|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zoran7kk Član

Pridružen-a: Pon 06 Okt 2008 0:50 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.52 Kraj: Baranja 9A Hrvaška JN95HU
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 12:56 am Naslov sporočila: Transverter 50 MHz |
|
|
Lijepi pozdrav svima.
Našao sam šemu transvertera za 50 mhz iz starog cq-dl.
Imam kopiju koja je dosta loša.
Tražio sam taj broj cq-dl 12/90 , ali nemogu ga naći da si mogu skiniti šemu kako treba.
Druga stvar .
Da li netko zna da li se može i po kojoj cijeni nabaviti transverter zaSommerkamp FT-277 za 50 mega. Kojim čudom šema.
Evo još ovo.
Vaš savjet za šemu , koju raditi za 2m/50mhz.
Lijepi pozdrav svima.
73 _________________ 7KK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.86 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:35 am Naslov sporočila: Re: Transverter 50 MHz |
|
|
zoran7kk je napisal/a: |
Lijepi pozdrav svima.
Našao sam šemu transvertera za 50 mhz iz starog cq-dl.
Imam kopiju koja je dosta loša.
Tražio sam taj broj cq-dl 12/90 , ali nemogu ga naći da si mogu skiniti šemu kako treba.
Druga stvar .
Da li netko zna da li se može i po kojoj cijeni nabaviti transverter zaSommerkamp FT-277 za 50 mega. Kojim čudom šema.
Evo još ovo.
Vaš savjet za šemu , koju raditi za 2m/50mhz.
Lijepi pozdrav svima.
73 |
Probaj na ta naslov,če boš kaj našel..
http://www.cqdl.de/cqdlarchiv/jahrinhalt/1990.html
za transverter poglej na e-bay-u ali pa , če gre kdo v friedrichshafen na sejem,
V Belišču imaš radioklub 9A1KDE ( 9A2VR- Božo ti je zelo aktiven,pa ti bo kaj več svetoval..) 73 _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran7kk Član

Pridružen-a: Pon 06 Okt 2008 0:50 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.52 Kraj: Baranja 9A Hrvaška JN95HU
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 6:46 pm Naslov sporočila: TNX 4 HLP |
|
|
Dobro veče.
TNX za javljanje i pomoč.
Bio sam na toj stranici i našao sam taj text, ali neznam ga otvoriti i skiniti ako se može.
TNX za info o RK Belišće.
Probat ću stupiti u kontakt sa kolegom.
Neki dan odradio 5N, 6W, TA. Sad sam
TNX 4 ALL DR OM BEST DX HNTING
BY BY FM 9A7KK
Zoran _________________ 7KK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Pet Feb 12, 2010 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne znam koliko poznaješ samu strukturu primopredajnika, ako znaš bar osnovnu šemu, bit če ti puno lakše.
Obično prijemnik izgleda otprilike ovako:
- signal iz antene ide u ulazni stupanj prijemnika. Osim filtriranja i pojačanja signala tu se ne događa ništa spektakularno.
- signal ide dalje u stupanj za miješanje. U tom stupnju se signalu odbraja (matematički oduzima) frekvencija lokalnog oscilatora. Na izlazu stupnja za miješanje sada imamo naš signal sa antene, očiščen, malo pojačan i sa toliko nižom frekvencijom, koliku frekvenciju ima lokalni oscilator.
- sada taj signal vodimo dalje u međufrekvencijski stupanj u kojem se izvodi sve što nam je dalje bitno sa signalom. Obično signali u međufrekvencijskom stupnju imaju 10,7 MHz.
Dalje neču opisivati, jer nije bitno za rješenje tvog pitanja, a i to što sam napisao je dosta pojednostavljeno.
Međufrekvencijski stupanj je najvažniji dio prijemnika. Sve između antene i tog stupnja su samo komponente za prilagođavanje frekvencije na razne bandove. Multiband prijemnik ima više tih stupnjeva koje preklapaš pritiskom na tipku ili okretanjem dugmeta...
Nadam se, da me razumiješ do sada.
Bitno je ovo. Za transverter si izaberi bilo koji ulazni stupanj bilo kojeg 50 MHz prijemnika. Ti moraš samo izabrati frekvenciju lokalnog oscilatora tako, da kad ti odbroji ulaznu frekvenciju, tvoja međufrekvencije postaje frekvencija nekog KV banda a ne 10,7 MHz.
Isto je sa predajnikom. Samo ovde govorimo o izlaznom a ne ulaznom stupnju.
Pojednostavljeno:
Nađi neku šemu bilo kojeg dobrog 50 MHz primopredajnika. Od njega napravi samo ulazni prijemni dio, izlazni predajni dio i mješač frekvencije sa lokalnim oscilatorom, koji je korigiran, preračunan tako, da dobiješ frekvenciju koju želiš.
Nadam se, da ti ovo ima smisla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2010 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta transverter, ki ga je dal v link Obelix, od OE9PMJ preizkušeno deluje v redu. Material je lahko dobavljiv, tako da ni težav. Obstaja pa enaka verzija tudi za 70MHz . _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran7kk Član

|
Objavljeno: Sob Feb 13, 2010 12:56 am Naslov sporočila: HVALA!!! |
|
|
Dobro veće svima .
HVALA OD SRCA. Bio sam i vidio .Svaka čast.
 _________________ 7KK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni