www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

7 - Segmetni LED, Multiplex

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Ali uporabljate pri svojem delu multipleksirane 7- segmentne prikazovalnike?
Ne, ne znam in me ne zanima
5%
 5%  [ 2 ]
Ne, ne znam, a bi rad znal
22%
 22%  [ 8 ]
Ne. znam, a se mi ne zdi prav uporabno
17%
 17%  [ 6 ]
Da. In je prav uporabno
54%
 54%  [ 19 ]
Skupaj glasov : 35

Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 10:10 am    Naslov sporočila:  7 - Segmetni LED, Multiplex Odgovori s citatom

Osebno znam uporabljati multipleks in krmiliti 7- segmentni displej.

Vendar se mi zdi precej programiranja, dobim pa le malo informacij, pač 4 do 6 digitov in nič več.
Tako osebno rajši uporabljam LCD prikazovalnike, ki mi dajo veliko več informacij, od 2x16 do 4x20 alfanumeričnih znakov.

Kako pa vi? Ali uporabljate multipleksirane 7-segmentne prikazovalnike?

Sprašujem pred vsem iz razloga, ali je smiselno dati to temo na seminar za programiranje.

Pozdrav
Vilko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je smiselno. LED ima kar nekaj prednosti pred LCD-jem. Še posebej, če je potrebno nekaj odčitati na večji razdalji, pri šibki svetlobi.

Osebno pa imam raje MAX7219.

LpA
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.18
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je možno, se sam raje odločim za prikaz z LCD, saj ko enkrat nekaj izpišeš, lahko do naslednje spremembe parametrov za izpis pozabiš na LCD, medtem ko moraš 7-seg displaye pri multipleksiranju venomer osveževati, to pa vsaj meni predstavlja nerodnost, saj nisem posebej vešč programiranja in s tem se stvar zakomplicira... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

7 segmentni LED je boljši tudi, ko se dela razne aplikacije, kjer so prisotne močnejše vibracije in temperaturne spremembe.
Sicer pa tudi sam veliko rajši delam z LCDji Smile. Bolj komot pa še vezje je navadno enostavnejše Smile

LP, Grega

p.s. Sureelectronics ima ene fletne 2x8 LCDje v velikosti (približno) treh LED segmentov.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljal sem pretežno LED prikazovalnike, ker so mi nekako bolj "klasični". Za njih sem raje uporabil nekaj iz MAX serije, najbolj so mi pri srcu MAX6955.
Sedaj že dolgo nisem naredil nič s temi prikazovalniki, tako da si bo spet treba izmisliti neko napravo.
Nazaj na vrh
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več ljudi sem že slišal da se pritožujejo nad vrstičnimi LCD prikazovalniki. Da jih slabo vidijo in so premajhne številike (črke).

Tudi moj oče me prepričuje da mu eno napravo, ki sem jo zgradil z 2*16 LCD predelam na večje številke. Torej še 7 seg. LED prikazovalniki ne bodo izumrli.

L.P.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tudi moj oče me prepričuje da mu eno napravo, ki sem jo zgradil z 2*16 LCD predelam na večje številke. Torej še 7 seg. LED prikazovalniki ne bodo izumrli.

Pa nariši znake čez obe vrsti pa bodo večji.
Meni so bolj všeč LCD, ker se lažje priključijo in več ponudijo. Res, ampak res v izjemnih primerih pa uporabim LED.

Lp M.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 4:54 pm    Naslov sporočila:  Vprašanje sem slabo zastavil Odgovori s citatom

Vprašanje sem slabo zastavil in sem zato dobil odgovore, ki morda zavajajo.

Zanimalo me je, koliko od vas z zadovoljstvom uporabljate multipleksirane LCD-e tako, da multipleksiranje programirate z mikrokrmilnikom, in ne toliko z zunanjimi pomagali, kot so maxi..

Kot rečeno, to programiranje je dokaj zoprno, pa še veliko portpinov se porabi.

Pozdrav
vs
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko je napisal...
Citiram:
Zanimalo me je, koliko od vas z zadovoljstvom uporabljate multipleksirane LCD-e tako, da multipleksiranje programirate z mikrokrmilnikom, in ne toliko z zunanjimi pomagali, kot so maxi..

Najbrž si mislil multipleksirane LED ?

Vprašanje si dobro zastavil. Z odgovori smo ti hoteli povedati, da je snov sicer zanimiva, da pa raje uporabimo nekaj v stilu MAX????, kakor pa da se j* z multipleksiranjem. Če mora biti zadeva cenovno zanimiva (beri: poceni), je multipleksiranje še sprejemljivo. Za 3-mestni display. Tukaj govorim seveda v svojem imenu. Vsekakor pa bi bilo zanimivo, slišati kaj o "malim tajnama velikih majstora" kar zadeva mpx-anje.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala, Andrej,

cilj te zgrešene ankete je bil, dobiti osnovo za odločitev, to temo uvrstiti na seznam tem za predavanje na seminarju Bascom programiranja ali ne. In če te razumem, se strinjaš z menoj, da je to z***tsko delo, ki si ga lahko prišparaš drugače, tako, da uporabiš odgovarjajoče čipe, ki to narede namesto tebe.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 6:02 pm    Naslov sporočila:  Re: 7 - Segmetni LED, Multiplex Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Osebno znam uporabljati multipleks in krmiliti 7- segmentni displej.

Vendar se mi zdi precej programiranja, dobim pa le malo informacij, pač 4 do 6 digitov in nič več.
Tako osebno rajši uporabljam LCD prikazovalnike, ki mi dajo veliko več informacij, od 2x16 do 4x20 alfanumeričnih znakov.

Kako pa vi? Ali uporabljate multipleksirane 7-segmentne prikazovalnike?

Sprašujem pred vsem iz razloga, ali je smiselno dati to temo na seminar za programiranje.

Pozdrav
Vilko

Osebno zelo rad uporabljam LED displeje. (o njih mulipleksiranju in še čem sem pisal v eni iz med naših številk) Kakor eni kot drugi imajo prednosti ter slabosti.
Kje katere uporabit pa zavisi v od same aplikacije. V primeru, da le ta prikazuje le eno veličino ter se bo le ta spremljala z malo večje razdalje je smiselno uporabit led displeje. Ravno zaradi tega razdloga sem naredil delnega clona darkotevega usmernika, kjer sem namesto lcd -ja uporabil LED prikazovalnike. Zadevo ravno vgrajujem v ohišje. Nameravam pa pripraviti članek za eno od sledečih revij.
Program za multipleksiranje je načeloma sila enostaven (nekaj deset assemblerskih vrstic) Najenostavneje je uporabit prekinitev enega časovnika, ki se proži v časovnem intervalu multipleksiranja. Ob vsaki prekinitvi se osveži naslednji displej. Problem znajo morda predstavljati časovno odvisne aplikacije, oz aplikacije ki se dlje časa izvajajo. To lahko privede do nezaželenega utripanja displeja.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tibi je napisal/a:
Več ljudi sem že slišal da se pritožujejo nad vrstičnimi LCD prikazovalniki. Da jih slabo vidijo in so premajhne številike (črke).

L.P.

V industriji je 95% delovnih prikazovalnikov LED. Zelo malo se uporabljajo LCD prikazovalniki. (najdejo se običajno na napravah kjer se kaj parametrira preko panela - frekvenčniki, mehki zagoni...) Problem ne predstavlja ne le slaba vidljivost ampak tudi občutljivost na temperaturne spremembe. Tudi življenska doba je kar problematična. Spomnim se recimo frekvenčnikov VAT (VACOM). V podjetju, kjer sem bi prej zaposlen so v ca dveh letih pocrkali vsi LCD displeji. Tako da smo kasneje panele snemali. S tistimi, ki so imeli led prikazovalnike pa ni bilo problemov. Enako težavo opažam tudi v podjetju kjer sem sedaj zaposlen. Veliko število naprav, ki imajo LCD prikazovalnike le ti na napravh ne delajo. Skratka sam jih nimam preveč rad...

marijan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Jul 2008 14:46
Aktiv.: 0.39
Kraj: ORMOŽ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Vsekakor je smiselno. LED ima kar nekaj prednosti pred LCD-jem. Še posebej, če je potrebno nekaj odčitati na večji razdalji, pri šibki svetlobi.

Osebno pa imam raje MAX7219.

LpA

Problem je tudi z led segmenti pri dnevni svetlobi. Velika razlika je v svetlobi LED segmenta pri multipleksnom delu ali pri direktom pogonu, npr. z IC 4511.Pri direktnom pogonu je puno lažje odčitati neko vrednost.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno LED displaye najraje priklopim na shift registre.
Tako za pogon displejev porabim samo dva ali tri I/O pine, izpisujem pa lahko tudi
posebne znake in ne samo številk.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni