|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2010 3:31 pm Naslov sporočila: katera CB postaja |
|
|
Zivjo,
zadnje case me mika, da bi si kupil CB postajo.
Stanujem blizu avtoceste in bi rad poslusal kadar se recimo tovornjakarji kaj pogovarjajo. Dostikrat sem tudi sam na tisti avtocesti in bi rad z ostalimi komuniciral glede prometnih informacij.
Imam torej zahtevo po taksni postaji katero bi naceloma imel prizgano doma, obcasno pa s seboj na poti v avtomobilu. Ker sem v tem svetu popolnoma nov me zanima kaj naj sploh gledam: rocne ali stacionarne postaje? katera firma? Pri stacionarnih postajah najbrz potrebujem tudi anteno. Najraje taksno, da jo lahko doma postavim na okno ter v avtomobili z magnetom pripnem na streho. Oziroma ce sem karkoli zabluzil prosim za komentarje saj imate mnogi vec izkusenj s tem kot jaz, ki imam pac idejo
Ali postaje same skenirajo frekvencno obmocje ter fiksirajo kanal kadar je na njem aktivnost govora?
Hvala za odgovore!
LP, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2010 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
CB postaje omogočajo veliko ali pa nekaj manj, odvisno od cene. Verjetno vse omogočajo skeniranje območja, vendar vedi, da območje ni prosto, temveč je razdeljeno na kanale. Torej postaja skenira kanale, ki jih je v osnovi 40 am in 40 fm (tudi manj, toda takšnih postaj ne kupuj). Am se skoraj več ne uporablja, ker je kvaliteta prenosa pri fm modulaciji veliko boljša.
Uporaba CB postaje zahteva tudi poznavanje kodeksa obnašanja. Med te sodi strpnost, samocenzura tistega kar govoriš, skratka bonton. Kot "recepcija" za klicanje sogovornika se uporablja kanal 9 (če se dobro spomnim, ne vem če tega uporabljajo tovarnjakarji), ko dobiš sogovornika, oba spremenita kanal (QSY) in sprostita kanal 9 za ostale.
Ročno postajo odsvetujem.
Pri postajah je pa zadeva takšna, da antena igra zelo veliko vlogo pri prenosu signala. Osebno imam rajši zelo zelo zelo dobro anteno ki je lahko gnana z zelo osnovno postajo. Dobra antena ti omogoča sprejem zelo šibkih signalov in seveda velik domet z normalno močjo. Ne pozabi na kvaliteten kabel!!! RG-58 ne kupuj.
Za stacionarno anteno si nabavi ali si pa naredi vertikalko 5/8 valovne dolžine (takoimenovano petosminko). postavi jo čim višje, daleč od vseh ovir (vertikalno in horizontalno). Za mobilno tudi čim večjo, dobro je da ima čim večji magnet in da ima radiale (horizontalne konice antene pri magnetu).
Obvezno. preberi še enkrat, OBVEZNO, pred uporabo postaje izmeriti SWR antene. SWR antene ti pove kako dobro je antena prilagojena na postajo. Tu se štejejo tudi kabel, loti kontaktov, itn... Če imaš slab SWR, špricaš okrog harmonike in motiš ostale električne naprave, predvsem tv, radio... Tudi izkoristek antene ti je v tem primeru slab, lahko pa tudi skuriš tranzistor v končni stopnji oddajnika.
Rabiš tudi kvaliteten usmernik za napajanje postaje, ko si doma. Pa ne tistega iz računalnika.
Skratka, preberi si malo zadeve na netu, ker kar nekaj stvari moraš poznat za nakup in uporabo postaje.
Še to, včasih smo postaje nosili na RTV, kjer so postajo testirali in nam za uporabo le te izdali certifikat za uporabo. Ne vem kako je s tem danes.
Če te še kaj zanima iz kateregakoli področja bolj natančno, kar vprašaj. Kar nekaj let sem uporabljal CB postaje, potem pa sem bil dolgo let aktiven radioamater na KV območju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2010 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam 3 CBjke + 2 linearca na lampe. Trenutno v omari, ker čakam na selitev v novo hišo (kjer lahko postavim anteno).
Kamionarji so na kanalu 16 AM.
Kanal 9 FM ima zase druščina iz Lj in okolice.
Včasih se kaj dogaja tudi na kanalu 1 in 3.
Zgodba o "klicnem kanalu 9" je že zdavnaj pozabljena.
Pri nas je zakonsko določena max izhodna moč na 4W in samo FM. (ampak... )
Postaje so: Ročna, avtomobilska, stacionarna. Bistvene razlike med njimi ni. Ročni sem snel gumi-feder anteno (TNC konektor - v bistvu BNC z navojem) in nanjo priklopil power meter in anteno. Dela še malo bolje od avtomobilske. 4W izhoda na FM in 1W (4W PEP) na AM.
Glede antene - če želiš mobilno magnetko, moraš odštet poštene $$$ zanjo, da približno dela. Če zvrtaš luknjo v streho avta, pa fiksno anteno gor, bo najcenejša antena delala mnogo bolje. S tako anteno sem se po garažni hiši vozil kot tisti avtočki v lunaparku - podrsal cel strop
V hiši si lahko v podstrešju napneš dipol (11 metrov). Dela odlično, samo napačno polarizacijo imaš (horizontalno, vsi ostali pa vertikalno ) in dobiš mnogo manj signala.
Brez SWR & Power metra nimaš kaj počet. Prav pride tudi dummy load namesto antene, ampak si ga lahko tudi izposodiš. Jaz imam 50W dummy-ja. Večino robe dobil po sejmih.
Sam se spravljam k izgradnji 5/8 fiksne omni vertikalke (GP-jka) že en lep čas. Bo, po selitvi antenca pa lampe. Tako za "gušt".
Sicer pa...
Ti povem, večinoma prazni kanali, čisti dolgčas, sploh če samo kamionarje poslušaš...
Tvoja lokacija pa je kje? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
CB kot tak (osnovnih 40 kanalov AM/FM) je bil praktično že preživet pred več kot desetletjem.
Če se še kaj zanimivega dogaja, se dogaja malce "višje" in na SSB.
Za začetek si omisli kaj cenenega kar se postaje tiče, da ne boš preveč na zgubi v primeru razočaranja ob tišini na kanalih. Včasih je bilo ogromno firm, danes je ponudba novih zelo okrnjena in tudi kvaliteta je močno padla. Rabljeno pa dobiš za male cekine, problem je le, če je bila v rokah kakega pametnjakoviča, ki jo je vso razštelal in prespajkal...
Kar pa se antene tiče pa imaš tudi kar nekaj možnosti samogradnje, v kolikor se pogovarjamo o zadevi za doma. Eno je že omenil aly (dipol na podstrešju), osebno pa bi bolj priporočal "inverted-V".
Seveda to odpade v primeru pločevinaste kritine... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj zdaj si me spomnil, jaz sem si tudi postavil inverted-inverted-V
Tako da je bil coax + improviziran balun najnižja točka, konci dratov so bili pa na slemenu na koncu strehe. Opečnata kritina, seveda. Tako sem dobil vsaj malo vertikalne polarizacije
Obstaja pa dober kalkulator (mali .exe) za inverted-V. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, inverted V in dipol sta dobra za kašen dx (zveza z veliko razdaljo, signal se od stratosfere odbije nazaj na zemljo), ko so propagacije v redu. CB folk je pa na vertikalni polarizaciji.
Če hočeš pa dx-at na SSB-ju nad CB bandom, potem naredi radioamaterski izpit, ki noben bav bav in to potem počneš kot to veliki fanje počnejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Feb 02, 2010 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš CB prenašal iz hiše v avto tudi ročni "vokič" ni slaba varijanta. Seveda ne s tisto kratko original anteno (gumi-štrudl ) ampak z zunanjo. Zato vzemi tako postajo, ki ima anteno na kakšen BNC ali TNC konektor, ki ga potem za dober Rx/Tx zamenjaš s kablom do strehe ...
Res se na teh frekvencah že leta ne dogaja veliko. A imeti jo v avtu na 16. kanalu zna biti najboljši izvor tekočih prometnih informacij, ki si jih izmenjujejo kamionarji ... poleg kletvic seveda, ker včasih kolnejo kot stari furmani. No saj to tudi po večini so  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni