www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

motnje ob prisotnosti 230Vac

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 12:48 am    Naslov sporočila:  motnje ob prisotnosti 230Vac Odgovori s citatom

Pozdravljeni, naredil sem dokaj enostavno vezje z avr, uln2803 ter releji. Releji naj bi preklapljalji 230V porabnike. Slike spodaj. Kontroler in omenjeni izhodni moduli so v isti škatli. Ploščico s kontrolerjem in relejnim modulom sem povezal z kablovjem. Zadeva deluje brez problema, dokler vklapljam samo releje ali preko njih napr. LED-ice. Ko pa sem pripeljal na releje 230V se je procesor začel resetirat in delovat malo po svoje. To se dogaja tudi če ni priključen porabnik. Z priključenim porabnikom, se zadeva niti ne poslabša, torej je dovolj že prisotnost 230V v bližini kontrolerja. Sumim, da niti ne bližina kontrolerja, temveč raznih žic, preko katerih je na kontroler vezan LCD, tipke, vhodi,...
To sem posumil, ko sem razdrl časovni rele ETI. Je v plastičnem ohišju, z enim atiny-jem, enim relejem in usmernikom ter seveda ostalo smd solato. Niti mase ni kaj več . V aplikaciji sem ETI-ja stiščal v dozo, kjer je preko tipke in termostata vklapljal talno gretje le za določen čas - obdan torej z žicami 230V~ in deluje BP.
Sem že razmišljal, da bi kupil kak logo ali alph-o, da ga razderem. Mogoče pa tukaj dobim kakšnen nasvet ali izkušnjo, ki mi bo prihranila nekaj časa in denarja.
Vnaprej hvala za odgovore.
lp

Časovnik ETI - crkno digitalec, telefon pa nima makro.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 1:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enak primer:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=18173

digital
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, ampak meni se motnje dogajajo že brez vklopa bremena. Dovolj je že prisotnost napetosti 230v v škatli. Torej imam vezje malce bolj "sfušano" kot Simon. Motnje ob vklopu bremena bom reševal kot je opisano v navedeni temi, moram pa svoje vezje najprej spraviti do te faze. Če se orientiram po časovniku ETI je potrebno vezje narediti na eni ploščici (krmilnik in releji) s čim krajšimi povezavami.
Ali razmišljam v pravi smeri?
Seveda bom poleg tega dodal še varistorje in blokirne kondenzatorje na napajanje.

lp
Nazaj na vrh
nevednez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36
Aktiv.: 0.95
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kje so pa diode? na tuljavici releja?
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Diode so znotraj ULN2803 in zunanje niso potrebne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam skupno maso. Notri pripeljem 12V in od tam vzamem 3.3V. Okoli procesorja imam 100n kondenzatorje. 12V peljem daleč okoli procesorja. Na relejih imam 275V varistorje. Stvar je dokaj imuna. Od 30. ploščic edina ena mi je delala težave. Skratka ne vidim posebnega razloga za dvojno napajanje in dvojno GND. Še vedno mislim, da je vzrok motenj RF (iskrenje)
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja iskrenje je posledica neskončnih odvodov ki nastanejo ob trenutni prekinitvi toka na RL bremenu. Pride do velikih induciranih napetosti in s tem do motenj v okolico.
Vsaka žica ki zaniha z nekaj kV ti lepo obsevle okolico pa so problemi tukaj. Zato pa obvezno RC na porabnik (nekateri dajo varistorje) še posebej če imaš dolge vodnike med relejem in porabnikom.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če ne drugače, galvansko loči vklop relejev. AC naj bi morala biti "daleč" vstran od krmilja, pravtako se izogibaj vzporednih vezi. V končni fazi poskusi z metalnim prekritjem krmilja s povezavo na GND.
digital
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, hvala. Vsaj v moji škatli je tako, da je res boljše, če je 230V dlje vstran od krmilja. Bom pa res preiskusil še s metalnim prekritjem krmilja s povezavo na GND. Ko bo zadeva delovala boljše, pa še blokirne kondenzatorje. Ko sem vezje preizkušal in iskal vzroke motenj sem napajal krmilje preko baterije (4,5V), releje pa preko napajalnika in sem imel kljub temu težave, tako da smatram, da so največji krivec (v mojem primeru), žice (povezave med krmilnikom in relejnimn modulom (9 žic).
Ali je komu drugemu bolj jasno, kako da zgoraj omenjeni časovnik ETI, ki je v PVC ohišju, brez extra mase na PCB, na njega je prikljuičena faza, ki je uporabljena tako za napajalnik kot močnostni del (ki ga preklopi rele). Na koncu sem celega stiščal v stensko dozo, pomeni da je obkrožen z žicami (pod napetostjo in s tokom).
Vendar zadeva deluje brez kakršnihkoli težav. Sicer pa tudi LOGO in ALPHA sta v PVC ohišju, kakšno pa je stanje od znotraj pa še nisem imel možnosti poreverit, vendar mislim, da podobno kot časovnik ETI - elementi čim bolj skupaj - s čim krajšimi povezavami. Ali je kdo že odpiral kakšen PLC, na kakšen način zadeve delujejo tako ziher. Tudi PLC ima napajanje le eno - za krmilje in releje.
Ne vem, niso mi najbolj jasne te stvari, samo za razdiranje pa LOGO-ta ne kupim, ker še vedno ni "ziher", da bom sploh kaj pametnega ugotovil.

lp
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ej, ali nimaš blokirnih kondenzatorjev okoli MPU ????
Sicer pa jaz nikoli ne varčujem z maso. Čim več sploh okoli procesorja

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni