|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frimd Član

Pridružen-a: Čet 15 Okt 2009 21:01 Prispevkov: 141 Aktiv.: 0.74 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 5:23 pm Naslov sporočila: Akustika+org. Avto radio |
|
|
Zanima me kako bi bilo če bi avto akustiko priklopil kar na original avtoradio.
Avto radio v opel astri gtc. Woofer je 350rms-a. Je vredu org avto radio al je potreben kakšen apline, pioneer.
Slisal sem nekje da se da samo da bi woofer moral vezati preko kretnik. Mogoče kaj o tem???
Vprasal bi se kako je glede multifunkcijskega volana, kako je pol s tem če menjas avtoradio, lahko pol na neoriginalnem avtoradio tudi preko volana delas ???
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Apline avtoradio-nikoli slišal...
Če prav razumem, bi ti to brez ojačevalca vezal??? NE!
Če boš pa že kupil še ojačevalec, se pa da to zmontirati na originalen radio, če ima AUX izhod, ali LINE OUT. Drugače pa se ojačevalec lahko veže tudi na zvočnike, mora pa imeti HI INPUT....
Pri menjavi avtoradia ti na Astri multifunkcijski volan odpade. _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Astrin avtoradio nima AUX izhoda za ojačevalec. Vezat moraš kot ti je predhodnik napisal na izhode zvočnikov od avtoradija na vhod v ojačevalec HI INPUT, če ojačevalec tega vhoda nima lahko nabaviš tako "škatlico" v trgovini z avtoakustiko. Astrin avtoradio je Blaupunkt in menjava z znamko Blaupunkt je možna (ne vem točno modelov) celo centralni displej od astre prenaša podatke, potrebno ga je aktivirati s kombinacijo tipk na avtoradiju (info in Opel foruma). Za komande na volanu pa se ne spomnim več, če so še aktivne.
LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne potrebuješ kretnic, so že v ojačevalcu not. Preveri preden kupiš.
Potrebuješ 6 kanalni ojačevalnik. Sam imam zelo dobre izkušnje s Pioneerjem, lahko pa kupiš tudi drugo firmo. Torej, 4 kanali za 4 zvočnike in dva kanala za woofer. Seveda kupi tudi zvočnike. Originalni v avtu so ponavadi zelo slabi. Včasih pomaga že zamenjava zvočnikov brez dodajanja ojačevalnika.
Jaz sem opremil 3 karavane s takšnim sistemom. Prednji zvočniki so bili dvosistemski z ločenim sistemom. Srednjetonca v vrata, visokotonca v armaturo. Takšen komplet se kupi v trgovini, zraven dobiš tudi 2 kretnici. Zadnji zvočniki so bili dvosistemski. Visokotonci so na srednjetoncu in sem jih dal v zadnja vrata. Woofer pa sem pač dal v prtljažnik.
Pozor. Vgradnjo ojačevalnika in zvočnikov prepusti profesionalcu, če ne veš kaj počneš. Veliko dela je za naredit. Za napajanje ojačevalnika rabiš zelo debele kable (16 ali 20 mm kvadrat). Napajalne kable vlečeš po enem delu avtomobila, podatkovne (glasbo od radia do ojačevalnika) pa po drugi strani avtomobila, da ne pride do preboja med kabli. Ojačevalnik namreč na momente kar velike toke potegne, s tem se poveča tudi polje okrog kablov...
Moraš poiskat luknjo (uvodnico), da lahko kabel, ki gre od akumulatorja v notranjost avtomobila in jo zatesnit, da ne pride po kablu voda not. Na varovalko ne pozabi, takoj za akumulatorjem.
Veliko oblig boš moral snet v avtomobilu. Vsa 4 vrata, prage, mrežice na armaturi... Pazi da kaj ne polomiš, ker boš mel čričke.
Jaz sem notranjost vrat še z kobitom namazal, da je bilo ležišče zvočnika trdo. Že tako so se vsa okna tresla od basov.
srečno pri montaži... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frimd Član

Pridružen-a: Čet 15 Okt 2009 21:01 Prispevkov: 141 Aktiv.: 0.74 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislis sem alpinov avtoradio
ojačevalec imam 4kanalni Magnat The Rock 800
Znočnike bi normalno vezau na ojačevalec, pri wooferju pa je treba neke kretnike? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj si kupi aktivni woofer potem.
Drugače boš moral leve zvočnike vezat zaporedno na en kanal, desne na drugi. Dva kanala pa porabit za woofer. Če ojačevalec nima kretnice, jo boš pač moral dodat na vhod. Rabiš low pass filter. Torej filter, ki prepušča frekvence do nekih 150 ali 200 Hz. Mogoče ima tvoj avtoradijo možnost nastavitve za woofer. preveri, ker potem ne boš rabil kretnice (filtra).
Taka vezava ima slabost, da ne moreš nastavljat faderja (razmerje glasnosti spredaj/zadaj). Jaz ne bi bil zadovoljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enostavno veži samo woofer na ojačevalec.... ostali original zvočniki že tako dovolj na glas igrajo, mar ne?  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za volan pa vprašaj trgovce. Obstajajo adapterji za nekatere avtomobile in nekatere avtoradije. Za display sigurno, za volan ne vem. Pred nakupom preveri.
Za pioneer sem te adapterje dobil pri uvozniku, nekje proti koncu Celovške. Se ne spomnim več imena trgovine. Če kdo na forumu ve, naj napiše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fora je v tem, da mora to avtoradio podpirat.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jan 18, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam astro gtc. radio nima izhodov za ojačevalec, najboljša stvar je da kupiš ojačevalec z hi-input in na njega povežes kar želiš. Je pa veliko kablov za vlečt gor in dol po avtu.
Od alpine komponent so cene grozne če želis da delajo original komande na volanu,za display pa boš še težje najdu kakšne adapterje. Problem je tudi v tem da boš izgubil dostop do BC in nastavitev ure in podobnega.
Če želis zamenjat avtoradio je menda najboljši blaupunkt, ker ima podporo za Opla. Jaz nisem gledal po tej znamki, ker mi niso vseč modeli avtoradijev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.57 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
....
Pri menjavi avtoradia ti na Astri multifunkcijski volan odpade. |
Za alpine avtoradio se dajo dobiti vmesniki za multifunkcijo. Bi prilepil link od trgovine pa ne upam delati reklame. Stane pa vmesnik 75€ kot sem zasledil.
Sem pa kot tekmovalec v avtoakustiki zelo zadovoljen z delovanjem, zvokom in dizajnom Alpine-a.
Mislim pa, da za ostale znamke verjetno tudi obstajajo adapterji.
Če pa želiš ojačevalec priklopiti na original radio pa lahko uporabiš HI-LOW adapter ali dražja varianta - procesor zvoka.
Opazil sem še, da ti svetujejo rezanje nizkotonca na 200Hz. Mislim, da je to absolutno previsoko. Sam jih režem nekje od 63-80Hz, kar je pa naprej pa že igrajo midbasi oz. 16-ke v vratih. Veliko lahko pridobiš tudi z izolacijo vrat.
Če te pa še kaj zanipa pa kar vprašaj.
Lp _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.57 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
audiox je napisal/a: |
Za volan pa vprašaj trgovce. Obstajajo adapterji za nekatere avtomobile in nekatere avtoradije. Za display sigurno, za volan ne vem. Pred nakupom preveri.
Za pioneer sem te adapterje dobil pri uvozniku, nekje proti koncu Celovške. Se ne spomnim več imena trgovine. Če kdo na forumu ve, naj napiše. |
Uvoznik je Primaline v Ljubljani _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Jan 19, 2010 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ime uvoznika |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matjaž Član

Pridružen-a: Pon 11 Feb 2008 16:37 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.27 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2010 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomoje ti je najbolje kupiti aktivni woofer ki zavzame malo placa v prtljažniku pa ponavadi že imajo High inpute. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni