www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri nakupu polnilca za akumulatorje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
333COA333
Član
Član

Pridružen-a: Pet 31 Jul 2009 20:05
Aktiv.: 0.07
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri nakupu polnilca za akumulatorje Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Rabim tak polnilec za manjšo delavnico pa da lahko polni akumulatorje od 45ah pa tudi vse tiste čez 100ah, nevem pa na kaj moram gledati pri nakupu. A mi oznaka npr 6A pove koliko amperov napolni na eno uro? Danes sem pogledal malo te polnilce kr v enem supermarketu pa vidim da ima en možnost izbire 2A, 6A in 12A, večina pa sploh nima izbire. Kateri so boljši? Koliko A bi vsaj moralo biti za mojo uporabo? Slišal sem tudi da imajo nekateri te neke funkcije oživljanja itd.. Smile

Nisem elektro tip, zato prosim da mi nekdo konkretno svetuje kaj naj kupim in odgovori na vprašanja. Za ceno pa, nočem takih za 20e, recimo da bi dal okvirno 40-50e.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2009 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej nekaj za začetek. Pri vsakem polnilcu je podan polnilni tok večji, ko je hitreje je akumulator poln; vendar pretiravanje ni dobro za akumulator. Funkcija obnavljanja je cikliranje kar pomeni polnjenje in praznenje v ciklih ampak mislim, da tega za domačo rabo nepotrebuješ. Odločiti pa se moraš tudi ali boš polnil kislinske ali gel akumulatorje.

PS: Tudi, če ima akumulator 200Ah ga lahko napolniš z 2A polnilcem, le dlje bo trajalo. Časovni izračun je enostaven nazivna kapaciteta akumulatorja deljeno z nazivnim polnilnim tokom=približen čas polnjenja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
333COA333
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 1:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No najprej da povem da skoraj vsak tretji dan polnim nek akumulator in za to razliko med kislinskimi in gel akumulatorji nisem vedel. Malo sem zdaj pobrskal po google za temi gel akumulatorji in kolikor vidim se malo razlikujejo na videz in pa seveda način polnenja, kako pa nasploh prepoznaš GEL akumulator?

Sodeč po tem imam jaz opravka le z kislinskimi ali pa sploh nisem vedel da sem kdaj imel gel akumulator Confused , torej potrebujem tak polnilec.

Aja pa obvezno iščem takega da se sam izklopi ko doseže maksimum.
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CTEK. Sam si vsake toliko sposodim Multi XS 25000 za svoj gelni 100Ah aku. Do 25A gre bp, majen, lahek, programsko vodeno polnenje, vzdrževanje akumolatorja, temp. zaščita..., nezahteven za uporabo in nasploh super polnilec.
333COA333
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 01, 2009 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predrago bo tole Mr. Green
Nazaj na vrh
333COA333
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno nisem kupil polnilnika Laughing Ta teden ga grem sigurno in me zanima nekaj.

Za večino polnilcev piše, da imajo zaščito proti preobremenitvi. Kaj to pravzaprav pomeni? Da je samo polnilnik zaščiten ali pa da polnilnik preneha polnenje? Kaj bi se naprimer zgodilo z akumulatorjem če bi ga pustil polniti dolgo časa po tem, ko je napolnjen?

Zanima me nekaj glede tega kar je PZUFIC povedal, ker vidim da imajo nekateri polnilci označeno naprimer 10-110 Ah. Torej je to na nek načim samo informativno, s temi polnilci bi lahko polnil tudi 130Ah akumulator s tem da le počasneje?

Nekje sem zasledil, da naj bi se akumulatorji polnili z 10% nazivne moči. Hitreje verjento ni dobro, a če polniš počasneje ali je kaj narobe? Naprimer 100ah akumulator z 5Ah polnilnikom.

Prosim za odgovore na vsa vprašanja. Lp

Smile
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BLEIAKKU-LADESTATION CT-8000PB ; Artikel-Nr.: 200080 - 62 =149€

če pa misliš za delavnico dat 50€ ....si pa milo rečeno smešen

Nazadnje urejal/a lucca brassi Ned Nov 08, 2009 5:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
333COA333
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem opazil, da ne bo šlo tako poceni Smile

Hvala za predlog, sam vseno bi rad odnesel nekaj znanja in bi rad odgovore na moja vprašanja Think
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zaščita proti preobremenitvi verjetno pomeni, da polnilnik ne pregori, če ga priklopiš na v dno duše prazen akumulator, ampak se sproži ali bimetal, ali avtomatska ali talilna varovalka, ali pa izhodna napetost polnilca brez škode počepne na neko vrednost.
Citiram:
10-110 Ah. Torej je to na nek načim samo informativno, s temi polnilci bi lahko polnil tudi 130Ah akumulator s tem da le počasneje?
- če ima ustrezno zaščito proti kratkemu stiku ali prevelikemu izhodnemu toku.
Citiram:
Nekje sem zasledil, da naj bi se akumulatorji polnili z 10% nazivne moči. Hitreje verjento ni dobro, a če polniš počasneje ali je kaj narobe? Naprimer 100ah akumulator z 5Ah polnilnikom.
ali ni to veljalo za nikelj-kadmijeve akumulatorje ? Počasneje ni nič narobe, le da zna biti polnjenje 100Ah-akumulatorja s polnilcem, delanim za 5Ah, res počaaaaaaaaasno. Če ga bo sploh napolnil do 14,4V ali kolikor pač mora biti.
Če pa gre za akumulatorje, ki se uporabljajo v čolnih, agregatih, itd., torej bolj redko, pa je že nekdo prej zapisal - CTEK. Drugače bo akumulator propadel.
Nazaj na vrh
333COA333
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Citiram:
10-110 Ah. Torej je to na nek načim samo informativno, s temi polnilci bi lahko polnil tudi 130Ah akumulator s tem da le počasneje?

- če ima ustrezno zaščito proti kratkemu stiku ali prevelikemu izhodnemu toku.
Citiram:

Recimo če pogledamo kr en, recimo tale:
http://produkte.quelle.de/200011365699-profi-batterie-ladegeraet-12u.html
Ima zaščito proti kratkem stiku... Ima omejitev 9 - 160 Ah, ali bi lahko polnil z njim 180Ah ali pa bi bilo zelo narobe? Opažam namreč, da imajo nekateri polnilniki 2A Smile tok pa imajo označeno 5-200Ah.

In pa kako je s tem če pustim polnilec predolgo na akumulatorju? Se bo polnilni tok enostavno zmanjšal, da ne bo škode?
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najbrž boš odgovore na tvoja vprašanja težko dobil tudi s podrobnejšim branjem navodil za točno določen polnilec; najbolje bo vprašati proizvajalca direktno.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi takega z nastavljivim tokom polnenja.

200Ah akku boš z 5A polnilcem res polnil kake 2 dni.
Nazaj na vrh
zaska
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2008 19:34
Aktiv.: 0.11
Kraj: bled

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 11, 2009 6:08 pm    Naslov sporočila:  polnilec akumulatorjev Odgovori s citatom

Zdravo!
Jaz sem bil tudi v dilemi kaj naredit za en polnilec ,po vseh varijantah sem potem našel v Hoferju polnilec EUMIG 6/12V na njemu imaš prikaz napolnjenosti akumulatorja zaščita proti zamenjavi polov,lahko polniš z tokom 2-6-12A in to za ceno 45 €,za normalno uporabo je to čist v redu polnilec.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni