|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jan 06, 2010 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seaj sem kupil čistilne robčke Kood, vendar so suhi. Na foto forumu sem prebral, da leče čistijo z izopropanolom, pa me zanima, če ga moram kaj mešati z destilirano vodo ali je tak kot je ok. So pa robčki parv za objektive, samo so ko so suhi zelo grobi, kar se mi amlo čudno zdi. Ko so pa mokri so pa kot robčki za očala, ampak če jih v foto trgovini prodajajo, potem so verjetno ok. Saj bi čistil z palicami z vato, amapk kaj ko puščajo vlakna.
Skratka zanima me ali moram izopropanol za čiščenje leč kaj redčiti z H2O ali ne? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Sre Jan 06, 2010 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za prah uporabljam kvalitetnejši slikarski čopič ki sem ga temeljito opral (novi si ponavadi potresenim z smukcem podobno snovjo)
v kompletu za čiščenje leč pa sem dobil tudi rižev papir(rizle, papir za delanje cigaret) ki ga priporočajo marsi kje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jan 07, 2010 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Prednjo lečo oblektiva po potrebi očistim z čisto bombažno krpico- če ni drugega,tudi z delom majice. Prej pa malo dahnem na lečo.
Senzorje sem na mokro čistil z metanolom in pec-padi. treba si je naredit orodje, kamor namotaš krpico, ker lahko samo potegneš čez in ne smeš kaj ribat sem ter tja.
Na suho ga čistim z puhalko na meh in z čopiči, ki jih prej naelektrim z pihanjem s puhalko. Spet velja samo en poteg čez, potem test, pa spet pihanje, poteg,...
Je lahko kar zamudno, če hočeš dobro očistit.
Čistoča senzorja se sproba tako, da z ostrino na neskončno in zoomom nekje na 50-200mm , blendo na 22 mimimalno zaprto, počiš z flešem v ravno, čisto belo podlago na kake pol metra. Osvetljeno mora biti približno, le prežgano ne sme biti kje. Potem sliko odpreš v fotošopu in stisneš image/adjustments/auto levels- pa se ti pokaže hudič in pol
Kakih čistil na objektive jaz ne bi dodajal, ker lahko načnejo premaze, ki so gor zaradi refleksije in podobnega. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jan 07, 2010 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj, ko berem različne prispevke po internetu bolj sem v dilemi. Vem, da naj bi čistili z vodo, samo včasih to ne zadostuje.
Je alkohol primeren ali ne, nekateri ga zagovarjajo, drugi pravijo, da razžira antirefleksni premaz?
Kaj je po vašem menju res najbolje uporabiti?
Saj vem, da umazanija vidna na objektivu, gledano proti svetlobi ni vidna ampak me zelo moti.
So robčki za očala primerni za čiščenje objektivov? Namreč na nekem hrvaškem forumu sem prebral, da so robčki iz Dm-ja odlični za čiščenje.
Skratka potrebujem res neko preizkušeno metodo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2010 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Robčke sem sprobal, a naredijo nek film, kot mavrica izgleda, zato jih nisem več uporabljal.
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2010 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem do sedaj vedno čistil s krpico iz mikrovlaken (s tako, ki jo dobiš zraven očal) in alkoholom. Z malo truda ni nobenih vidnih sledi... To, da alkohol škoduje antirefleksnemu premazu pa tudi ne vem če drži, kajti tudi očala imajo antirefleksni premaz in UV-filter, pa jim ne škoduje.
Lp,Toni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Jan 16, 2010 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo pa, da zaključim. Skratka najboljša kombinacija čiščenja.
Objektiv v primeru mastnih madežev najprej očistimo z vatirano palčko namočeno v izopropilni alkohol in počakamo, da alkohol izhlapi. Nato z suhimi robčki za čiščenje leč fotoaparatov npr. znamke KOOD s krožnimi gibi krožimo po leči in tako očistimo še delčke, ki so nastali pri čiščenju z alkoholom in pa prah, ki nam ga po prej omenjnem postopku ni uspelo očistiti.
Kombinacija je zmagovalna->>>preverjeno!!!  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Sob Jan 16, 2010 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, sam uporabljam pa čistilo za ekran in 'drgnem' toliko časa, dokler se robček ne posuši in za njim hitro izginjajo sledovi čistila. Takrat je zadeva čista. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni