www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako napajate termometre DS1820?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Kako napajte termometre ds1820 ?
Parazitsko
20%
 20%  [ 4 ]
+5V po svoji žili
80%
 80%  [ 16 ]
Eno in drugo
0%
 0%  [ 0 ]
Skupaj glasov : 20

Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:  Kako napajate termometre DS1820? Odgovori s citatom

Kako napajate termometre DS1820?

Jaz sem jih doslej vedno napajal po svoji žici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Parazitno. Mora pa biti driver temu prilagojen in za cas konverzije nuditi vecji tok in brez komunikacije. Pretvorbo lahko vrsi le en naenkrat.
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Parazitno. Mora pa biti driver temu prilagojen in za cas konverzije nuditi vecji tok in brez komunikacije. Pretvorbo lahko vrsi le en naenkrat.

Kaj se to pravi, driver prilagojen, jaz napajam direktno iz pina mikroprocesorja z 4k7 na plus. Daješ ti vmes kake ojačevalce?
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za čas konverzije mora linijo povlečti proti napajanju nek mosfet, ne samo pullup. Le tako lahko senzor povleče zadosti toka zase.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 26, 2009 12:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Za čas konverzije mora linijo povlečti proti napajanju nek mosfet, ne samo pullup. Le tako lahko senzor povleče zadosti toka zase.

In kako krmiliti mosfet? in ali je govora o 1wire liniji ali +5V liniji?
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 26, 2009 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, če ti angleščina ne dela težav, si preberi http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/148 in pa http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18B20-PAR.pdf

V slednjem je tudi načrt driverja s fetom.

lp, damjan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 26, 2009 12:26 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Sem na hitro pregledal.

Ker pa ne napajam parazitsko, ker vodim do vsakega termometra tudi +5V, mislim, da se me to dosti ne tiče, kaj ne? Ta navodila je potrebno upoštevati le, če so termometri napajani parazitsko, treba je zagotoviti, da imajo dovolj energije in časa za konverzijo. S posebno žilo za napajanje pa ne bi smel biti problem.

Kakorkoli, v projektu, ki ga delam, bom dodal napajanje +5V in pullup 4k7 preko releja, ki ga lahko izklopim. Tak rele imam tako in tako predviden za vklapljanje in izklapljanje GSM modula, in bom to vezal tja, potem pa lahko mikroprocesor resetira tako Dallasove termometre kakor tudi GSM modul, če zazna kakšne napake.

Jezi me le, da sem edini, ki ima probleme, in ti problemi se pojavljajo z tako nizko ponovljivostjo, da ne verjmamem v programsko napako. Programske napake imajo neko koincidenco z pojavi, in veliko višjo stopnjo ponovljivosti.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@vilko. V pripravi je projekt z 20 termometri, ki jih bom moral zaradi porabe napajati posebej. Poročam, ko jih dobim.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 3:04 pm    Naslov sporočila:  Se Odgovori s citatom

se priporočam, mucek4, verjetno bo tvoj projekt prej zaživel kot moj, ki ga pacam že kar nekaj časa.
Izkušnje, ki jih imam, izvirajo iz nekega drugega starega projekta, pa bi rad, da se ne ponovijo na projektu ki je šele v idejni zasnovi.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni