www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

mini nadzorni sistem - vprašanje začetnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 7:30 pm    Naslov sporočila:  mini nadzorni sistem - vprašanje začetnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Sem nov tukaj na forumu, čeprav ga že dlje časa prebiram. Ker se v prostem času ukvarjam z avtoakustiko kjer tudi tekmujem, sem si letos zadal cilj na novo zmontirat avto. Odločil sem se, da bi rad ventilatorje, ojačevalce in osvetlitev krmilil preko mikrokontrolerja, statuse in napetost pa bi imel prikazano na LCD displayu. Ker se v službi bolj ukvarjam s Siemens Simatic in OP-ji sem si zamislil, da bi stvar delovala podobno kot OP, pri katerem lahko z nekaj tipkami krmiliš več stvari. Sedaj pa me zanima če je to sploh izvedljivo. Z mikrokontrolerji sicer nimam izkušenj, imam pa ogromno željo in voljo, da to naredim, če se seveda sploh da.

To je zaenkrat to. Se že v naprej zahvaljujem za konstruktivne odgovore. Kaj več bom pa vprašal, ko bom izvedel, če je to izvedljivo.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jezikač
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Sep 2009 23:21
Aktiv.: 0.84
Kraj: swamp

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izredno izvedljivo.
Začneš lahko s tem, da prebereš kakšno knjigo, kako začeti z mikrokontrolerji, kupiš testno ploščo in eksperimentiraš. Na tem forumu je že mnogo tem, kako začeti, začetnik, ... na netu pa malo morje tutorialov.
Za vsako stvar, ki jo primeš v roke, obstajajo navodila (knjige, datasheeti,...). Teh se držiš in poskušaš razumeti najprej osnovno zgradbo mikrokontrolerja, se seznaniš s softverom, potem s programatorjem, periferijo na testni plošči in tako naprej.

Vso srečo!

sars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor. Teme in podobno o programiranju prebiram vsak dan kolikor mi le čas dopušča. Tudi po nekaj uric na dan. V prihodnji dneh dobim programator in testno ploščico od kolega, da bom lahko začel najprej z osnovnimi vajami nato pa naprej. Kot sem že omenil želja in volja je. Moram si pa sestavit počasi tudi svoj programator pa me zanima katerega se mi najbolj splača sestavit. Programiral bom v Bascom-u.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš na PCju LPT port, potem Sample programator (v BASCOMU imaš v helpu shemo), malce boljši je STK200 (stric google vrne 1001 shemo), če pa nimaš LPTja, potem sta tukaj VolkD-jev AVRUSB programator, ali pa USBAsp + AVRDude (slednjega imam jaz in deluje zadovoljivo). Za začetek si pa lahko omisliš kako razvojno plato od Olimex-a ali pa samogradnja...

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Spet sem tukaj z novo prošnjo. Na strani sem našel seznam elementov za STK200 in sem jih tudi nabavil. Vendar v naglici nisem opazil, da ni na strani objavljenega TIV-a ali vsaj električne sheme. Zato prosim, če ima kdo kompletno električno shemo (če se da še tiv)z vsemi podnožji kot je na sliki, da jo objavi tule. Trudim se že 3-4 ure in je na internetu ne najdem.

Hvala

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je TIV in tudi shema objavljena. Malce nad prvo sliko (tri vrstice), kjer z rdečo piše:

" Za download elektricne sheme kliknite tu in za tiv (tiskano vezje) tu. "

Pa še link do tiv tukajle
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Saj je TIV in tudi shema objavljena. Malce nad prvo sliko (tri vrstice), kjer z rdečo piše:

" Za download elektricne sheme kliknite tu in za tiv (tiskano vezje) tu. "

Pa še link do tiv tukajle

Tu je samo shema in TIV od adapterja, ne pa od kompletnega vezja z vsemi podnožji, kvarcem, greatzom,...

Sicer sem se pa odločil, da si bom raje naredil tale adapter in testno ploščico, ki jo bom tudi potreboval. Pa še čipov mi ne bo treba prestavlajti iz ene ploščice v drugo.

skobal
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 17:05
Aktiv.: 0.19
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a lako pri temprogramatorju uporabim 74HC245 namesto 74HC244?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjankobal je napisal/a:
a lako pri temprogramatorju uporabim 74HC245 namesto 74HC244?

Lahko. Pazi le na to kako vežeš pin, ki pomeni smer pretoka podatkov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse skupaj lahko realiziraš na protoboardu in stlačiš v ohišje DB25 konektorja...

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni