|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
_davidM Član

Pridružen-a: Sob 07 Nov 2009 14:23 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.07 Kraj: Mirna Peč
|
Objavljeno: Sob Nov 07, 2009 2:33 pm Naslov sporočila: Kontroler 220v žarnic |
|
|
Zanima me, kako bi lahko najlažje/najceneje kontroliral prižiganje/ugašanje žarnic. Ubistvu sem našel relejno ploščico (to mi je ušeč ker lahko nastavljaš z računalnikom stvar, kako naj deluje) in pa imam doma že nek light show ki ga lahko programiram, kako naj se prižiga. Slabost, oziroma kar bi jaz rad pa mi jih te stvari ne dajo, pa je to da bi se žarnice prižigale počasi (dimmer).
Se pravi če dam nek primer. Imamo recimo galerijo slik, na vsaki sliki so recimo tri žarnice. Potem pa bi s pomočjo računalnika (najverjetneje bi bilo tako najlažje) nastavil po kakšnem vrstnem redu naj bo osvetljena vsaka slika (z vsemi žarnicami) (osvetljena je lahko samo ena slika naenkrat, pa kot sem omenil, žarnice naj se prižgejo počasi).
Upam da ste razumeli mojo idejo in da mi boste znali pomagati.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Nov 07, 2009 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi relejno ploščito tako kot je zraven žarnic pa veži kondenzatorje, s tem boš pridobil efekt prižiganja žarnic počasi a hkrati bodo tudi ugasnile počasi.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sob Nov 07, 2009 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Wtf ?
Kondlc ? No wai.
Prvo reci kakšno napetost/tok/moč imaš, ter izmenično ali enosmerno napetost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Opa se posipam s pepelom, spregledal da imaš to za 230V AC.. Tako da res ne bo šlo s kondenzatorji... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_davidM Član

|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamislil sem si tako, da bi nekje na en kanal/vhod prišlo prbl. 5 žarnic (pač običajne žarnice, barvne) 220 voltov, žarnice mislim da so 40w. Čeprav bi najraje videl, da če je možno da bi blo potem skupna moč kanala, da bi lahko priklopu gor vsaj nekje 500w (da bi imel za vsak slučaj, če bi kdaj kakšne drugačne žarnice prišle), razen če je to močno pogojeno s ceno.
BTW: Našel sem že nek podoben, če ne celo isti primer. Ampak si ne predstavljam ravno kako zapletena bi lakho bila izdelava tega. Sicer tiskana vezja sem že delal, vendar ne kaj večjega, sploh pa ne v povezavi z računalnikom. Če bi morda lahko kdo pokomentiral ta izdelek (ali če je morda celo že kdo izdelal ga), če se mu zdi zapleten za izdelavo. Pa še link. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krmilnik na podani povezavi mi izgleda dovolj profesionalen (združljiv s konzolami za krmiljenje razsvetljave) in hkrati enostaven.
V primeru, da ne potrebuješ 8 kanalov, lahko odvečne izpustiš. V primeru manjših bremen lahko uporabiš šibkejše triake (sicer ne privarčuješ veliko) in manjše hladilno rebro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_davidM Član

|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem tudi prebral ja, da nadgrajuješ po potrebi, do osem modulov, na vsakem modulu pa je 8 kanalov, kar je prima zadeva
A pa bi morda vedel iz glave približno koliko xx€ bi to stalo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, mislil sem reči, da lahko na enem modulu znižaš številko kanalov.
Za ceno pa vzami kakšen cenik v roke in seštej cene glavnih (dražjih) in številčnih elementov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_davidM Član

|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja tako. No se bom čimbolj držal načrta, d mi ne bo na konc pa narobe kaj hodilo . Ok, bom precenil tole, upam da res ne pride predrago. Hvala zaenkrat! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plesec Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.70 Kraj: Medvode
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_davidM Član

|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom pogledal. Kolikor sem opazil, ta nima možnosti nadgradnje, kajne?
Nisem še naredil niti spiska materiala za prvega, tako da niti ne vem cenovni razred tistega modela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Ned Nov 08, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar nadgradiš tako, da uporabiš več takih vezij. In namesto RS232 uporabiš kaj drugega, ker bo drugače hitro zmanjkalo COM portov.
Recimo RS485, kjer lahko vežeš več enot na isto linijo. Ali pa narediš eno glavno vezje, ki bo krmililo ostale... možnosti je precej. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_davidM Član

|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem se odločeil, da naredim tist k je prilepil plesec. Pa sem si posnel PC_DIMMER pa je tega huhh, velik. [slovenščina je zame španska vas] hotu probat, pregledat mal program, preden naredim še vezje.
Pa me sedaj zanima, a je morda tukaj kdo ki je že uporabljal ta program in bi mi lahko kakšen namig dal, kako in kaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT: Saj je prav, da popravljate slovensko nekorektno napisane prispevke. vendar mi pa ni jasno kaj je narobe pri besedi ki v tem stavku
Citiram: |
Pa me sedaj zanima, a je morda tukaj kdo ki je že uporabljal ta program in bi mi lahko kakšen namig dal, kako in kaj. |
Če tisti, ki je to označil, misli da bi tule bolj pravilno stal kateri, se močno moti!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
bungee je napisal/a: |
OT: Saj je prav, da popravljate slovensko nekorektno napisane prispevke. vendar mi pa ni jasno kaj je narobe pri besedi ki v tem stavku
Citiram: |
Če tisti, ki je to označil, misli da bi tule bolj pravilno stal kateri, se močno moti!  |
Pred 'ki' manjka vejica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni