|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kralj Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18 Prispevkov: 196 Aktiv.: 0.83 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2005 7:03 am Naslov sporočila: Telekom & ADSL |
|
|
Pozdravljeni
Včeraj se mi je zgodilo nekaj zame neverjetnega. Zjutraj ob 7:30 sem klical na brezplačno telefonsko številko telekoma 0808000 in naročil ADSL. Prijazna gospa je želela nekaj podatkov in nato povedala da je predvidena vključitev ADSL pri meni nekje po 10. oktobru 2005. Prva zanimivost. Od centrale sem oddaljen vsaj 7km. Ob 13:30 me pokliče regiski vodja za montažo in mi naroči da naj bom v Ponedeljek 03.10.2005 ob 14:30 doma ker pride monter zmontirati modem za ADSL. Doma imam ISDN priključek in ker sem na samostojnem "paru" iz centrale bo menda delalo brez težav. Sosed, pa ima vlogo za ADSL že leto in pol pa se ne premakne nič. Ta njihov hiter odziv me zelo preseneča.
Sedaj pa bi prosil za vaša mnenja.
Nameravam kupiti ruter, in ker imam na prenosniku že vgrajeno brezžično mrežno kartico bom nabavil ruter z brezžično povezavo. Ker pa sva se sedaj z sosedom dogovorila da mu odstopim del signala bi rad nabavil ruter z dvema antenama. Ena antena bi služila za lokalno povezavo v naši hiši. Druga antena (ki bi jo naredil sam) pa bi bila usmerjena proti sosedu. Med hišama je cca 250m razdalje brez fizičnih ovir.
Našel sem en tak ruter in bi vas prosil če malo pokomentirate in mi svetujete.
LINKSYS VRT 54G
Lep pozdrav _________________ Zakaj ljudje verjemejo, da je na nebu nešteto zvezd, ne da bi jih šteli,
če pa na klopi piše "sveže pleskano" pa morajo preverit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2005 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja izkušnja je ravno nasprotna Markovi. Vlogo za ADSL sem dal takoj, ko je bil možen ADSL na navadni liniji. Do sedaj še ni bilo odziva. Po preverjanju pri znancih na telekomu sem izvedel, da v našem kraju ni telefonske centrale, kar naj bi bil vzrok, da ADSL v tem trenutku ni možen. Z drugega konca pa sem tudi neuradno izvedel, da bi načeloma šlo preko glavne centrale, v koliko ne bi bilo preveč interesentov. Ker v vasi ni kabla smo uporabniki izključno vezani na klicno linijo. Ravno s tega razloga se po moji presoji telekomu ne mudi nikamor, saj lep denar kasirajo od klicne linije. (No ja, od mene ne, kajti že dva meseca jo "bojkotiram") Dali so mi vedelti, da dokler bomo hodili "težit" posamezno, ne bomo nič dosegli. Zato smo začeli zbirati podpise. (baje jih je že okrog 100) Če tole ne bo uspešno, bomo vse skupaj predali Zvezi potrošnikov Slovenije. Zdi se mi namreč skrajno neodgovorno od Telekoma, da z ene strani troši ogromno denarja za ogromne "jubmo reklamne plakate" pa reklame po pošti- (ravno včeraj sem dobil naslovljeno pošto - z reklamo za ADSL - niso niti toliko, da bi preverili, če je na številki uporabnika kateremu pošiljajo reklamo ADSL sploh možen) - na mesto, da bi najprej uredili svojo infrastrukturo. Skratka še čisto po balkansko. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stealth.us Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 20:06 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2005 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Moja izkušnja je ravno nasprotna Markovi. Vlogo za ADSL sem dal takoj, ko je bil možen ADSL na navadni liniji. Do sedaj še ni bilo odziva. Po preverjanju pri znancih na telekomu sem izvedel, da v našem kraju ni telefonske centrale, kar naj bi bil vzrok, da ADSL v tem trenutku ni možen. Z drugega konca pa sem tudi neuradno izvedel, da bi načeloma šlo preko glavne centrale, v koliko ne bi bilo preveč interesentov. Ker v vasi ni kabla smo uporabniki izključno vezani na klicno linijo. Ravno s tega razloga se po moji presoji telekomu ne mudi nikamor, saj lep denar kasirajo od klicne linije. (No ja, od mene ne, kajti že dva meseca jo "bojkotiram") Dali so mi vedelti, da dokler bomo hodili "težit" posamezno, ne bomo nič dosegli. Zato smo začeli zbirati podpise. (baje jih je že okrog 100) Če tole ne bo uspešno, bomo vse skupaj predali Zvezi potrošnikov Slovenije. Zdi se mi namreč skrajno neodgovorno od Telekoma, da z ene strani troši ogromno denarja za ogromne "jubmo reklamne plakate" pa reklame po pošti- (ravno včeraj sem dobil naslovljeno pošto - z reklamo za ADSL - niso niti toliko, da bi preverili, če je na številki uporabnika kateremu pošiljajo reklamo ADSL sploh možen) - na mesto, da bi najprej uredili svojo infrastrukturo. Skratka še čisto po balkansko. |
Silvo: Ne se jezit, jaz sem se na Teleinfosu (pred tremi leti) pozanimal pri eni ženski z Telekoma, kdaj bo pri nas možen ADSL, pa sem najprej bil deležen njenega arogantnega odnosa, saj mi je nazaj zabrusla kako za vraga naj ona to ve... Mater sem bil jezen, samo sem še vseeno vztrajal, da se pozanima in se tudi je, potem pa mi je odgovorila da bo (takrat) v začetku novega leta, pa do danes še ni bilo nič, ni ne duha ne sluha o ADSL, na Vitelu se pa bahajo kako dobro je Slovenija povezana z internetom in da dosegamo ne vem kakšne hitrosti... Hec pri vsem tem pa je, da nas tam hvalijo tudi tujci... Zgleda da nekdo resnično situacijo v Sloveniji malo olepšuje... Aja, pa še tole... Zadnjič sem gledal Dober dan Koroška, pa so povedali, da so Avstrijci potegnili ADSL enim na 2000m! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 5.00 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2005 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
kralj glede routerja je tako:
raje kot wrt54g kupi wrt54gs ima namreč vgrajen speed booster cena pa je višja le za kakšen tisočak to so odlični routerji in imajo najboljše razmerje cena kvaliteta
če boš hotel kaj več od njih pa boš moral naložit alchemy firmware gor dobiš ga na netu potem lahko tudi višaš oddajno moč.kar se pa anten tiče je pa tako ti routerji imajo dve antene zato da izberejo na kateri je boljši signal in potem tisto uporabljajo da pa se tudi nastavit da je ena oddajna ena pa sprejemna in to je tudi vse |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kralj Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18 Prispevkov: 196 Aktiv.: 0.83 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2005 8:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Cero o teh ruterih sem se že nekaj pozanimal. Prosim če mi lahko na zasebno pošlješ kje bi lahko ugodno nabavil ruter, ki si ga predlagal. Slišal sem tudi da se da na 54G naložiti ta alchemy firmware in lahko dvigneš moč na 254mW. Tovarniško pa ima le 28mW oddajne moči.
Lep pozdrav _________________ Zakaj ljudje verjemejo, da je na nebu nešteto zvezd, ne da bi jih šteli,
če pa na klopi piše "sveže pleskano" pa morajo preverit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jupi Član

Pridružen-a: Sre 22 Jun 2005 22:01 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2005 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
kupiš ga lahko v skoraj vsaki bolje žaloženi trgovini.
nad lynksisi zagotovo ne boš razočaran. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2005 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
ravno včeraj sem dobil naslovljeno pošto - z reklamo za ADSL - niso niti toliko, da bi preverili, če je na številki uporabnika kateremu pošiljajo reklamo ADSL sploh možen ... |
Nic presenetljivega; sem uporabnik njihovega ADSL ze vsaj 2.5 leti pa jih to ne ustavi pred ponujanjem iste storitve ljudem, ki jo ze imamo. Nekoliko me spominja na reveza s Telekoma, ki mi je - ze zeloooooo dolgo imam tudi ISDN - poskusal prodati Caller ID za POTS. Tako je pac zivljenje ...
Aja pa se konmentar glede Avstrijcev in ADSL nad 2000 metri: tukaj ni nobene tehnicne ovire razen tistih, ki veljajo tudi za vse nas ostale, kli zivimo "v dolini". Si 8- km oddaljen od DSLAMa ? Ne ? Smola zate. 2000 m nadmorske je lahko konec jkoncev samo recimo 5 km od DSLAMa, kar bi moralo omogocati se vec od minimalnih (ne tehnicno, ampak kar se tice uradne ponudbe) 1 mbps. Neuradno je serviser od Telekoma (skrbnik infrastrukture) zadnjic omenil, da za uporabnike, kjer je kvaliteta signala absoluta preslaba za vsaj 1 mbps downlink (= "najslabsa" opcija iz ponudbe) obstaja tudi moznost priklopa z nizjo hitrostjo (od 512 kbps navzgor), ob tem, da pride nekoliko - baje niti priblizno ne proporcionalno - ceneje in da podpises da se zavedas da si na za en drek parici, da si se za prilop odlocil zavestno kljub temu dejstvu in ne bos javkal ponudniku glede kvalitete storitve. Koliko je resnice v tem pa naj preveri kdor je zainteresiran - meni deluje cisto solidno in nimam namena spreminjat, razen ce seveda ponudijo kaj hitrejsega za podoben denar  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.33 Kraj: SG
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2005 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nocem delati reklame, vendar bi opozoril na dejstvo, da je danes pričel delovati nov ponudnik internetnih storitev. Njegovo ponudbo si lahko ogledate na www.t-2.net.
če bo res tako, kot obljubljajo, potem se na obzorju boljši časi glede interneta in se bosta telekom in Siol morala maoo "zamisliti". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, stevilke (hitrosti prenosa) zgledajo vabljivo, a kot zakleto nikjer ne najdem nobenih cen
Kar lep del Slovenije (urbana sredisca) je ocitno pokrit ...
Sicer Telekom tole bolj malo gane, glede na to, da oni niso ISP (to je recimo Siol), so pa nujno potreben clen za prilop (preko T-2 ali kateregakoli drugega ISPja). Njim je fino, kamorkoli se prikljucis, vedno pade dolocen procent tudi v njihovo malho. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče si to spregledal, ampak če bi kliknil na Ponudba bi se ti tudi cene pokazale. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.67 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2005 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, štvilke so res primerne, še posebej zato, ker je upload kar visok, pa na Bledu imamo že centralo ... da me kar malo ima zamenjati ponudnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vladek Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11 Prispevkov: 111 Aktiv.: 0.47 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo iz konteksta, a kdo ve kakšne so cene v ADSLa v tujini, v primerjavi z našimi?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Djurodrljaca je napisal/a: |
Mogoče si to spregledal, ampak če bi kliknil na [url=h**p://www.t-2.net/ponudba_index.html]Ponudba[/url] bi se ti tudi cene pokazale. |
Hvala - na to sploh nisem pomislil; Ponudba (Dostopnost, itd.) zgledajo namrec kot naslovi in jih niti nisem preizkusil ... slab dizajn strani, zaradi katerega bo najbrz se kdo nezadovoljen odsel z njihove strani.
10/2 paket mbps sicer zgleda izredno vabljivo - ni kaj, Siol bo tudi moral svojo rit koncno malo premakniti in izboljsati svojo ponudbo, sicer se bodo ljudje preselili k konkurenci. Nic cudnega, da so z novo ponudbo udarili ravno pred kratkim in tako vezali nase za 24 mesecev cel kup strank. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.67 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne predstavljam si, kako si zamišljajo priklop VDSL brez telefona, vsekakor bo parica morala biti potegnjena v hišo. Verjetno je zato paket brez telefona za 1000sit dražji, najem parice pri telekomu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Okt 03, 2005 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Ne predstavljam si, kako si zamišljajo priklop VDSL brez telefona, vsekakor bo parica morala biti potegnjena v hišo. Verjetno je zato paket brez telefona za 1000sit dražji, najem parice pri telekomu  |
Za ADSL potrebuješ le fizični vodnik - za kaj je namenjen pa sploh ni važno - a je to ISDN, analogna linija, kabel, električno omrežje .... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni