www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

izklaplanje servo motorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjanmi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 15 Jan 2006 19:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 12:24 am    Naslov sporočila:  izklaplanje servo motorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

V kolikor zelim izklopiti servo motor iz napajanja (ko koncam s krmiljenjem, zaradi manjse porabe) moram uporabiti rele ali lahko uporabim kaksen npn tranzistor?

LP, Damjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to govora o modelarskem servo motorčku? Če je manjši ima porabo do 1A ampak to se zgodi redko. Uporabi tranzistor (če imaš kakšnega doma), v bistvu ni pretirano važno kakšen je. Za uporabo releja moraš prej ravno tako uporabiti tranzistor, saj iz uC ne moreš direktno krmiliti releja. Jaz ponavadi uporabljam tranzistorje IRLZ44N (zmorejo do cca 50A, tako da jih lahko uporabljaš kjerkoli). Računaj pa da bo servo trznil ko ga boš priklopil nazaj(če je to problem v tvoji aplikaciji).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, gre se za modelarski servo motorcek. Tisto trzanje pri vklopu me ne moti. Poraba naj nebi presegla 1A, saj servo ne bo zelo obremenjen (po meritvah pride poraba nekje do 800mA).

Zadevo sem probal narediti s pomocjo TIP29 npn tranzistorja. Graupner servo deluje normalno, ce pa prikljucim futaba s3003, pa mi servo trza (vrti naprej, nazaj) oziroma v dolocenih primerih se sploh ne premakne. Oba servo motorja imata pribljizno enako porabo ter sta enake velikosti.

Bom poizkusil se s kaksnim mosfetom.

LP, Damjan
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene zanima samo to: kakšen je ta tok v mirovanju, ki je tebi prevelik. Meril sem na SG-5010, ki je malo manjši a močnejš od tvojega S3003 in nameril 4,4 mA. Pod polno obremenitvijo (servo popolnoma zablokiran in v nasprotnem položaju) sem nameril 600 mA. Če boš izklopil napajanje se bo servo znal zavrteti po svoje.
Kaj to delaš (če smem vprašati) da je teh par mA v praznem teku preveč?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delam zadevo za odpiranje/zapiranje ter zatemnjevanje zaluzij.
Vem, da je okoli 5mA malo, vendar bom krmilil 6 servotov, ki bodo (brez, da bi jih izklopil) prizgani 24h na dan (vem, da ni veliko ampak vseeno).

Napako sem ze odkril, pri omenjenem futaba servu sem moral vezati diodo (verjetno jo ima graupner ze vgrajeno).

LP, Damjan
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked
Pa to ni 1/4 kWh po servu na leto. Boš več potrošil za trazistorje kot pa v desetih letih elektrike. Misliš tudi vso elektroniko izklapljati?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damjanmi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj vem, da sem zakompliciral Embarassed . No, zdaj ze dela, tako da bom ostal kar pri tem (tranzistorje imam pa doma ze od prej).

LP, Damjan
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2009 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Enkrat pa si jih le moral kupiti. Glavno da si našel vzrok in rešil problem!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni