|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Sep 05, 2005 6:18 am Naslov sporočila: Samogradnja usmernika z digitalno nastavitvijo napetosti... |
|
|
Pred časom sem na forumu predstavil Pic mini projekt . Iz zadnje variante DA/AD sem najprej poskusil na testni plošči narediti usmernik, ki bi omogočil digitalno nastavitev napetosti s tipkami. Oba usmernika, ki ju imam v delavnici imata za nastavitev napetosti potenciometer. Slaba kvaliteta potenciometra pa mi včasih nagaja, ko želim nastaviti malo bolj točno napetost. Ravno zaradi tega sem se odločil narediti usmernik, ki omogoča nastavitev napetosti s tipkami. Sedaj sem tudi naredil tiskanino (v prilogi). Usmernik je še vedno v fazi testiranja in se kar lepo obnaša.
Kratek opis:
Kot sem omenil, za krmilni del sem uporabil zadnjo verzijo hardwera 'pic-mini projekt' (hex v prilogi) zato tega ne bom še enkrat opisoval. Naj omenim le PCF8591 ; 8 biten AD-DA pretvornik s štirimi AD kanali ter enim DA kanalom, ki skrbi za upravljanje z močnostnim delom usmernika.
Za upravljanje so v uporabi tri tipke (set,+,-) ; opis pri 'mini projektu'
Glede na to, da je DA/AD 'le' 8 biten (torej je resolucija 255 enot) bi pri natančnosti 1mV lahko bil max. Prikaz le 25,5V sem za prikaz napetosti uporabil resolucijo 0.2V kar omogoča max prikaz 51V. Prav tako sem izračunal ojačanje operacijskega, ki skrbi za regulacijo napetosti. (pri max resoluciji DA 5V mora biti na izhodu 51V) V praksi sem usmernik poskušal do nap. 30V koliko je tudi dopustna napajalna napetost LM358.
Omejitev toka je izvedena klasično. Z z negativnim vhodom OP tipam padec napetosti na uporu 0.22E. Če je padec nižji kot je pozitivni vhod referenčne napetosti, ki se nastavi s trimerjem je na izhodu visoko stanje. V nasprotnem primeru pa nizko kar povzroči, da zapre transistor, ki skrbi za regulacijo. Za omejitev predvidevam tri fiksne prednastavljene možnosti, ki bi se izbirale z stikalom. (sicer se lahko namesto trimerja da tudi potenciometer) a smatram, da je boljša varianta stikalo. Doma imam namreč že dva usmernika. Na enem imam omejitev narejeno s stikalom, na drugem pa s potenciometrom. Na tistem s potenciometrom sem skuril že kar nekaj stvari saj nikoli nisem točno vedel na koliko je pravzaprav nastavljena omejitev.
Prikazovalnik 'mini projekta' lahko prikazuje 4 izmerjene veličine. S prvim kanalom tako merim nastavljeno napetost, z drugim tok. Ker mi je pri LM358 ostal prost še en ojačevalec sem le tega uporabil za meritev temperature hladila izhodnega transistorja. Kot senzor sem uporabil LM35. En kanal je za enkrat še prost. V smem načrtu nisem napisal oznake izhodnega transistorja. Le ta ni kritičen. Mora biti NPN darlington. Sam sem v času testiranja uporabil BDX33. Kasneje sem uporabil enega močnejšega v TO -3 ohišju. Sicer je tiskanina predvidena za lotanje transistorja direk na njo (TO-220 ali SOT 93 ali podobno moram malo pregledati kaj najprimernejšega se da dobiti pri nas.)
Za napajanje se uporabi običajen transformator 230/24V. Razmišljal sem tudi v switching izvedbi dela 230-30V katero bi uporabil namesto težkega transformatorja. Žal o samogradnji switcherjev nimam izkušenj. Če ima kdo kako enostavno varianto napajalnika 230-30V /3A v switching izvedbi, naj ga pripne, da ne 'izumljam tople vode' po nepotrebnem.
Še besedica o nastavitvi ter kalibriranju .
Najprej moramo spraviti v pogon 'Mini pic projekt'. Delovati mora displej tipke nastavitve, AD vhhodi DA izhod. Vhode lahko preverimo tako, da na njih priključimo vir enosmerne napetosti. Prikazovalnik mora kazati neko vrednost. Na DA izhodu se mora spreminjati napetost od 0-5V odvisno od nastavitve 0-510.
Če vse to deluje ga lahko priključimo na samo usmerniško vezje. Ker sem naredil tudi samodejno 'popravljanje' izhodne napetosti nas lahko to pri kalibraciji moti zato sem naredil preprost režim za kalibriranje v katerega se pride, če se tišči tipka 'set' ter se nato vključi napetost. Displej bo prikazoval meritev na kanalu '0' (napetost) na DA izhodu pa bo napetost, ki je potrebna, da na izhodu dobimo 12.0V (Na DA pretvornik pošljem vrednost 60.) Torej bo na izhodu DA -ja 5/255*60 V . Sedaj s trimerjem P1 nastavimo izhod usmernika na 12V.
Sledi nastavitev napetosti prikaza. S trimerjem na prvem kanalu 'mini pic projekta' umerimo prikaz na 12.0V. Kalibracija napetosti je končana. Resetiramo vezje, da le to preide v režim delovanja. Sedaj mora delovati regulacija. Nastavimo še A-meter. Na izhod usmernika damo recimo 21W avtomobilsko žarnico. Zaporedno z njo pa A-meter. Preklopimo na prikaz toka.
Z trimerjem P3 ter trimerjem na drugem kanalu 'mini pic projekta' pravilno nastavimo prikaz toka. Sledi še kalibracija termometra. Pomerimo napetost na izhodu LM35. S tipko prestavimo prikaz v prikaz temperature. S trimerjem P2 ter trimerjem na tretjem kanalu AD ja nastavimo prikaz, ki mora biti enak izmerjenemu na sondi. (primer pri izmerjeni napetosti 0.223mV mora prikazovalnik kazati 22.3)
P.S.
Sedaj bom kak teden na dopustu, tako, da bom na morebitna vprašanja odgovoril po dopustu.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
digi.zip |
Velikost datoteke: |
176.52 KB |
Downloadano: |
192 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Sep 22, 2005 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nov firmware:
-spremenjeno območje mrejenja temperature. Prej je bila meritev na 0.1°C natančno do 51.0°C kar je bilo premalo. Sedaj je resolucija 1°C - do 255°C.
Potrebno je na novo izvesti kalibracijo termometra - (opis v prvem sporočilu) V koliko bi bilo območje trimerja za kanal tri premajhno je potrebno v serijo s tretjim kanalom vezati 10k upor.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
digi1_2.zip |
Velikost datoteke: |
1.26 KB |
Downloadano: |
49 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Čet Sep 22, 2005 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo čudovito narejeno! Zanima me samo, koliko pride finančno vse skupaj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Sep 22, 2005 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
Silvo čudovito narejeno! Zanima me samo, koliko pride finančno vse skupaj? |
Ne zelo dosti. Vse kar sem sam kupil je bil PCF8591. Ta stane okrog 1000 sit. Trafo je od enega fotokopiraca ki je bil v razhodu. Ostalo sem nabral doma. Ohišje pa sem naredil v službi.
Sicer mislim, da vsa elektronika brez transformatorja ne bi smela priti preko 5000 sit (pettisoč sit) Najdražje bo trafo ter ohišje.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Čet Sep 22, 2005 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, cena je nekje 10000 SIT, ker trafo pa mislim, da ima skoraj vsak elektronik doma. Če ne druga, ga najdeš v kakšni pokvarjeni napravi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Sep 22, 2005 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi uporabil digitalne potenciometre za nastavitev toka?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 23, 2005 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Kaj pa če bi uporabil digitalne potenciometre za nastavitev toka? |
Saj ne bi bilo problem "vdelati" tudi digitalne regulacije toka - a kot sem opisal zgoraj, taka regulacija se mi ne zdi preveč smiselna, kajti nikoli ne veš koliko je omejitev pravzaprav nastavljena. Če pa uporabiš stikalo pa že po poločaju veš koliko je omejitev. Zadostujeta pa praktično dve omejitvi - ena okrog 100mA druga pa tam blizu zmoglivosti usmernika.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 23, 2005 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo: mogoče bi bilo bolje uporabit stikalni napajalnik. Smartgsm je pred kratkim objavil svoj projekt. Sem ga sestavil in dobro dela. Napetost je nastavljiva od 0 do 30V, meni dela normalno do 5,8A (prej mi je šlo le do 4,5A - neprava dušilka). Greje pa se razmeroma malo. Čip ima kratkostično in temperaturno zaščito. Vsi elementi za vezje stanejo nekje 1500sit (govorim na pamet, ker sem imel vse razen čipa in potenciometrov doma). Mogoče bom, ko najdem čas probal križat oba
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 23, 2005 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede omrežnega switcherja, pa naj omenim, da pridejo v starih velikih igličnih printerjih switcherji 35V. Verjetno zdržijo 3A. Napetost znižaš s kakšno dodatno zenner diodo v povratni zanki
Drugače pa bi se dalo PC napajalnik mal predelat. Moral bi previt trafo, zamenjat diode in kondenzatorje, ter malo spremenit povratno zanko
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 23, 2005 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
....Silvo: mogoče bi bilo bolje uporabit stikalni napajalnik.
...Mogoče bom, ko najdem čas probal križat oba ..
lp |
Koliko se spomnim Smartgsm-ovega kombiniranje vrjetno ne bi bil večji problem. Osebno sicer ne potrebujem usmernika za dosti več kot 1A. Bolj bi mi bila zanimiva stikalna varianta 230V~/30V- katero bi lahko uporabil namesto klasičnega transformatorja.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni