|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po izračunih se v gospodinjstvih porabi od 5 do 10% elektične energije za "stand by " naprave.
Povej kako bi pa ti in ostali prebivalci reagirali, če bi jutri objavili 5 % dvig cene energije.
Torej, stran jo mečem ampak podražitev pa ne pride v poštev!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
In vedno sproti se iztegniti na tla proti stikalu? to je že preveč dela
čez avtomatiko ga ni  |
Ah lenoba, lenoba... al kako že gre tista pesem?
Torej sam imam oba PC-a s priseski in AV naprave v dnevni sobi priključene preko takega podaljška.
Boste rekli da se grem preveč ekologa?
Kje neki. Meni se gre le za to da mirneje spim... Pravzaprav naprave, ko odrabim, enostavno izključim s stikalom le iz varnostnega razloga:
1. zaradi morebitnih motenj v omrežju(prenapetosti), ki bi poškodovale naprave.
2. zaradi morebitnih napak v napajalnem sistemu naprave, katera bi lahko povzročila požar (taki primeri niso redki).
Tista avtomatika ki pa jo ti omenjaš bi prišla prav le v primeru da bi ob izklopu PC-ja iz omrežja izključila tudi sam PC. ki je vir napajanja. Seveda pa bi za ponoven vklop potreboval nekakšen bypass... A to za nas elektronike ne predstavlja resnejše ovire  _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.69 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nostromo: če izklopiš z daljincem, se ne sliši klika. Takrat poraba pade na cca 14W. In tako potem počakaš 5-7 minut in poraba pade pod 1W. Klik se pri meni sliši če izklopim s tipko na TV-ju. Takrat poraba pade na nulo. Dobesedno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.31 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam v moji sobi razdelilec z 6 vtičnicami z stikalom. Nanj imam prikjlučen računalnik, ekran, laserski printer, navadni printer, osciloskop in napajalnik. Najbolj me jezi, da ko se računalnik ugasne, vse naprave, priključene nanj ostanejo pod napetostjo! Gaming miška, usb-hubi, bluetooth, modem ter še vsa ostala šara ostane prižgana (lučke svetijo), dokler računalniku ne "odvzamem" napetosti. Če kabel dam potem nazaj je pa "prav ugašnjen". Zato pa stikalo prižgem, ko vklopim računalnik in ga izklopim, ko ugasnem računalnik. Hotem sem že narediti kak rele, ki bi zaznaval sukanje ventilatorčka v računalniku in bi po prenehaju vrtenja le-tega razdelilec izklopil, vendar nastane problem pri prižiganju (ko se ventilatorček še ne vrti)
Glede TVja pa imamo še Gorenje televizor z gumbom/stikalom za popoln izklop (da ni TV v stand-byju) in poskušmo čim bolj varčevati z energijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enostavneje bi bilo rele napajati na 12V iz PC-ja. Ko PC ugasneš, rele izklopi. Potem rabiš samo še tipko, vezano paralelno s kontakti releja. Za moment pritisneš, da se PC vključi, pojavi se 12V, rele spet prime...Voila!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.31 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Enostavneje bi bilo rele napajati na 12V iz PC-ja. Ko PC ugasneš, rele izklopi. Potem rabiš samo še tipko, vezano paralelno s kontakti releja. Za moment pritisneš, da se PC vključi, pojavi se 12V, rele spet prime...Voila!! |
Problem je, da 5V in 12V kabli ostanejo pod napetostjo, ko se PC ugasne Edino učinkovito in enostavno je ventilatorček, ta se vedno ugasne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 1:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Na večini matičnih plošč je za to kriv jumper na matični, s katerim izbiraš, če se naprave napajajo iz 5V ali standby-5V. Tega enostavno pretakneš in je problem rešen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.62 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 2:21 am Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
da 5V in 12V kabli ostanejo pod napetostjo, ko se PC ugasne |
Samo 5V standby napetost je prisotna, nič drugega. Če je pri tebi drugače, imaš pokvarjen napajalnik.
Da se znebiš napajanja naprav preko USBja, prestavi ustrezni jumper na MB, kot je bilo že napisano. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
To definitvno ni res. Kot je rekel aly -- če je to pri tebi, špotem imaš skurjen napajalnik. Ostane samo 5 V za napajanje tipkovnice in miške, pa še to samo takrat, ko to možnost izbereš z jahačem. Na 12 V imam jaz zvezano že dosti let in vedno se mi vse izključi - monitor, zvočniki...
razen če ga ugašaš v spanje - takrat napajanje ostane, vendar to sploh ni "ugasnjen" računalnik, ker je pod napajanjem 3/4 stvari. Če v takem položaju zmanjka štroma, bo to nepravilna zaustavitev...na splošno tole spanje (vsaj meni) ponavadi povzroča same probleme, tako da tega ne uporabljam na PC-ju. Zanimivo pa je da na laptopu pa ni teh problemov. Očitno PC-ji niso namenjeni spanju... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
No pa poglejmo, kdo ne vidi čez plot svojega doma.
Varčevanje na tako majhnih količinah energije je lahko samo vzgojno pozitiven ukrep.
Kar se pa porabe energije tiče, je to popolnoma brezpredmetno početje, ki je absolutno skregano z zdravo logiko. Tako kot zganjanje vika in krika zaradi globalnega segrevanja. Vsega je kriva statistika, ki lahko vse prikaže na način, da se ljudem zdi pomembno. Nekaj ljudi ti je že namignilo, v katerem grmu tiči zajec. A veš koliko denarja porabiš za toplo vodo? Veš koliko EUR je to na mesec? Če bi se umival z malo hladnejšo bi morda prišparal več kot 1 EUR na mesec. Izračunaj si tudi to s pomočjo tebi lastne statistike. Če bi malo pogledal čez svoj domači plot (tebi lastna terminologija podcenjevanja drugačnega mnenja), bi tudi ti razmišljal s svojo glavo in ostal na realnih tleh.
Lahko samo zaključim:
Ali bodo otroci v Afriki (ali pa kje v Sloveniji) kaj bolj siti, če boš ti pojedel kos kruha manj?
Edini pozitivni smoter takšnega početja je vzgojni.
Ekonomski vidik je tudi v primeru minimalnih dohodkov zanemarljiv.
Pa o ponovnih nastavitvah, časih zagonov in ostalih zadevah, ki jih ni v tvojem matematičnem računu še nismo niti razglabljali in jih odštevali od tistega 1 EUR.
Človeška psihologija je čudna reč in včasih ljudje zaradi dreves ne vidimo gozda.
Ne bom več repliciral, ker je "plot" očitno res previsok, pa še OT sem. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi človeške psihologije je problem. Človek vidi samo svojo rit in ga boli k**ac za druge...
Se popolnoma strinjam s tabo, da zaradi mojega "šparanja" noben ne v afriki ne drugje ne bo sit. Ker gre ta euro ki sem ga prišparal v drug - napačen - žep (kateri ima itak že preveč), ker vsi razmišljajo enako (z mano vred)...če samo pogledaš mail, ki kroži zadnje čase, kjer je jasen izračun koliko denarja plačaš za pokojnino, ni pa jasno, kje ta denar konča...(ajd, je....)
prevzgojiti bi bilo treba VSE ljudi, kar pa je nemogoče.
Pri meni doma je recimo stalna poraba okoli 40W - v to je vključen modem, router, IPTV sprejemnik, printer na standby-u (ker je mrežni), pa se ne sekiram, kar dokazuje da delam enako kot drugi...
ampak, kot praviš, to je OT in raje končajmo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nazaj na temo: L*i*d*l ima akcijo dve vtičnici in daljinca za 12,99 evra, in sicer od 29.10 dalje. Če si se odločil za to, potem je to super nakup. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dva tedna nazaj sem v Lidlu kupil set vtičnic na daljinca (16€). V setu sta dve vtičnici "dimmer" (triak) in dve navadni on/off (relejski). Na hitro sem izmeril porabo z "merilcem energije" ter opazil, da imata relejski vtičnici porabo 0,00A (0W) dimmer vtičnici pa imata porabo 0,03A (cos 0,09) pri nepriključenih polih, pri vključenem (samodejno zazna breme) pa imata porabo 0,04A (cos 0,17).
Upam da ti kaj pomaga poraba relejskih je super, dimmer pa ni tako vredu. Še vedno pa lahko izbereš trotel, zihr varianto -> stikalo. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, 0.03A ni veliko proti 15W...v bistvu je 0.03 A zelo malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Okt 27, 2009 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to je pol manj...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni