www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava ledic

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tacer12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 1.18
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 12:35 pm    Naslov sporočila:  Vezava ledic Odgovori s citatom

Prosil bi za pomoč, ker nimam znanja iz elektronike.
Vzporedno sem vezal 7 visoko svetilnih led diod. Pred nje sem še dal za vsako posebej 250 ohmski upor - tako svetovali v trgovini.
Ledice rabijo 4V, tok skozi njih pa 20mA. Napajanje bom imel 12V, na začetku računalniški napajalnik, kasneje ko pridem do denarja pa si nabavim solarni sistem.
Pred led diodice bi rad dal kondenzator, da ko bi jih ugasnil, bi ugašale cca 5 sekund, tako kot v avtomobilu.
Za kondenzator lahko priključim ali 7 ledic ali pa 14 ledic.
Kakšen kondenzator moram kupiti, ker mi v trgovini niso znali povedati.

Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to zadevo bi da bi se popčasi izklapljala bi potreboval kar velik elektorlitski kondenzator, kakšnih 1000uF bi moral poizkusit.
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je kondezator tudi prirejen kaj za voltažo ali je vseeno samo da je 1000uF.
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pač gledaš nazivno napetost da ne presega tvoje napetosti. Torej 16v kondenzator bo v tvoje primeru vredo. Ne drži me za besedo za tistih 1000uF.
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.
Imam en star monitor, notri pa je tega kot smetja. Bom malo eksperimentiral.
Nazaj na vrh
krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator moraš dati vzporedno ledicam in ne "pred ledice". Bo pa 1000uF premalo za 5 sekund...

Q = C * U
Q = 1000uF * 12V
Q = 0,012As

Pri 20mA še 1 sekundo ne bo svetilo
Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom jutri naredil kakšne prevelike neumnosti. Kaj se zgodi, če dam kondenzator večje nazivne napetosti npr. 50V.
Katero stran prilotam na plus pol. Sem opazil da je na eni strani kondezatorja ena bela črta po dolžini.
Po vsej verjetnosti pa se mi bo zgodilo
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost, ki piše na njem je največja dovoljena, tako da lahko daš vse, kar je nad 12V. Tista bela črta je minus, največkrat je tudi v črti narisan minus. Ne obračaj narobe, ker bo bum.

EDIT: meni se sicer 250 ohmov zdi malce premalo za 12 V. Če je na LEDici 4 V, potem mora biti na uporu 12-4=8 V, torej mora pri toku 20 mA biti upor 8/0.02=400 ohmov (torej bi dal recimo 470 ohmov). Pri 250 ohmov bo tok skozi LED že 32 mA. Najbolje da eno LED priključiš preko ampermetra in izmeriš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MCAT
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06
Aktiv.: 1.43
Kraj: Moravče (JN76JD)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 3:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z čipom 555 lahko narediš, da ti bodo ledice utripale v določenem intervalu.
Interval, koliko časa so ledice prižgane in ugasnjene, pa lahko spreminjaš z vrednostmi dveh uporov in kondenzatorja.
Glej: LINK

555 ima še to prednost da deluje od 4,5 V do 15V.

tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem uspel narediti.
Vezal sem vzporedno 14 belih ledic, upori so bili pa 560 ohmski in ne 250 kot sem napisal v prvem postu - moja napaka, zraven pa sem še vezal dva kondenzatorja v skupni vrednosti 2530uF tako, da se ledice ugašnjujejo nekje 3 sekunde.
In še zanimivost - nič ni eksplodiralo Very Happy
Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 06, 2009 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MCAT je napisal/a:
Z čipom 555 lahko narediš, da ti bodo ledice utripale v določenem intervalu.
Interval, koliko časa so ledice prižgane in ugasnjene, pa lahko spreminjaš z vrednostmi dveh uporov in kondenzatorja.
Glej: LINK

555 ima še to prednost da deluje od 4,5 V do 15V.

To pa pride malo kasneje na vrsto, ko si bom naredil led lučke za na jelko.
Bom takrat prosil še enkrat za pomoč.
Hvala
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni