www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Transverter 50 MHz

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zoran7kk
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Okt 2008 0:50
Aktiv.: 0.52
Kraj: Baranja 9A Hrvaška JN95HU

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 12:56 am    Naslov sporočila:  Transverter 50 MHz Odgovori s citatom

Lijepi pozdrav svima. Very Happy
Našao sam šemu transvertera za 50 mhz iz starog cq-dl.
Imam kopiju koja je dosta loša.
Tražio sam taj broj cq-dl 12/90 , ali nemogu ga naći da si mogu skiniti šemu kako treba.
Druga stvar .
Da li netko zna da li se može i po kojoj cijeni nabaviti transverter zaSommerkamp FT-277 za 50 mega. Kojim čudom šema. Shocked
Evo još ovo.
Vaš savjet za šemu , koju raditi za 2m/50mhz. Very Happy
Lijepi pozdrav svima.
73

144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.86
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:35 am    Naslov sporočila:  Re: Transverter 50 MHz Odgovori s citatom

zoran7kk je napisal/a:
Lijepi pozdrav svima. Very Happy
Našao sam šemu transvertera za 50 mhz iz starog cq-dl.
Imam kopiju koja je dosta loša.
Tražio sam taj broj cq-dl 12/90 , ali nemogu ga naći da si mogu skiniti šemu kako treba.
Druga stvar .
Da li netko zna da li se može i po kojoj cijeni nabaviti transverter zaSommerkamp FT-277 za 50 mega. Kojim čudom šema. Shocked
Evo još ovo.
Vaš savjet za šemu , koju raditi za 2m/50mhz. Very Happy
Lijepi pozdrav svima.
73

Probaj na ta naslov,če boš kaj našel..

http://www.cqdl.de/cqdlarchiv/jahrinhalt/1990.html

za transverter poglej na e-bay-u ali pa , če gre kdo v friedrichshafen na sejem,

V Belišču imaš radioklub 9A1KDE ( 9A2VR- Božo ti je zelo aktiven,pa ti bo kaj več svetoval..) 73

zoran7kk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:  TNX 4 HLP Odgovori s citatom

Dobro veče.
TNX za javljanje i pomoč.
Bio sam na toj stranici i našao sam taj text, ali neznam ga otvoriti i skiniti ako se može.
TNX za info o RK Belišće.
Probat ću stupiti u kontakt sa kolegom.
Neki dan odradio 5N, 6W, TA. Sad sam Cool Very Happy

TNX 4 ALL DR OM BEST DX HNTING
BY BY FM 9A7KK
Zoran

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transverter 50 MHz

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne znam koliko poznaješ samu strukturu primopredajnika, ako znaš bar osnovnu šemu, bit če ti puno lakše.

Obično prijemnik izgleda otprilike ovako:
- signal iz antene ide u ulazni stupanj prijemnika. Osim filtriranja i pojačanja signala tu se ne događa ništa spektakularno.
- signal ide dalje u stupanj za miješanje. U tom stupnju se signalu odbraja (matematički oduzima) frekvencija lokalnog oscilatora. Na izlazu stupnja za miješanje sada imamo naš signal sa antene, očiščen, malo pojačan i sa toliko nižom frekvencijom, koliku frekvenciju ima lokalni oscilator.
- sada taj signal vodimo dalje u međufrekvencijski stupanj u kojem se izvodi sve što nam je dalje bitno sa signalom. Obično signali u međufrekvencijskom stupnju imaju 10,7 MHz.

Dalje neču opisivati, jer nije bitno za rješenje tvog pitanja, a i to što sam napisao je dosta pojednostavljeno.

Međufrekvencijski stupanj je najvažniji dio prijemnika. Sve između antene i tog stupnja su samo komponente za prilagođavanje frekvencije na razne bandove. Multiband prijemnik ima više tih stupnjeva koje preklapaš pritiskom na tipku ili okretanjem dugmeta...

Nadam se, da me razumiješ do sada.

Bitno je ovo. Za transverter si izaberi bilo koji ulazni stupanj bilo kojeg 50 MHz prijemnika. Ti moraš samo izabrati frekvenciju lokalnog oscilatora tako, da kad ti odbroji ulaznu frekvenciju, tvoja međufrekvencije postaje frekvencija nekog KV banda a ne 10,7 MHz.

Isto je sa predajnikom. Samo ovde govorimo o izlaznom a ne ulaznom stupnju.

Pojednostavljeno:

Nađi neku šemu bilo kojeg dobrog 50 MHz primopredajnika. Od njega napravi samo ulazni prijemni dio, izlazni predajni dio i mješač frekvencije sa lokalnim oscilatorom, koji je korigiran, preračunan tako, da dobiješ frekvenciju koju želiš.

Nadam se, da ti ovo ima smisla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2010 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta transverter, ki ga je dal v link Obelix, od OE9PMJ preizkušeno deluje v redu. Material je lahko dobavljiv, tako da ni težav. Obstaja pa enaka verzija tudi za 70MHz .
zoran7kk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2010 12:56 am    Naslov sporočila:  HVALA!!! Odgovori s citatom

Dobro veće svima .
HVALA OD SRCA. Bio sam i vidio .Svaka čast.
Very Happy

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni