www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo merilnega inštrumenta
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 9:20 pm    Naslov sporočila:  Popravilo merilnega inštrumenta Odgovori s citatom

Imam naslednjo težavo z multimetrom PUCTEC MY64. Inštrument sem kupil pred kakšnim letom, ko sem inštrument prižgal je brez priključene napetosti kazal na merilnem dosegu 200V napetost 30V. Inštrument sem reklamiral in dobil novega pri katerem se je sedaj tudi pojavila težava, sicer se je kdaj pa kdaj to dogajalo tui kmalu po reklamaciji vendar bolj poredko. Sedaj, ko prižgem multimeter in dam na merilni doseg 2V DC mi kaže brez priklučene napetosti 0,006V, kar me moti. Težava je v tem, da ne najdem računa sicer je pa inštrument sigurno že izven garancije.

Slučajno veste v čem je lahko težava? Namreč imamo v šoli cel kup takih inštrumentov pa nobeden nima te hibe. Merilnega inštrumenta nisem nikoli narobe uporabljal, torej tako, da bi to pustilo posledice na njem. Opažam pa tudi, da z vsakim vklopom mirovna napetost raste, ko sem ga parkrat vklopil in izklopil med pisanjme tega posta je prišla na istem merilnem dosegu že na 0,01V.

Inštrument sem odprl in noter našel 5 trimerjev, ki so po vsej verjetnosti za kalibracijo inštrumenta.

Torej s predlogi za rešitev stvari na plan prosim. Pray

51JSSMXS64L._SL500_AA280_.jpg
 Opis:
Enak inštrument le, da je znamka namesto Mastech Puctec, oznaka je pa tudi ista.
 Velikost datoteke:  15.49 KB
 Pogledana:  9440 krat

51JSSMXS64L._SL500_AA280_.jpg

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko skleneš žice pade na 0 ali še dalje kaže neko napetost?
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj te moram vprašat, če imas slučajno skener in če boš razkopal multimeter, če bi mi lahko skeniral sprednjo stran. Namreč na mojemu je odpadla folija ker sem ga poleti pustil v avtu. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Ko skleneš žice pade na 0 ali še dalje kaže neko napetost?

Ja še vedno kaže isto napetost in sicer je to zdaj že 0,20V. Brick wall d'oh!

Pobesneli je napisal/a:
Nekaj te moram vprašat, če imas slučajno skener in če boš razkopal multimeter, če bi mi lahko skeniral sprednjo stran. Namreč na mojemu je odpadla folija ker sem ga poleti pustil v avtu.

Ja, če ga bom še odpiral bom poskeniral.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdaj pa si zadnjič menjal baterijo v instrumentu?
Moj 30+ let star digitalec tudi kaže čudne napetosti, ko je baterija tik pred koncem.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 18, 2010 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Kdaj pa si zadnjič menjal baterijo v instrumentu?
Moj 30+ let star digitalec tudi kaže čudne napetosti, ko je baterija tik pred koncem.

Bom menjal baterijo, ker je sploh še nisem pa poročam o morebitnih spremembah.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjal baterijo in se je napetost zmanjšala, vendar še vedno ni ok, sem pa opazil, da mi je ob sestavljanju z tiskanega vezja zaradi slabega spoja odpadel feder, ki je povezoval domnevno maso na vezju in neko folijo nalepljeno na plastiki na pokrovu.

Mordaj je krivo to, bom popravil in poročal.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zaspajkal tisti feder nazaj in samo zaprl(brez vijakov) inštrument in sedaj ob vklopu na merilnem dosegu 2V kaže že 0,223V. Sploh nevem kaj naj naredim.

Kot kaže bo treba kupiti novega. Kaj mi priporočate v cenovnem razredu do 50€.

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Kaj mi priporočate v cenovnem razredu do 50€.

Nič Wink

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
PZUFIC je napisal/a:
Kaj mi priporočate v cenovnem razredu do 50€.

Nič Wink

Ja saj po eni strani se strinjam, samo se mi zdi zapravljanje denarja za nek multimeter za domačo rabo škoda. Saj bi kupil Fluke pa je...
Ne mislim kupovati inšturmentov za 5€, samo do 50€ bi se pa že našlo kaj malo boljšega.

Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.17
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
...feder, ki je povezoval domnevno maso na vezju in neko folijo nalepljeno na plastiki na pokrovu.

Mi prosim kdo pove, kaj je vloga te vzmeti?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je kar tako odpadla tista federacija, je odgovor na dlani - slabi loti. Ugotovi, ali se ti napaka pojavlja na vseh območjih ali samo na določenih, da boš malo vedel kje najprej polotati stvar.

Trimerje, naj izgledajp še tako manjivo, ne vrti ! Označi položaj drsnika vsakega s flumastrom, to pa je tudi vse kar lahko počneš z njimi, pri trenutnem stanju inštrumenta.

Pripenjam shemo, če si boš lahko kaj pomaga z njo, sicer je Mastech, vendar je cifra enaka, izgled pa vsaj na prvi pogled tudi.

mastech my-64 schematic.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.32 KB
 Pogledana:  44 krat

mastech my-64 schematic.gif

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Samo87

S folijo polimana zadnja stranica, je del zaščite proti radijskim motnjam (oklop). Ker je ta folija največkrat iz aluminija, nanjo ni možno zaspajkati neke žice in so kontaktno povezavo z maso inštrumenta izvedli enostavno z vzmetjo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo87 je napisal/a:
PZUFIC je napisal/a:
...feder, ki je povezoval domnevno maso na vezju in neko folijo nalepljeno na plastiki na pokrovu.

Mi prosim kdo pove, kaj je vloga te vzmeti?

Hja, tiste vzmeti so bile pri enih instrumentih povezava na piezo zvočnik (tista folija), ki je bil na drugem delu ohišja pri odpiranju.
LP
Božo
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 19, 2010 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sedaj pa najprej nekaj slikic. Iz slik je razvidno, da so loti zelo slabi. Ker mi neko napetost ob vklopu kaže na vseh napetostnih merilnih odsegih bom na začel kar lepo povrsti popravljati lote na zadnji strani ploščice. Na čelni strani pa so tako ali tako SMD elementi, ki pa imajo presenetljivo svetle in dobre lote. Mislim, da odstranjevanje preklopnika ni potrebno, saj sem ga imel pred krtakim odstranjenega in so kontakti kristalno čisti le baker na gumbu preklopnika pa bi moral malo obrusiti.

Azrael vsekakor hvala za nasvete in načrt, hvala pa tudi vsem ostalim.

PS: Še slikice, za dokaz.

P1190446 [Resolucija namizja].JPG
 Opis:
Čelna stran TIV
 Velikost datoteke:  183.05 KB
 Pogledana:  10 krat

P1190446 [Resolucija namizja].JPG

P1190452 [Resolucija namizja].JPG
 Opis:
Pogled na ene izmed slabih spojev.
 Velikost datoteke:  138.22 KB
 Pogledana:  13 krat

P1190452 [Resolucija namizja].JPG

P1190447 [Resolucija namizja].JPG
 Opis:
Zadnja stran TIV.
 Velikost datoteke:  179.18 KB
 Pogledana:  15 krat

P1190447 [Resolucija namizja].JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni