|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
placebo Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 2:02 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
^^^Sori, ampak to je skor tako kot če bi ti rad spekel kruh, jaz bi ti pa rekel, moko pa kvas maš v Mercatorju, vodo pa v pipi.
Ne vem kaj točno rabim in kako vezat, še posebno kar se varnosti tiče, sicer imam par oči n par rok, samo bi delal bolj na slepo z zelo omejenimi možnosti testiranja...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega55 Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2008 21:11 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Korena
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 1:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Vem, da me ni dost na tej strani ampak klub temu idejo, ki jo imaste ni slaba deluje kaskada in tudi tisti transformator iz TV. Preveril sem za TV trafo rabiš sicer visoko napetostni tranzistor BUH 1015HI po možnosti in regulacijo le tega s 555.
pa tudi en buffer, ki ti lahko lepše vklapla in izklapla tranzistor najbolje +-8-max10V odvitno od tranzistorja. Jaz sem probal brez bufferja in tranzistorji to slabo prenašajo...
Tu pa je načrt za kaskado
[/url]http://www.instructables.com/id/Build-a-Variable-High-Voltage-Power-Supply/[url]
Upam, da ti bo ta stran prav prišla, ker še je marsikaj drugega.
Lep pozdrav,[/url]
_________________ GREGA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega55 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Visoko napetost rabiš za ionizacijo ali ozoniranje česa ali kaj drugega?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hardveras Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.65 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 10:13 am Naslov sporočila: Van de Graaff |
|
|
V šolah so včasih imeli za experimentiranje v fizikalnicah (Van de Graaff) stroje.
Enostaven, pa menda se ga da zgradit tudi do kakih par miljonov voltov
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.75 KB |
Pogledana: |
6845 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi te delce lahko pobiral z ionizatorjem...pri nas sicer služi za razelektritev statike, a vendar... če bi ha priklopil na valj, bi se ti papirnati delci 100% prijeli na valj....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega55 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seos
Mislim, da par milijon voltov ne boš spravo skup z vandegrafom nikak, ker bi premer krogle moral biti kar precej mislim da nekje 2m. To pa zaradi notranjih med prebojev med zunanjo kroglo in trakom ki jo naelektruje z nasprotnim nabojem.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hardveras Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.65 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 6:55 am Naslov sporočila: naelektrena krogla |
|
|
Ne vem če te prav razumem, ker sumim, da mal narobe misliš. Elektrina na prevodni krogli, pozizivna ali negativna, zavzamejo naprimer elektroni pri negativno nabiti krogli, tako porazdelitev po njeni površini, da je njihova medsebojna razdalja maksimalna možna, Negativen naboj ki bi se dotaknil vodnika, ki je znotraj krogle povezan s kroglo, se takoj preseli na površino in naboji se spet porazdelijo tako, da je njihova medsebojna razdalja maximalna možna. Seveda mi tega ne moremo izmeriti z inštrumentom. To sklepamo po tem, ker pride trak iz krogle razelektren.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.36 Kraj: komenda
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo obujam temo.
Prosil bi za pomoč. Potrebujem visoko napetost za uporabo v filtraciji. Testiramo s televizijskimi, vendar sem jih že veliko skuril (zaradi PREVISOKE napetosti ko jo dobim). Praktično mi gredo lasje pokonci. Iskra preskoči nekje na 7cm (tudi več). Seveda so to ogromna napetost (50kV in več).
Rad bi sestavil kaskado pa me zanima če ima kdo elemente oziroma kje bi se dalo dobiti. Izhod nekje do 50 do 80kv, tok seveda majhen (5mA)
Razmišljam takole. Gonilnik mosfeta imam rešen z sg3525 in deluje super. uporabil bi feritni transformator (ga imam) kjer bi poizkušal iz 25 voltov transformirati v cca 3000 do 5000V.
Nakar pa nastane težava ker iščem 10kv diode in kondenzatorje.
Ali bi mogoče bilo smiselno iti na manjšo napetost in vek kaskad??
Zelo bi bil vesel če kdo proda kakšne elemente (diode, kondenzatorje)
_________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom (25 let), ko ni bilo več dobiti plinskih tiratronov (to so elektronke) za vklapljanje anodne napetosti za 40kW VF segrevalno napravo, sem celoten usmernik, ki je dal na izhodu cca 10KV, sestavil iz diod 1N5407, vezanih v serijo, da sem dobil dovolj visoko reverzno napetost. Trifazni trafo smo potem vklapljali na primarju s kontaktorjem. Tako da, vežeš primerno količino diod v serijo. Originalni usmernik je imel 3 diode in 3 tiratrone.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko91 Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39 Prispevkov: 407 Aktiv.: 2.55 Kraj: Brezovica pri Lj.
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
mkorit55 je napisal/a: |
Malo obujam temo.
Prosil bi za pomoč. Potrebujem visoko napetost za uporabo v filtraciji. Testiramo s televizijskimi, vendar sem jih že veliko skuril (zaradi PREVISOKE napetosti ko jo dobim). Praktično mi gredo lasje pokonci. Iskra preskoči nekje na 7cm (tudi več). Seveda so to ogromna napetost (50kV in več).
Rad bi sestavil kaskado pa me zanima če ima kdo elemente oziroma kje bi se dalo dobiti. Izhod nekje do 50 do 80kv, tok seveda majhen (5mA)
Razmišljam takole. Gonilnik mosfeta imam rešen z sg3525 in deluje super. uporabil bi feritni transformator (ga imam) kjer bi poizkušal iz 25 voltov transformirati v cca 3000 do 5000V.
Nakar pa nastane težava ker iščem 10kv diode in kondenzatorje.
Ali bi mogoče bilo smiselno iti na manjšo napetost in vek kaskad??
Zelo bi bil vesel če kdo proda kakšne elemente (diode, kondenzatorje) |
Ebay!
Diode?
Kondenzatorji?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Sob Dec 28, 2013 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel na ebayu, pride nekrat
Imam pa nek drug problem. Visoko napetost uporabljam pri čiščenju plina (vnetljivega ). Zadeva je delovala sicer super, ampak problem so izolatorji. Imam silikonske odvodnike, ampak so težave. Obstaja še kaj drugega (razn steklo, porcelan, raldit. ......)
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
izolatorje ...za kaj ?
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
visoko napetost "peljem" na železo in naprej.
Med železom ki je pod napetostjo in maso mora biti izolator.
Prostor v katerem je izolator je izredno vlažno 99,9%, ter sorazmerno umazano.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teflonska folija (plošča)?
Opis delovnih pogojev (vnetljiv plin, visoka vlaga, umazanija) mi niso všeč
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Dec 29, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
v vsakem primeru moraš podaljšati pot iskri ... to narediš s rebri
(enako kot izolatorji na daljnovodih )
ne prestavljam si sicer sistema kako imaš vse skupaj narejeno ... čiščenje plinov s visoko napetostjo ?
v službi sicer čistimo plastične komponente s kisikovo plazmo pred leplenjem ampak tu si ne znam predstavljat tvoje naprave
za res visoko izolacijo bom v naslednjih mesecih uporabljal
http://www.technicalproductsinc.com/pdf/macor.pdf
dobiš ga v RSu je pa precej drag
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni