|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2003 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki, kaj si to narisal Za videt je zanimivo ... je kje načrt ? Boš stvar malo opisal.
P.S.
Domnevam, da je funkcijsko podobna testna plošča kot tista elektror-jeva, ki je za pic se motim ?
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2003 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
He he, brez Kraljevih namigov glede SMD-ja bi šlo verjetno bolj tako . Kar se pa same funkcionalnosti tiče je tako, da bom poskusil gor implementirat napajanje, LCD, serijsko komunikacijo, uro s PCF-om ter 1Wire in I2C. Ostalo eventuelno periferijo bi ločil in jo pripel na predvidene konektorje. Programiralo bi se preko ISP. Načrt je zaenkrat s svinčnikom na papirju, če se bo zbudila pa ... ga bom spravil tudi v normalno obliko. Bomo videli .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2003 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dela . Predvsem sem ugotovil, da bom moral v bližnji prihodnosti k okulistu . Nisem preizkusil še vsega, ampak na hitro rečeno mislim da bo stvar delala. Uspel sem pognat LCD in 1wire vodilo, tako da imam nov termometer z DS1820, ki mi je še ležal v predalu. Ob priliki bom poskusil dobit še PCF8583 da poskusim kako bi šlo skupaj z uro in prenosom preko serijskega porta.
Zanimiva pri tem kontrolerju je cena, saj smd verzija stane pri SE manj kot 1K SIT, enak kontroler v DIL ohišju pa skoraj 2K. Glede na njegovo vsebino se mi prva varianta za kake manjše projekte ne zdi slaba izbira.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2003 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tiskanini je še nekaj napak , tako da bo potrebno stvar nekoliko popravit potem pa lahko pripnem sem gor, če bo slučajno koga zanimalo. Sicer pa dela vse do sedaj preizkušeno. Uspel sem startat še uro s PCF8583 in serijsko komunikacijo - zadeva bi znala biti kar uporabna za kaka testiranja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2003 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Frenki,
Sam osebno bi rad naredil primerjavo AVR <-> PIC ...
Dostikrat sem namreč zasledil vprašanja AVR ali PIC. Konktetnega odgovora pa nisem še nikjer zasledil ... Tole bi v zimskem času rad poskusil.
Kar se AVR-ja tiče vem o njem "0" Torej kaj potebujem za progrmiranje?
(poleg dobre volje ter časa )
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2003 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja ni slaba, primerjava bi bila vsekakor zanimiva. Od HW je dovolj AVR ISP dongle in testna plošča. Na tej bom popravil napake in jo pripel. Kar pa se SW orodij tiče pa je odvisno s čem bi programiral. Assembler ide in programator dobiš AVR Studio 4 na Atmelovi strani. Sam sem delal še z Bascom AVR , en projekt letos z Fast AVR ker je bila taka zahteva . Dobro brezplačno orodje pa je vsekakor AVR GCC . Sicer so verjetno še druga orodja vendar sam z njimi nimam izkušenj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2003 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam ne maram raznih bas*, oni pa ne mene . No, kljub temu me je zanimalo, kaj bi se dalo napraviti na ta način. Enako stvar bom poskusil spravit skupaj v C-ju da vidim razliko. Skupaj sem spravil nekaj, kar je po moje daleč od optimalnega vendar pa pokaže nekaj možnosti, ki jih uporaba omenjenega kontrolerja daje. Uporabljen je DS1820 1Wire temperaturni senzor o katerem je bilo tu na forumu že govora, PCF8583 I2C ura, LCD display in serijska komunikacija. Zadeva na LCD izpisuje trenutni čas in temperaturo, hkrati pa to in ID Dallasa pošilja na serijski port. Uro se nastavlja preko serijskega porta v formatu "T<cr>hhmmss". Priložen je log serijskega porta.
Lp, Frenki
Opis: |
Log datoteka s podatki senzorja |
|
 Download |
Ime datoteke: |
4433proto.txt |
Velikost datoteke: |
671 Bytov |
Downloadano: |
60 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tp1_www2.zip |
Velikost datoteke: |
18.56 KB |
Downloadano: |
48 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2003 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki,
Tole je zanimivo bo treba probat - je tisti tiv zgoraj ok ali si naknadno delal še kaj popravkov ? Malo sem prelistal kodo večina stvari mi ni jasna saj ne poznam fukcij ter procedur basi-ca. Mi je pa nekaj padlo v oči. Tisto o DS1820 ter natančnosti na 0.1 stopinjo. DS1820 razen DS18B20 ima namreč rezultat meritve 9biten natančnost je torej 0.5 stopinje. A procedura preračunava kako iz "COUNT REMAIN" ter "COUNT PER °C" (edina podatka ki sta še na voljo iz DS-ja) da dobi 0.1 stopinjo
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2003 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede izračuna temperature: rutina res dela z scratchpad count remain in count per C. Natančneje je postopek opisan v datasheetu od ds1820 - sam sem razkopaval pred kakim letom kako računa - tokrat sem kodo samo vključil. Sama bas procedura pa je verjetno tisočkrat prežvečena in podana kot application note bascoma. Ali dela? Po moje ja, na LCD dejansko obrača desetinke , primerjav pa nisem delal.
Objavljena tiskanina bi morala biti kar ok, če nisem naredil kakih novih napak. No, če dela vse nisem prepričan, to kar pa sem preizkusil bi moralo biti vredu. Če se boš odločil za izdelavo povej, da ti pošljem še .lay file.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2003 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki,
Te bi prosil za ".lay" datoteko. Tole sem sicer sprobal sprintat - nisem čisto prepričan, da je dimenzija ok. Je pa vse drobno nimam pojma kako bom prilotal CPU .. Ko bom imel malo časa ter bom delal kako tiskanino jo bom naredil zraven.
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alesales Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Maj 2005 8:16 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2005 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
A lahko kdo podrobno razloži kako spraviti natančnost na 0,1°C?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni