www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektor PIC programator PICee

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rkp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Jul 2005 23:40
Aktiv.: 0.08
Kraj: Kočevje, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 10:08 pm    Naslov sporočila:  Elektor PIC programator PICee Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Končno sem naredil Elektorjevo PICee razvojno okolje. Imam problem že s pisanjem programov v PIC 16f628 (programiranjem). Delam z IC-Prog 1.05D (se s tem sploh da programirat Elektor programator), programe sem prevajal z MPLab IDE 7.10.

Ker nisem dobil dušilke 100uH sem dal gor kar 220uH; pri vklopljenem S1 stikalu imam na MCLR liniji napetost okoli 9V - je morda to problem? Kakšna bi morala biti napetost pri programiranju?

Je pri programiranju potrebno imeti ugasnjene lučke in tipke (stikali S8 in S10)? Sicer mi pri programiranju lučka D21 gor, pa tudi D14, D15 in D20.

Z "read all" vedno preberem samo nule.

Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 6:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za katero testno ploščo gre? Za tole o kateri smo pisali tukaj ?

Če gre za to preberi sporočila na navedeni povezavi - mogoče najdeš vzrok za tvojo težavo.

Programirna napetost je 13v. Če gre za ploščo omenjeno v povezavi ugotovi najprej v čem je problem, da programirna napetost ne ustreza. V režimu programiranja (vključen S1) mora biti na pinu TL497 13V +/- 0.5V. Če ni preveri diode ter transistorja T2 T3. Dušilka po moje ne bi smela biti vzrok. Preveri tudi pravilno vrednost uporov R13 ter R14.

rkp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, gre za točno to ploščo. Preveril sem upore - so pravi. Tranzistorji so C547C.

Sem še enkrat preveril napetost na 4. pinu PICa, in znaša nekaj čez 13V, če je RS232 kabel odklopljen, če pa je priklopljen paden na 0. Je to pravilno?

Poleg tega v normalnem načinu stalno gori ledica D16, v programatorskem pa D14, D15 in D20. D21 se samo za kratek čas prižge in počasi ugasne, ko preklopiš iz programatorskega v navadni načiin. Če poženem "Program All" v IC-Prog, začneta utripati D14 in D15. Zraven sem pripel še moje nastavitve v IC-Prog.

RS232 kabel sem naredil tako, da sem direktno povezal pine 3, 4, 5, 7 in 8.

Kaj bi to lahko bilo?

icprog02.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.46 KB
 Pogledana:  4431 krat

icprog02.gif

icprog03.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.85 KB
 Pogledana:  4432 krat

icprog03.gif

icprog04.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.58 KB
 Pogledana:  4433 krat

icprog04.gif

icprog.gif
 Opis:
Glavno okno IC-PROG
 Velikost datoteke:  16.75 KB
 Pogledana:  15 krat

icprog.gif

Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rkp je napisal/a:
Sem še enkrat preveril napetost na 4. pinu PICa, in znaša nekaj čez 13V, če je RS232 kabel odklopljen, če pa je priklopljen paden na 0. Je to pravilno?

Mislim da mora biti napetost 13V ves čas programiranja prisotna. Ali je 13V ko daš programirat PIC-a, ker če ni, ti zaradi tega noče programirat.

Poglej za kakšen kratek stik, najbolj verjetno je da ga imaš na kablu, ali pa imaš kabel slabo narejen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem sicer to ploščo priključil na paralelni port - naredil sem ustrezen kabel ter uporabil Winpicprog software zato nimam izkušenj z "ic-prog" softwarom. Je le ta pravilno nastavljen? V nastavitvah v dokumentaciji nista odljukani nastavitvi "Invert MCLR ter invert VCC" Lahko je tudi težava sam pic. Če imaš kak primerek 16F84, poskusi programirat tega. 16F628 se včasih čudno obnača. Imel sem serijo, ki je nikakor ni šlo programirat z p16pro programatorjem. Na kar sem ugotovil, da ga je potrebno najprej le obrisat obrisat na kar je programiranje normano steklo. V koliko pa sem imel vključeno samodejno brisanje pred programiranjem pa je jevilo napako.
rkp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem eno napako na kablu Sad, sedaj mislim, da je ta v redu. Sedaj je na 4. nogici PICa stalno 13,5 - pri programiranju rahlo pade (okoli 1V).

Samo programator še vedno ne dela, prebere vedno same 0 (ne vem niti, ali so v ničle zapisane v eepromu ali ne).
Nazaj na vrh
rkp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusil sem WinPICProg, pa ne najde portov (COM).

A bi mi lahko kdo, ki tudi uporablja Elektorjevo ploščo, prosim povedal nastavitve za IC-Prog?

Hvala.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2005 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Winpicprog se priključi na paralelni port. Za priklop je treba narediti ustrezen kabel. Opis je nekje v sporočilu na katerega kaže povezava, ki sem jo navedel zgoraj.
rkp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 17, 2005 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je napaka nekje v COM portu, kablu (sem preveril in ni videti napake!), ali v čipu 74HCT125N - ne uspe mi ugotoviti kje. Mi lahko poveste, kaj se dogaja na vaših Elektor ploščah (katere lučke se prižigajo), ko v IC-PROG klikate različne možnosti v dialogu Hardware check.

Po moji logiki bi moralo biti nekako tako:
- če imaš odkljukan Enable MCLR ne bi smela goreti nobena od D14, D15, D21. Napetost na MCLR liniji bi morala biti okoli 5V.

Pri obkljukanem Enable MCLR stikalu:
- če imaš obkljukan Enable Clock, bi morala goreti D14 in D21 ter obljukati se bi moralo Data in. Na D15 ne bi smelo imeti vpliva!
- če imaš obkljukan Enable Data Out, bi morala goreti D15 in D21. Na D14 ne bi smelo imeti vpliva!

Enable VCC še ne vem točno zakaj je.

No, pri meni se pa obnaša tako (testirano na dveh računalnikih):
- če imaš odkljukan Enable MCLR in obkljukaš Enable clock se ugasnejo D14, D15, D21, vklupi se D20 in obkljuka pa se Data in. Ko Enable clock spet odkljukaš se D14, D15 in D21 vžgejo in D20 se ugasne.
- če imaš obkljukan Enable MCLR ostane ob spremembi Enable clock D20 vedno v stanju, kot je bila pred spremembo Enable MCLR, prižigata in ugašata se obe D14 in D15 (enako kot prej pri odkljukanem Enable MCLR).
- pri spremembi Enable Data Out se ne dogaja nič (v nobenem primeru), kar je pomoje vzrok, da programator ne deluje.

Hvala za pomoč.

icprog5.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  11.26 KB
 Pogledana:  4213 krat

icprog5.gif

Nazaj na vrh
rkp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni še enkrat.

Končno mi je uspelo popraviti zadevo, tako da sedaj deluje vredu. Problem je bil v kablu - mislim, da je v specifikaciji narobe opisan...

Zanima me, koliko časa traja programiranje (2KB) preko paralelnega porta pri vas? Pri meni traja (preko serijskega) programiranje + preverjanje 2048 bajtov 22s.

Je mogoče prepričati IC-Prog, da bi sprogramiral samo tisti del, v katerem je dejansko program in ne celotnega pomnilnika - tako bi se dalo zadevo za manjše programčke še pospešiti...
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam Picstart plus od Microchipa, ki deluje preko serijskih vrat in sprogramira 16F84A (s preverjanjem) v cca 5s. Sicer podatkov ni bilo 2048 bajtov ampak okoli 600.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni