|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simpen Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Feb 2010 14:45 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 3:04 pm Naslov sporočila: Kustomizacija/modifikacija antene |
|
|
Lep pozdrav, doma si lastim nekaj PMR postaj in zadnja adicija je Wouxun KGDUVP1 dual band radio.
V kompletu z Wouxunom sem dobil majhno upogljivo anteno in na ebayu izbrskal dodatne antene za Wouxun vendar bi potreboval nekaj zelo specifičnega, kar se specifično za Wouxune ne da dobiti. Zadvwa, ki jo iščem je "foldable blade antenna", ki se uporablja na vojaških postajah tipa MBTIR in PRC148, vendar je na komercialnem trgu ni za dobiti ali pa je predraga, poleg tega išče nekaj kar bo kompatibilno z mojo Wouxun postajo.
Torej, našel sem tole, vendar je zadeva narejena za druge postaje (ta na sliki), kar pa mene zanima je to, če je kakšna opcija, da bi kdo v sloveniji menjal konektorje na tej anteni (spodaj na sliki) z konektorji za Wouxun, to so SMA-M in SMA-F (male in female, nevem katerega ima antena trenutno) ali pa vsaj BNC konektor, saj lahko SMA-BNC pretvornik za Wouxune dobim povsod.
Druga opcija, da se antena ne uničuje ali reže, me pa zanima kakšne so možnosti, da bi nekdo naredil pretvornik? Nevem kakšen tip konektorja ima ta antena, ker ne najdem nobenih informacij, mogoče bi kdo lahko prepoznal iz slik.
Prilagam še nekaj linkov do slik antene (to anteno lahko dobim za 30$ vendar nevem kakšen konektor ima)
http://i220.photobucket.com/albums/dd92/wolf__skin/TS%20PRC-148/IMG_0514.jpg
http://www.echobasetoys.com/More_12_inch_Stuff_Pics/Toy_Soldier_Pics/TS-X807.jpg
Za vsako pomoč se zahvaljujem vnaprej.
lp[/url]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simpen Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka antena je narejena za točno določeno frekvenco. Tako da če kupiš napačno anteno, in samo menjaš konektor, nisi naredil nič drugega kot dobre možnosti za skurjene izhodne driverje.
Samogradnja take antene bo še najboljša opcija.
Ustrezen konektor, pa gor prilotaš na ustrezno dolžino (cca 70 cm) odrezan "zidarski" tračni meter. Tisti kovinski rumen ali bel meter, ki se ga potegne ven iz škatlice in blokira s knofkom.
Potem pa vse skupaj samo zaščitiš s termo skrčljivo cevko, pri konektorju zaliješ z epoxy smolo ali dvokomponentnim lepilom, na koncu antene pa cevko prepogneš in zalepiš.
Enostavno, poceni, zanesljivo.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simpen Neznanec

|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na sliki piše 30 do 88 Mhz, wouxun nevem koliko je točno, piše da različno glede na področje ali državo - dual band, nekje od 136 do 174 Mhz in kot drugo varira nekje od 400-480 Mhz.
Drugače pa hvala, tale ideja z merilnim trakom sploh ni tako napačna, če druga ne uspe, bom res to probal. Me pa zanima če je še kakšna ideja, da bi med postajo in to anteno potegnil še kakšen kabel, da ta dolga antena nebi bila priklopljena direktno na postajo. Mislim na nekaj takšnega:
Verjetno če se lotim doma, isti postopek - dobim oba konektorja za obe strani, edino kar nevem je kakšen kabel naj vzamem. Odkrito povedano se ne spoznam na tehnično plat radijev ali PMRov, oz. nevem kakšen mora biti material v anteni ali kablu - je važno samo da prevaja elektriko lai kaj več?Lahko vzamem nek navaden kabel za TV ali kaj podobnega pa samo gr dodam prave konektorje? Sprašujem ker mi ni povsem jasno, antena o kateri govorim v prvem postu pravite da ni prave Mhz medtem, ko navaden trak od metra bi naj zadostoval?
Se opravičujem ampak sem res zmeden
Kakršnakoli dodatna informacija bi bila super, pa hvala še enkrat aly.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simpen Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 2:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Hval ti za odgovor še enkrat in hvala za priponko, vendar žal datoteke ne morem sneti. Če kliknem na download gumb, me vrže na stran z pravili foruma, "shrani kot" pa tudi ne deluje.
Za te kable si bom še res pogledal in mogoče kaj skupaj spacal. Sem pa našel še eno opcijo, recimo če predpostavim, da bom uporabljal mojo postajo večinoma na PMR frekvencah (446...), mogoče res redko na 440 ali kaj podobnega ampak mainly za PMR, sem našel še eno anteno, ki je dejansko delana za radio ki deluje na 400-470mhz območju, je pa iste dolžine oz isti tip "foldable blade antenna" ampak ker je narejena za postajo ki bolj ali manj deluje v PMR območju sklepam, kar se mi tudi malo dozdeva po sliki antene, da ta antena ima samo na začetku eno malo anteno, vseostalo je pa samo plastika oz guma upogljiva. Tako sklepam, ker drugače nevem zakaj bi izdelali anteno, ki bi bila predolga za radio.
Sliko antene prilagam tukaj, na začetku se vidi odebeljen del za katerega sklepam, da je dejanska kratka antena. Pravtako se dobro vidi konektor, mogoče kdo prepozna ta tip konektorja? Zanima me vaše mnenje, če je možno, da je res v resnici to zelo kratka antena, če je potem vzamem in samo predelam konektorje na SMA-F / BNC ali kupim pretvornik če ta obstaja.
Slika konektorja
Link do strani z anteno (žal ne piše nobenih specifikacij)
http://dragonredairsoft.com/catalog/images/products/blade-2.gif
In še postaja za katero je ta antena
http://dragonredairsoft.com/catalog/product_info.php?cPath=26&products_id=49
Poudarjam da ta antena oz. postaja ni ista tistim prej omenjenim, to so dve različne kkopije.
Pravtako sem ugotovil, da antena, katero sem prvo omenil (v prvem postu), je narejena za postajo, ki dela samo na PMR frekvencah oz 8 kanalih, tako , da sklepam, da je isto samo del tiste antene prava antena, vse ostalo pa samo guma za izgled.
Da pa malo pojasnim ozdaje teh dveh postaj/anten, gre za kopije prave postaje PRC148 (MBITR) ki jih izdeluje Thales, zadeva pa stane (nekriptirana) od 7.000-10.000$ tako da okarkoli originalnega popolnoma odpade, so pa tudi informacije skope ker gre za vojaško zadevo.
Primarno bi rad dosegel, da imam anteno 1:1 podobno tej in da ohranim funkcionalnost in uporabnost za PMR območje. Za nižje frekvence, če bo potreba, bom že nabavil kaj drugega, ki je narejeno za nižje frekvence.
Hvala še enkrat, sprva nisem imel pojma o postajah in kako delujejo te antene (različne dolžine za različna območja) tako da mi je toel tudi zelo poučno.
Pozdrav vsem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
kar se mi tudi malo dozdeva po sliki antene, da ta antena ima samo na začetku eno malo anteno, vseostalo je pa samo plastika oz guma upogljiva. Tako sklepam, ker drugače nevem zakaj bi izdelali anteno, ki bi bila predolga za radio. |
Lepo te prosim, da se malo več potrudiš glede oblikovanja stavkov. Ne razumem te. Slike in linki ne delujejo.
Če si mislil na gumi antene, te imajo v sebi žično spiralo, zgleda kot povečana vzmet iz kemičneha svičnika. Potem to vzmet oblečejo v gumo. Vzmet je lahko samo na začetku antene, lahko pa je kar cela antena. Vzmet skrajša dolžino antene na račun dometa, ker je takšna antena občutno slabša.
Če imaš delujočo postajo in potrebuješ samo anteno, si na konju. Imaš veliko opcij. Predlagam samogradnjo, ker ni komplicirano. Vse kar potrebuješ je, konektor na katerega prilotaš žico ali merilni trak.
Poizkusi tudi na tem naslovu:
http://www.trivalantene.si/
Zelo dobre antene, nekatere so tudi cenovno privlačne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simpen Neznanec

|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 2:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, vse skupaj sem spisal na hitro. Da razložim stavek katerega si citiral:
Če vidiš sliko, je začetek antene bolj debel in ugibam, da je tam 10cm antena, vse preostalo - ta upogljiv trak - preostanek antene, nima pa nobene funkcije in je posledično samo za izgled, z namenom, da je ta kopija kar se da podobna pravi vojaški anteni. Tako sklepam, ker je ta kopija antene narejena za postajo, ki deluje na 400-470Mhz in ne vidim razloga, da bi naredili 70-120cm funkcionalno anteno, če radio niti ne deluje na frekvencah nižjih od 400.
Me pa zanima če se slik res ne vidi? Predvsem bi rad vedel, če mogoče kdo prepozna konektor na anteni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 6:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se konektor iz zadnjih slik zdi navaden BNC...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, sam dvomim, da je tisto le okrasek. Ti potrebuješ širokopasovno palično anteno. Navadna palica ni širokopasovna. Prilagojena je kvečjemu na par megahertzov. Mogoče je ta daljša zaradi tega, da pokrije cel spekter od 400 do 470 MHz. Nekje deluje kot antena 2 X valovna dolžina, nekje pa kot polovica valovne dolžine (govorim teoretično). Pribložno tako, kot da iščeš skupni imenovalec za števila 3,4 in 6. To število je 12, večje od vseh treh števil, vendar deljivo z vsemi tremi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
da bom uporabljal mojo postajo večinoma na PMR frekvencah (446...), mogoče res redko na 440 ali kaj podobnega |
V tem primeru je zadeva zelo enostavna. Žica prilotana na konektor dolga med 70 in 80 cm. Prilotaš žico 80 cm. Med anteno in postajo priklopiš SWR meter. Na kratko pritisneš gumb za oddajo (PTT) in meriš SWR. Če je več kot 1,5:1 odščipneš stran ene pol cm antene (ali manj) in zopet izmeriš. Postopek ponavljaš dokler ne dobiš najboljši možni SWR.
Preden greš merit nastaviš frekvenco postajo na sredino frekvenčnega območja, katerega boš uporabljal. Antena je uporabna na vseh frekvencah, na katerih boš izmeril SWR manjši od 3:1.
SWR meter dobiš pri skoraj vsakem radioamaterju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni