www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rahla obnova računalniškega napajalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Indigo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jan 2010 2:25
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 2:38 am    Naslov sporočila:  Rahla obnova računalniškega napajalnika Odgovori s citatom

Imam računalniški napajalnik 350 W in mi pri 100W žarnici, priključeni na 12V del (kar znese cca 8A, v specifikaciji napajalnika pa piše, da zmore na 12 V do 15A), cvili. Ko se dotaknem kondenzatorjev na sekundarnem delu, to piskanje močno zaduši, še vedno pa je nekoliko prisotno. Ripple efekt na osciloskopu sem pri priključeni 100 W žarnici odmeril blizu +/- 0.5 V. Za 12V linijo so kondenzatorji 2200 uF in 16V. Ali bi bilo kaj narobe, če bi kakega od njih zamenjal s 3300 uF? Pri poizkusnem priklopu enega večjega kondenzatorja (mislim, da je bil 6800 uF) na 12 V del (pred vklopom) je namreč zadeva čisto utihnila.

Kondenzatorji v napajalniku niso napihnjeni, instrument mi pa na žalost meri samo do 20 uF. Ali bi lahko dal večji kondenzator? Kaj se lahko zgodi v tem primeru (dolgoročno gledano, ker kratkoročno očitno ni neke vidne škode)?

V kolikor večji kondenzatorji nebi bili škodljivi, zakaj proizvajalci ne dajejo večjih, mar le zato, da je ceneje, ali je tudi kaj drugega razlog?

Kot drugo me pa še zanima kje bi dobil in kako se imenuje tista snov, ki je "polita" čez kondenzatorje in dušilke (zgleda podobno kot silikonski kit, le da je bolj rumenkasta)? Opazil sem tudi, da je tisti kondenzator, ki piska, razmajan in ni več dobro prilepljen na to snov. Ali bi bilo narobe, če bi zraven dodal malo sekundnega, le toliko, da ta "silikon" spet dobro prime na kondenzator?

Hvala za odgovore

Lp

Nazadnje urejal/a Indigo Sre Jan 06, 2010 4:46 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 4:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato da napajalnik pravilno deluje moraš obremeniti tudi 5V linijo.
Nazaj na vrh
Indigo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 5:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Zato da napajalnik pravilno deluje moraš obremeniti tudi 5V linijo.

Vidim da res, ja, hvala. Ko sem obremenil še 5V linijo, je piskanje izginilo.

Zdaj bi pa rad razumel še zakaj, če se da komu razložiti.

Sanja se mi nekaj v zvezi s tem, da imajo dušilke na sekundarju vlogo nekakšnega posredovanja energije ali pa izenačevanja med npr. med 5V in 12V. Kaj točno se dogaja ne vem. Ko pogledam shemo, vidim, da gre skozi vsa navitja v dušilki skozi tok v posamezne izhode (12V, 5V, 3.3...). Tuljava mi kot zaporedno vezana predstavlja tokovni vztrajnik. Da so pa ta navitja še med seboj povezana, mi pomeni, da če bi prišlo do nenadnega "cuka" ali "surge" energije oziroma hitre spremembe toka, bi to vplivalo tudi na ostale linije. Kako in zakaj pa je, če sploh je, to povezano s tem, da brez obremenitve 5 V linije zadeva piska?

Lp
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš pogledal kakšno ATX shemo boš videl da je tista dušilka 'Mag-amp', namenjena temu da pri obremenitvi 12V potegne dol 5V linijo in obratno, tako da so linije kar se da stabilne in znotraj toleranc. Hkrati duši motnje in zagotavlja stabilnost pri nihanju obremenitve.

3.3V ima svoj konverter.

Feedback gleda tako 12 kot 5V linijo. 3.3V ne upošteva. Pravtako ne upošteva -12 in -5V, te napetosti so zračunane iz razmerja med ovoji. 5VSB ima svoj trafo.
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.19
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BTW: Snov, za katero sprašuješ, s katero so zaliti kondenzatorji.. Sam sem že parkrat uporabil silikonsko grelno pištolo in silikonske vložke, ki se stopijo pri določeni temperaturi....(uporabljajo ga npr. v cvetličarnah, ko ti zavije darilo za najdražjo...Smile)
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepilo je dvorezen meč. Res prepreči nihanje elementov med transportom, toda sčasoma oksidira in postane električno prevodno. Na ta način lahko povzroči okvaro, oz. je lepilo samo vzrok problema.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Indigo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala vsem za odgovore.

Tisti napajalnik sem zaprl in je to to.

Pojavil se je nov problem (življenje gre pač dalje). Iz enega starega ohišja sem potegnil rahlo preluknjan napajalnik 200W, ki ga je očitno nekdo uporabljal za laboratorijski usmernik. Vendar se računalnik ne požene pravilno, tako da sem napajalnik preveril in mu nekaj očitno fali. Napetost na 12V liniji precej pade, ko jo obremenim (četudi so ostale obremenjene). Dogaja se pravzaprav ravno to, kar sem pričakoval, da na neki liniji ob priklopu bremena napetost pade, na ostalih pa celo za neko malenkost (zelo malo) naraste. Podobno se dogaja tudi pri obremenitvah 5V linije, le da bo pač tukaj pri istem bremenu tekel bistveno manjši tok, pa tudi po specifikacijah napajalnika imajo 3.3 in 5 V dosti več razpoložljive moči, kot 12V.

Kje iskati napako? Najprej sem pomislil, da je kriv padec napetosti na kablih zaradi velikega toka (100W halogenka), a kaj, ko sem meril na drugem kablu, ki z obremenjenim nima veze. Ali je mogoče, da je padec napetosti na dušilki ali pa je transformator morda v okvari oziroma predstavlja tako velike ohmske izgube navitja (čeprav gre za VF prenos?).

S feedbacki se raje nebi igral, ker gre lahko ob neprofesionalnem posegu vse skupaj v luft, razen tega je iz povečanja napetosti na ostalih linijah zelo očitno, da je na podlagi feedbacka zadeva spustila nekoliko daljši impulz čez trafo, ampak verjetno ne dovolj. Potem je tu vprašanje kako se feedback od 5 in 12V med sabo skombinirata in upoštevata. Ne vem pa tudi, če ni razlog za povečanje napetosti na drugih linijah kaj v povezavi s tisto dušilko-trafotom, ki jih združuje in ne toliko v feedbacku.

Ugotovil sem, da se to v sicer manjši meri dogaja tudi na 250W napajalniku. Očitno je to kar normalen pojav pri velikih bremenih, vendar predstavlja problem pri zagonu in delovanju tistega računalnika (z ostalimi napajalniki deluje normalno). Računalnik je drugače Celeron 300a, ampak kolikor se spomnim, smo s tistimi računalniki jemali po 200W in 230W napajalnike (da, tudi 230 so bili, vsaj nazivno).

Torej če povzamem: ko obremenim 12V linijo, se sesede napetost do kakega volta in pol, na drugih pa rahlo naraste (nič kaj pretresljivega). Ne vem do kakšne mere je to normalno. Znotraj napajalnika po vezju za enkrat še nisem meril med delovanjem, sem pa razmišljal, da bi pogledal kakšna je oblika napetosti, ki pride direktno s transformatorja. Verjetno je preprosto na trafotu tak padec, pri 300 in več W napajalnikih imajo pa trafoti debelejše drate in so manjši padci, ali je to to?

Prosim za nasvet.

Hvala

Še nekaj podatkov:

Pri priklopu 5W žarnice pade napetost za 0.1V
Pri priklopu 100W žarnice pa za 0.6 V, razen tega se za par sekund pojavi opazen ripple (morda 0.2V +/-) med tem, ko se disk zaradi padca napetosti spet začne pobirati.

Lp
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 3:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalnik mora ven dajati napetosti znotraj toleranc in konec.
Celerončki 300 z boljšo grafo papcajo pod 40W, s kakšno ropotuljo celo pod 30W
Nazaj na vrh
Indigo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 3:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Napajalnik mora ven dajati napetosti znotraj toleranc in konec.
Celerončki 300 z boljšo grafo papcajo pod 40W, s kakšno ropotuljo celo pod 30W

Sodeč po tabeli iz spodnjega linka so napetosti še vedno znotraj toleranc. Saj nekaj takega sem si sicer predstavljal (okoli +/- 0.5 V pri 12V), vendar nisem vedel, da to velja tudi v smislu nihanja oziroma padcev ob priklopu bremen.

Ali je potem varno sklepati, da bodo pri priklopu istega bremena na močnejše napajalnike vedno manjši padci? Pri npr. 1000W se takale žarnica skoraj nebi smela poznati, ko je govora o +/- 0.x V

Kakšen sistem pa potem uporabljajo dražji napajalniki, če imajo te napetosti bolj natančne?

http://pcsupport.about.com/od/insidethepc/a/power-supply-voltage-tolerance.htm
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 4:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Emm. Hmm ....
Drek, to pa res ni definirano najbolje. Torej lahko napetost niha za 2V pri 12V skoraj brez problema med obremenitvijo-brez obremenitve.

Napetost ne sme pasti ali se dvigniti nad določeno mejo.

Dražji napajalniki uporabljajo prave komponente.
Načeloma pri takih napetost sploh ne pade, razen zaradi tistega malega padca v vodnikih - ki so načeloma tudi zelo debeli.
Nazaj na vrh
Indigo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 4:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Emm. Hmm ....
Drek, to pa res ni definirano najbolje. Torej lahko napetost niha za 2V pri 12V skoraj brez problema med obremenitvijo-brez obremenitve.

Dražji napajalniki uporabljajo prave komponente.
Načeloma pri takih napetost sploh ne pade, razen zaradi tistega malega padca v vodnikih - ki so načeloma tudi zelo debeli.

Moje zmotno prepričanje je zaradi nepoznavanja switching napajalnikov bilo, da naj bi bila končna napetost, ki se po mojem takratnem mišljenju tako ali tako naj nebi spreminjala zaradi dodajanja/odvzema bremena, lahko v okviru teh odstopanj, ampak ker sedaj vem, da problem "ne-točne" napetosti ni v tem, da je proizvajalec "nebi znal zadeti točno", ampak drugje. Switching napajalnikov pač nisem vajen, nimam prakse s tem. Pri vseh linearnih klasičnih usmernikih, ki sem jih delal ali pa popravljal, so bila odstopanja posledica ohmskih izgub, če so sploh bila ta odstopanja omembe vredna. Regulatorji so točno "zadeli" in problem je bil rešen, ne pa tudi izkoristek.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni