone evrov, potrebujejo, saj je v Univerzitetnem kliničnem centru tako veliko tovrstnih preiskav, da otroci nanje čakajo tudi več mesecev ali celo leto........"
Vsako leto 2 nova.............
In kaj boš TI naredil, ko boš čakal v vrsti, ko ga boš rabil??
Človek božji, je 1€/mesec res tako malo???
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa tudi če bi res prihranili še dvakrat toliko kot si napisal, ne bo nič manj izpusta plinov v zrak - termoelektrarne morajo v vsakem primeru kurit. (zanimivo da pri takih izračunih takoj potegnejo na plano famozen ogljikov dioksid). V Sloveniji ne bo zato nobenega defibrilatorja več, in še manj kakšnega magnetnega resonatorja.
Je pa res da je treba otroke že od malega začet privajat da bodo delali racionalno z energijo in materiali. To seveda podpiram.
Glede stand-by porabe: Jaz bi seveda z veseljem izpulil vtikač, a kaj ko je potem treba na novo nastavljati ure, postaje, nastavitve... Samo zato da so proizvajalci lahko prihranili nekaj ušivih centov, ker niso uporabili eeprom pomnilnika, ali pa vsaj GoldenCap kondenzatorjev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni