www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

administratorske pravice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joco000
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 15:49
Aktiv.: 0.21
Kraj: grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:27 pm    Naslov sporočila:  administratorske pravice Odgovori s citatom

živjo,

ker nimam admin pravic, ne morem instalirati nobenega programa na xp .
ali bi delovalo če bi si na ključek instaliral windowse in potem to vtaknil v sluzbeni racunalnik in deloval v tistem okolju?
sem slisal da obstaja tudi virtual PC...mogoče kdo ve če potrbuješ admin pravice za instalacijo ?
lp, J.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.31
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je to službeni računalnik, potem je prva pot k administaratorju. verjetno je razlog, da nimaš administratorskih pravic. To pa zato, da ne moreš sam instalirati kar vse povprek, saj bi lahko z instalacijo namestil tudi neželjene programe (beri viruse ali spyware).
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontaktiraj administratorja. Če so programi potrebni, bo sigurno instaliral kar rabiš. Prepoved oz. onemogočanje instalacij ima svoj vzrok! Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja software, ki ponastavi gesla za xp-je. Samo v biosu mora biti nastavljen boot s cd-roma. Če je pameten admin, je zaklenil bios.
Samo potem te bo tvoj admin obesil na kol. Very Happy
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IT se da podkupit s pivom ali čokolado! Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.42
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da pišeš, da je to služben računalnik bi verjel, da imate vse skupaj v domeni. Ne glede na to koliko se trudiš ti bo ob vsaki prijavi domenski strežnik "povozil" vse lokalne nastavitve.

Tudi če si spremeniš geslo administratorja in se prijaviš kot admin stvari ne bodo rožnate. Takoj ko bo admin izvedel ne bo dobro. Pri nas se na računalnikih dnevno dela popis programov in hardware-a in če pride do spremembe enega ali drugega te pridejo pogledat. V stilu: "Kam pa je od včeraj izginilo 512Mb rama" Smile
Nazaj na vrh
joco000
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 15:49
Aktiv.: 0.21
Kraj: grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa ta varianta da si doma na ključek instaliram windowse in program in potem startam programe v ključku? bi to blo možno?
lp, joze
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Službeni PC je službeni in kaj bo gor in kaj bo uporabnik smel na tej kišti početi, ni v domeni uporabnika.

Zato je na tak PC nameščanje nekih "jako pomembnih programov" na lastno pest, odličen način, da ne bo več treba tja v službo.

Win-win kombinacija. Tebi ne bo več treba trpeti pomanjkanje "jako pomembnih programov", adminu pa se ne bo treba ubadati z njimi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je možno s ključka zagnat windowse, čeprav tega še nisem počel.

Vsekakor pa to ni pošteno. Administrator ima razloge zakaj uporabnikom ni dal administratorskih gesel. Če nič drugega, boš lahko s svojim operacijskim na ključu delal zmedo službenemu omrežju (odvisno od nastavitev omrežla in nastavitev tvojega operacijskega). Bo pa administrator v log datotekah opazil, da si nekaj šaril. Vsak administrator ima svoj način imenovanja uporabnikov, računalnikov, gesel...
Kaj če vaša mreža ne uporablja dhcp, ampak ročno nastavljene ipje. Boš ip probal vpisat ročno?!?!

Če pa odklopiš kišto iz omrežja in potem zaženeš sistem s ključkom, pa lahko preneseš na računalnik virus.

V vsakem primeru je to nepošteno početje. Če bi bil jaz administrator (pa sem bil), bi na tebe bil zelo jezen, sploh zaradi tega, ker sem , če se je le dalo, komu tudi kaj takega omogočil, kar se ne bi smelo. Seveda pod mojimi rokami in pod mojo kontrolo.

Moral sem letet enkrat v službo urgentno ker je strežnik dol padel. Po pregledu event viewerja sem ugotovil, da ne deluje dhcp servis na strežniku, ker je obstajal še en dhcp strežnik. Zaženem servis in zadeva začne delovat. Omrežje se pobere. Analiza zadeve me popelje povpraševat ljudi okrog in ugotovim tole. Eden od sodelavcev je šel konfigurirat router za domačo uporabo kolegi kar na službenem računalniku. Izklopil se je iz mreže in vklopil v router. Vse bi še nekako šlo, če ne bi potem ta router priklopil kar na službeno omrežje. Seveda pametnješi popusti, pa je strežnik rajši ustavil dhcp, kot pa se kregal z routerjem.

Vidiš zato... pogovori se z administratorjem, pogovori se z administratorjem, pogovori se z administratorjem...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MarkoM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Admin - the only and true God!
Nazaj na vrh
mk0388
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2008 21:52
Aktiv.: 0.79
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Admin - the only and true God!

true true

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker v službi rabim kontrolo nad računalnikom, tako nad hardverom, kot nad softverom (razvojni oddelek pač), sem moral podpisat izjavo, da sem dobil admin pravice. Če se mi sistem sesuje, sem sam kriv. Če je gor nelegalen softver, me linčajo. Če usujem omrežje, pa Silenced Silenced Silenced
Tako gre to. Vsaka stvar je tam z namenom.

Če nujno rabiš tisti program, se pogovori z adminom. Sicer pa packaj doma, ali pa si od doma prinesi lasten notebook (ki ga ne priklapljaj na službeno omrežje!).

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 12:36 am    Naslov sporočila:  Re: administratorske pravice Odgovori s citatom

joco000 je napisal/a:
ali bi delovalo če bi si na ključek instaliral windowse in potem to vtaknil v sluzbeni racunalnik in deloval v tistem okolju?

XP na ključku uradno ne delajo, mogoče s kakšnim trikom. Lahko pa si narediš WinPE okolje na CD-ju. Možnosti je veliko. Vsekakor pa te moram tako kot predhodniki opozorit na to, da je PC zaklenjen z razlogom in seveda če krvavo potrebuješ točno tisti program se da IT podkupit .... čokolada dela čudeže Wink
Vsekakor, pa se raje prej posvetuj z vašim IT oddelkom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 9:35 am    Naslov sporočila:  Re: administratorske pravice Odgovori s citatom

bungee je napisal/a:
XP na ključku uradno ne delajo, mogoče s kakšnim trikom.

Delajo, sicer okleščeni, ampak delajo. Takšen ključek je zelo uporabna stvar za diagnosticiranje pokvarjenih pc-jev.
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:  Re: administratorske pravice Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Delajo, sicer okleščeni, ampak delajo. Takšen ključek je zelo uporabna stvar za diagnosticiranje pokvarjenih pc-jev.
Tu pa se priporočam za kaj več informacij???
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni