|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Inventor Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.65 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:25 pm Naslov sporočila: Influenca |
|
|
Vem da je ta forum namenjen elektroniki, vendar se seveda tudi tukaj spoznate na elektriko.
Zanima me nekaj v zvezi z influenco (zveni zelo enostavno ). Ugotovil sem namreč, da povsod piše, da do influence pride le pri prevodnikih.
Vendar kaj pa ko z naelektrenim ravnilom vlečemo papirčke, ali pa balon "nalimamo" na strop? Saj to so vendar izolatorji in ne prevodniki!
Sedaj sem zmeden zato, ker vem, da je pod visokimi napetostmi vsak izolator lahko prevodnik. In zdaj ne vem, ali v izolatorjih v teh primerih pride do influence (dejanska ločitev nabojev), ali do polarizacije, kot pri kondenzatorjih.
Kaj zdaj?!
Hvala za odgovor in lp. _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nas so v šoli učili, da lahko telo naelektrimo z influenco. Drgneš balonček ob pulover in ga s tem narediš električno pozitivnega/negativnega. Pri tem gre za efekt privlaka nasprotnih polov, podobno kot sever in jug pri magnetih. Recimo da ima balonček naboj + in strop -. Zato se balonček na strop prilepi. Pri tem govorimo o statični naelektritvi, ne pa o prevodnosti/izolativnosti. Zrak zato ob visoki napetosti "prevaja" (od tu strele, iskre,...).
Pri nizki napetosti je "izolator" pri visoki pa "prevodnik" (takrat ko ionizira in pride do preboja iskre, podobno je pri strelah v naravi). Marsikateri detajl sem že pozabil, mogoče bo znal kdo drug podrobno opisati/opisati podrobnosti...
Lep pozdrav,
Rok _________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem ko drgneš se stvar naelektri, ja. Potem pa to približaš neki nevtralni stvari in pride do influence.
Npr. ko balon drgnemo ob pulover, se naelektri, potem ga pa približamo steni, ki je izolator in nevtralna. Sedaj pa sledi moje vprašanje iz 1. posta...... _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne boš dolgo  _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jezikač Član

Pridružen-a: Tor 29 Sep 2009 23:21 Prispevkov: 160 Aktiv.: 0.83 Kraj: swamp
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srecko je napisal/a: |
@Štromar Jaz bi ti predlagal, da poskusiš "srečeo" z tvojimi vprašanji še na sosednjem forumu, če ga nisi še odkril >>KLIK<<. Pa tudi tam se lepo predstavi in preberi prvo malo ta forum in potem začni počasi postavljat vprašanja.
LP Srečko
PS HI to bo še veselo |
A si mogel ??
Zdej je pa tu veselo...  _________________ na tekočem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Ne boš dolgo
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Sre Dec 02, 2009 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje odgovorte na tako enostavno vprašanje pa bom tih.  _________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni