www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Frekvencmetar

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zoran7kk
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Okt 2008 0:50
Aktiv.: 0.52
Kraj: Baranja 9A Hrvaška JN95HU

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 9:53 pm    Naslov sporočila:  Frekvencmetar Odgovori s citatom

Dobro veče svima .
Evo mene ponovo sa teškim pitanjem.
Imam novi ICM7261D.
Našao sam šemu u starom SAM SVOJ MAJSTOR 8/1990.
Da li je netko radio taj freq meter i kako se ponaša ili je netko radio bolju šemu sa tim IC.
Zoran

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 11:47 pm    Naslov sporočila:  Re: Frekvencmetar Odgovori s citatom

zoran7kk je napisal/a:
Dobro veče svima .
Evo mene ponovo sa teškim pitanjem.
Imam novi ICM7261D.

ICM7261D ali ICM7216D ???

LP

japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 21, 2010 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj prvi merilnik frekvence je bil izdelan z ICM7216. Kupil sem ga takrat (okrog 1986) kot KIT komplet v Conradu, moral sem ga celo "prešvercati" iz DL. Zraven sem pa dodal še dva preddelilnika, deljeno z 10, s pomočjo katerega sem lahko meril nekje do 50 MHz in deljeno z 1000, s tem sem pa lahko meril nekje do 1200MHz. Ima še par drugih možnosti meritev, možnost zunanjega oscilatorja (ta je bil z taktom 10MHz), za povečanje natančnosti in pa lepo se je dala prestavljati decimalna pika, tako da je bil rezultat vedno točen.
Bom popoldne pogledal, če se slučajno še kje valja knjigica, ki je bila priložena KITu, če ne drugo je tam narisana shema.
Glede uporabnosti ni nobenih težav. Točnost vsakega frekvencmetra je tako odvisna od točnosti referenčnega oscilatorja, vhodna občutljivost in frekvenčna meja pa od preddelilnih stopenj, ki jih moraš dodati kateremu koli merilniku frekvence, tudi temu. Vhoda delujeta z TTL nivoji.

s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 21, 2010 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Japek, a se nisi malo "zmotil" glede procesorja ?

Tudi meni je bil to prvi frekvencmeter, ki sem ga "raširil" do 1,3G ! ( SAM 8/1990 )

V Samu je pa res uporabljen ICM 7216D, v Conradovem frekvencmetru pa NE !

Poglej slikice.

73 Josip

Frekvencmeter.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  470.33 KB
 Pogledana:  13 krat

Frekvencmeter.JPG

frekvencmeter1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  395.68 KB
 Pogledana:  8 krat

frekvencmeter1.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 21, 2010 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne spomnim se več oznak, a če se ne motim sta bila dva čipa, popolnoma pin-kompatibilna in podobnih oznak.
Eden je bil zgolj frekvencmeter, drugi pa je imel dodatno opremo (merjenje periode, ...).
Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 22, 2010 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, MadMax imaš prav.
Eden čip je bil ICM 7216D ( tega verjetno ima Zoran, samo je narobe napisal ker omenja SAM in v njem je shema ter preskalerji ) in drugi je tisti ki ga je uporabil Conrad v svojem kitu ICM 7226B . ( druga slikica na mojem prejšnjem postu )

73 Josip
Nazaj na vrh
zoran7kk
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Okt 2008 0:50
Aktiv.: 0.52
Kraj: Baranja 9A Hrvaška JN95HU

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav svima.
Evo napokon da se i ja javim.
Imam novi ICM7216D ali, imam i freq meter od Conrad-a koji je gore na slici samo taj neradi .
Mislim da je otišao glavni IC icm7226.
Pokazuje brojeve ali, jako slabo.
Ima i preskaler.
Sve sam probao da proradi kako treba ali, ništa od toga.
Zato pitam da li je netko radio freq meter iz SAM SVOJ MAJSTOR IZ 8/1990.
Htio sam izvaditi sve ovo od Conrada i ubaciti ICM7216D.
Eto toliko.
Lijepi pozdrav na sve strane.
73
Zoran

japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Josip, daj na forum še sliko sheme Conradovega merilnika frekvence, jaz moje knjigice nimam več. Iz datasheeda se bo dalo izluščiti, kaka je razlika, oziroma kaj se da uporabiti.
Drago21
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Mar 2010 11:12
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 6:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sam naredil tole:

http://sprut.de/electronic/pic/projekte/frequenz/freq.htm

Tole je poceni zadevica in kar u redu deluje. Edina pomankljivost je da potrebuje predojacevalec za majhne napetosti, kjer deluje z TTL/CMOS nivojih. Seveda tale na zadnji slike ga ne potrebuja ampak ne deluje na frekvencah pod 50 MHz kjer U664 neha deliti frekvenco
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V drugem prispevku si napisal:
Drago21 je napisal/a:
Ne vem ce se vam splaca in ce je smisleno narediti osciloskop z kit-a, ker v Conradu narejen in preiskusan stane okrog 130 evrov. Glede na to, da je tole merilna naprava je najbolj zanesljivo kupit ze narejeno

Tudi to se dobi poceni pri isti firmi Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni