www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ne kupujte sadja pri najboljšem (najbolj gnilem) sosedu!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Prispevkov: 4974
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 01, 2005 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo iz prahu ...
" Ne kupujte sadja pri najboljšem (najbolj gnilem) sosedu! "

Danes mi je kolegica povedala, da pri tem sosedu prodajajo kostanj po jurja, ki je kar "živ". Laughing

Vegetarijanci pazite ... Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stealth.us
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06
Prispevkov: 99
Aktiv.: 0.42

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2005 2:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tam danes opazil en vakumsko pakiran kraški pršut, ki je bil zelo plesniv, no morda je bila le plemenita plesen Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jupi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jun 2005 22:01
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2005 4:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ej sej pršut hitr postane plesniv, sej to je znak, da je to sploh prsut... sej ce bos imel ti prsut v dimnici, bo [slovenščina je zame španska vas] postav plesniv, to je neki obicajnega.... drgac ni problema, plesen odrežeš pa ješ naprej... pršuta pa ja nebi zavrgel zaradi maolo plesni... Very Happy


lp rok


/* Preberi pravilo št. 1! Frenki */
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4770
Aktiv.: 20.09
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2005 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta je pa dobra.
Vakumsko pakiran prsut mora imeti plesen Laughing

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stealth.us
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06
Prispevkov: 99
Aktiv.: 0.42

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2005 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jupi je napisal/a:
ej sej pršut hitr postane plesniv, sej to je znak, da je to sploh prsut... sej ce bos imel ti prsut v dimnici, bo [slovenščina je zame španska vas] postav plesniv, to je [slovenščina je zame španska vas] obicajnega.... drgac ni problema, plesen odrežeš pa ješ naprej... pršuta pa ja nebi zavrgel zaradi maolo plesni... Very Happy


lp rok


/* Preberi [url=h**p://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=249]pravilo št. 1![/url] Frenki */


Samo iz narezanega pršuta ne moreš odstranit plesni Smile Lahko odstraniš prvo rezino pa zadnjo, pa še malo po robovih, samo potem ti ostaneta samo še dve rezini Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2005 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Mogoče malo "off topic".... ko je ravno debata o kemični obdelavi zelenjavi me zanima, če je kaj resnice v debati, katero sem slišal od znanca šoferja.

...

V Italijo je namreč prišel dva dni prehitro. Paradižnik baje gojijo v rastljinjakih v katerih baje sploh ni zemlje. "Raste" baje kar v "potoku" neke tekočine. (tole sem slišal tudi že od različnih ljudi) Ker je prispel prehitro paradižnik baje še ni bil "zrel". Menda je to na lastne oči videl. Potem so se baje v rastljinjak podali ljudje v zaščitnih oblekah, ki so vse skupaj z nečem pošpricali. Na njegovo začudenje je baje bil paradižnik sledeči dan "zrel"


Tole je sicer staro, a ni bilo nikoli odgovorjeno, temo pa je ponovno ozivil nekdo drug

V zvezi s tem paradiznikom najbrz ti in prevoznik zganjata dalec prevec panike. To, da "sploh ni bilo zemlje" se ne pomeni, da je stvar neuzitna, gensko spremenjena ali iz drugega planeta. Pogooglaj za "hydroponics" - rastlina za rast rabi pac tista hranila/minerale in svetlobo in ji je precej vseeno od kje pridejo; v zemlji je hranila nekoliko tezje obnavljati na intenziven nacin (ker moras kolobariti oziroma pustiti zemljo pocivati), v tekocini je to povsem trivialno; gre pa se vedno za isti dusik, za iste fosfate, za isto zelezo, za isti cink, itd. kot bi ga nasel v zemlji, le da je mozno, da je (nezazelenih) strupenih snovi notri precej manj, ker pac popolnoma nadziras "vhod" (v zmelji se recimo nabirajo tezke kovine, itd., ki jih v vodi in "cistih" hranilih ni, oz. vsaj ni toliko). Nekje obstajajo tudi druge omejitve glede obdelovalnih povrsin - recimo v stolpnici bos zelo tezko imel vrt, pa kljub temu lahko gojis paradiznik za svoje potrebe, brez strupov in z manj boleznimi [kot v blizini drugih vrtov]; tehnologija to pac omogoca.

Glede pospesevanja zorenja je zgodba podobna: ce bos pustil jabolka skupaj s krompirjem, bo (odvisno od jabolk) ta zacel prej "zoreti" (kaliti). Podobno velja za drugo zelenjavo. Zakaj ? Ocitno nekatere kemikalije proces zorenja pospesijo; pri najboljsi volji se ne morem spomniti s cim se sadje in zelenjava umetno pozori, je pa vsekakor neprimerno za dihanje (kot npr. metan - ena organska zadeva pac), zato torej zascitne obleke. Potem se prostor prezraci in je to to. Zakaj to poceti ? Vecina ljudi ima ocitno rada rdece paradiznike (meni sicer niso vsec in imam raje oranzne oz. oranzno/rdece, ki so se vedno kisli, hkrati pa zelo okusni in prav nic kasasti), rada pa tudi vidi, da ze ne pokvarijo tako hitro. Umetno zorenje (samo pri povrsini) jim da lep videz, obenem pa v resnici se niso povsem zreli in se zato med prevozom ne pokvarijo. Lahko bi rekel da so za take paradiznike in postopke pridelave ljudje si sami krivi, kaj pa vztrajajo pri tako konfliktnih zahtevah.

Funkcionalno sicer ni tako pocetje prav nic drugace od stimuliranja popadkov za zgodnejsi porod v primeru komplikacij ali pa recimo infuzije nekomu, ki ne more dobiti vseh potrebnih snovi na drugacen nacin (s prehrano). To vecini ljudi ne povzroca tezav; "vse za udobje in izpolnitev zelja". Ah ja ... tako pac je - tehnologija gre naprej in take stvari omogoca Smile

Nasel sem eno zanimivo branje o paradiznikih: http://oregonstate.edu/Dept/NWREC/tomatogh.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2005 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Etilen, plin je etilen (IUPAC: eten; po domace: "acetilen"). Jasno, da ga ljudje ne morejo ravno dihati (od tukaj torej potreba po oblekah), ni pa strup ali skodljiv ali kaj podobnega v primerjavi z vsem tistim, kar recimo spricajo pri nas po njivah (*cidi), v zaprtih rastlinjakih pa ni potrebno, ker skodljivci tezje pridejo zraven, plevela pa v hydroponics (prevod ?) ni. Upal bi si trditi, da so bili tisti paradizniki, ki so tako presenetili vrlega soferja, precej manj nezdravi kot vecina teh, ki jih pridelajo in prodajajo pri nas na njivah.

Tukaj je kratka in zanimiva razlaga, zakaj stvar sploh deluje (kot pospesevalec zorenja).

Hecno, kako se clovek takih faktoidov ne more spomniti takrat, ko bi bilo to pomembno, potem pa kar naenkrat padejo na pamet Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janez03
Član
Član



Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Prispevkov: 143
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2005 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eten ima formulo C2H4- med atomoma ogljika je dvojna vez. Med drugim je tudi surovina za polietilen ki ga poznamo običajno v obliki raznih folij in tudi kot embalažo za živila.
Acetilen (pravilno "etin") je kemijsko C2H2 - med atomoma ogljika je trojna vez; uporabo pa poznamo - predvsem kot gorivo za doseganje visoke temperature.

Sicer pa je s sadjem na trg. policah tako: zato da vzdrži dlje časa in dolgotrajen transport je obrano (nabrano) nekaj dni pred optimalno zrelostjo. Posledica: Sadje v zadnjih dneh "vgrajuje" v svoje plodove snovi ki dajejo tipičen okus, aromo, sladkost, skratka polnost okusa. Ker je obrano preden se to zgodi je sadje na policah zaradi kemikalij ki dajo lepo barvo sicer čudivito na pogled da premami potrošnika (ne kupca ampak potrošnika!!), ko sadje daš v usta je brez okusa, brez arome, brez za naravno sadje tipične sočnosti. Zato - ni ga čez lasten vrt oz sadovnjak in za nabiranje "z vrta/grmička/drevesa v usta oz lonec.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4770
Aktiv.: 20.09
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2005 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To popolnoma drzi. Sadje, ki ga imas na vrtu ima popolnoma drugacen - boljsi okus. Je pa res, da najveckrat izgleda dosti grse.
Najvecjo razliko pa sem obcutil, ko sem jedel prave banane vtrgane iz dreves in banane, ki jih kupis pri nas. Te izgledajo velike, lepe, ciste rumene barve. "prave" banane, pa so manjse, rumeno rdeckaste barve, ampak okus pa je popolnoma neprimerliv. Da ne govorimo o papajah. Kdor je imel priliko poiskusiti ve o cem govorim.
Po drugi strani, pa ce ne bi bilo teh kemikalij, dosti stvari niti poiskusili nebi Wink
Naj zivi kemija

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kemik
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Prispevkov: 129
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2005 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, naj živi kemija. Pripisal bi samo, da ne v moji prehrani.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2005 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janez03 je napisal/a:
Eten ima formulo C2H4- med atomoma ogljika je dvojna vez. Med drugim je tudi surovina za polietilen ki ga poznamo običajno v obliki raznih folij in tudi kot embalažo za živila.
Acetilen (pravilno "etin") je kemijsko C2H2 - med atomoma ogljika je trojna vez; uporabo pa poznamo - predvsem kot gorivo za doseganje visoke temperature.


Mhm, zelo grda napaka on my part - se opravicujem. Acetilen != eten. Moja trditev v zvezi s paradizniki (plin o katerem sem pisal je etilen, torej eten, in ne acetilen, torej etin po IUPAC) je sicer pravilna. Treba bo zmanjsati vnos vesele tekocine Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group