|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mars13 Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.14 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 1:24 am Naslov sporočila: Elektronski vžig FC |
|
|
Imam en problem, pa bi rabil malo strokovne pomoči.
Imam deset fluorescentnih luči, proizvajalca Beghelli bs100 re258 (2x58W), ki imajo v notranjosti elektronski balast (ni navadnih dušilk in štarterja).
Luči so montirane v prostoru ki ni stalno ogrevan, tako da je v prostoru občasno prisotna tudi večja zračna vlaga.
Po dveh letih brezhibnega delovanja sta mi sedaj v kratkem času na dveh svetilkah pregoreli elektroniki vžiga FC. Na enem vezju so vidne sledi prebojev elementov na večih mestih, drugega pa si še nisem podrobneje ogledal. Na forumu sem zasledil, da naj bi bil to pogost problem pri izdelkih tega proizvajalca.
Prosil bi vas, če mi lahko kdo svetuje, katerega proizvajalca elektronski balast naj nabavim za moje FC svetilke in kje se zadeva lahko kupi. Ter na kaj naj bom pri nakupu drugega tipa balasta pozoren, da bom lahko nadomestil obstoječe elektronske balaste v obstoječih FC svetilkah. Hvala za odgovor.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
55.36 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.25 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kaj biti pozoren?
Obvezno ista moč in delovna napetost nove dušilke, kot jo ima originalna.
Da ne boš imel "zabave" pri premontaži pa še:
- na dušilko se mora priklopiti enako število cevi kot na prejšnjo
- enake fizične mere in razpored lukenj za pritrditev
- enaka vezava
- enak razpored priključkov
Slika, ki si jo pripel, je premajhna, da bi se kaj videlo.
In, če so problem samo nekvalitetni kondiji, kar je največkrat problem, zakaj ne dušilke popraviti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael ni res da mora imeti enak priklop, pomembna je moč dušilke, ki pa mora biti enaka.
Pri nas v službi menjajo dušilke originalne z nadomestnimi, ki nimajo enake priklučitve pa samo prevežeš kot je narisano na dušilki pa vseeno deluje brez problema.
Moč dušilke je pomembna.
Različni proizvajalci dušilk imajo različno priključitev za enake moči cevi.
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.25 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nujno ni, samo ko moraš menjati nekje pod stropom, po možnosti še v kaki joga pozi, vsaka malenkost šteje. Zato sem to dal pod postavke izogib zabavi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mars13 Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.14 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vajino debato. Sedaj mi je jasno, da je bistvena moč, priključitev pa mora tudi ustrezati skici proizvajalca. Vezje je osmojeno na večih mestih, tako da sem prepričan, da je poškodovanih več elementov, tako da bom za ti dve svetilki kupil novo el. vžiga, potem pa iz pokvarjenih dveh probal kaj sestaviti za rezervo.
Ali mi mogoče lahko še svetujeta kateri tip elektronske dušilke, ki se dobi na tržišču, se najbolje obnese?Če pa kdo popravlja te elektronske dušilke, naj mi se javi preko ZS pa se bova slišala. Čisto odkrito povem, da kar je v elektrotehniki manj kot 10 mm2, me ne privlači praveč.
Hvala lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
banezek Član

Pridružen-a: Pet 25 Dec 2009 23:37 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Proizvajalcev dušilk je cel kup. V svoji praksi sem največkrat srečal Osram, Tridonic in Philips. Življenjska doba dušilk naj bi znašala cca 50.000 ur (pričakovano 10% izpada). Z višanjem temperature okolice se seveda skrajša. Dušilka v vodotesni svetilki 2x58W je zaradi segrevanja svetilke izpostavljena okoli 30 stop. C višji temperaturi kot je izven svetilke v prostoru.
Nekaj tipov: Tridonic PC 2x58 T8 PRO; Osram QT 258. Vzami seveda običajno dušilko brez regulacije.
LP Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.03
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
50.000 ur ? S tako kvaliteto ? Pod _nobenim_ pogojem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
banezek Član

Pridružen-a: Pet 25 Dec 2009 23:37 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Da se razume, nisem govoril o dušilki s slike.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni