www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dolgo polnjenje oslabelega akuja....

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brane212
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 11:24
Aktiv.: 1.79
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 3:23 am    Naslov sporočila:  Dolgo polnjenje oslabelega akuja.... Odgovori s citatom

Preteklo je že kar nekaj let, kar so me intennzivno matrali svinčevi akuji.

Takrat je veljalo, da če ti avto več ne vžge, je sicer fajn probat s polnjenjem ampak da je verjetnost, da je mrtev ali znatno poškodovan bistvena, razen v neobičajnih primerih ( ostal z avtom ponoči na cesti in izpraznil aku z lučmi in radiom, pozabil kaj prižgano v avtu čez noč v garaži itd).

Poleg tega, prepolnjevanje ni bilo priporočljivo in vsaj pri meni nikoli ni prineslo pametnih rezultatov. Če je bil aku slab in se ni napolšnil s tistim Iskrinim "OBI" polnilcem v enem dnevu, ni pomagalo nič več.

Sedaj sta mi opešala dva akuja ( oba "Topla" ) najprej moj v Astri ( rdeča Topla 66AH, stara 3+ leta), nato pa še v fotrovi Corsi ( rdeča Topla, 75Ah, stara 2 leti).

V obeh primerih je šla za režim vožnje- kratke vožnje in mnogo stanja.

Pri svoji Astri sem probal enodnevno polnjenje in rezultat je bil kilav. Stvar je vžgala ampak slabo.

Nato sem šel po nov aku v njihovo štacuno in takrat sem gnjavil tehnika kako in kaj in pač vzel tokrat poltrakcijski aku. Aku pred vdelavo dam filat ( ker sem vedel,d a bo avto stal in zima bo mrzla), ga vdelam in vse je O.K.

Stari aku dam v garažo. Nato še Corsa, ki je zaradi nezgode dolgo stala, pride iz popravila in takoj naslednji dan v hladnem jutru ne vžge več.

Pa sem reku, probajmo tega filat "do nezavesti" in sem ga pustil na polnilcu 4 dni- vmes sem dolil destilirano vodo. Rezultat je super. Aku je imel na koncu poljnjena 16.9V in vžgal je ko mina.

Jasno mi je,d a to ni bila realna napetost in da je hitro po odklopu s polnica padla na normalo. AMpak aku dela brez problema že več ko teden na turbodizel avtu.

Kot da sem s prepolnjevanjem razbil kak sloj oksidov in soli na ploščah.

Vajo sem ponovil na Astrinem starem akuju s podobnnimi rezultati - nisem ga še dal v avto, ampak se vidi, da stvar čisto lepo živi.

"Pametni" skladiščar v Topli mi je reku, da jih ne smem polnit čez 14.8V, ni pa povedal zakaj. Za razkroj vode vem, ampak to lahko dolijem. Verjetno gre še za kako negativno reakcijo na ploščah, kjer bi to prizadelo npr "lepilo", s katerim je prah zaliman na plošče ali kaj takega, a tu imajo očitno novi akuji še veliko rezerve...

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomeri še čez en teden kako in kaj. Meni se je tudi tako lepo obnašal. Nato pa eno jutro še lučk ni uspel prižgati.

Akku rabi vsakih 6 mesecev dofilanje. Pravtako ga moraš do kraja napolniti ko ga dobiš.

Sam osebno ne povoham tople več.

Polnenje preko deklarirane voltaže samo povečuje izgubo vode.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj je nakako en teden tega in Corsa še vedno vžiga ko mina- zgodaj zjutraj,. ko so temperature precej pod ničlo...
d5alilij
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Feb 2010 11:27
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2010 4:22 pm    Naslov sporočila:  Svinčev akumulator Odgovori s citatom

2,2V po celici pomeni poln svinčev akumulator, kaj je pa s kapaciteto pa je čisto druga stvar, zato akumulatorje merijo pod obremenitvijo in tako ugotovijo koliko površine na ploščah je še uporabne... Akumulator pod 60% je navadno priporočeno zamenjat saj kmalu lahko pride do opada aktivne mase iz plošče in seveda do kratkega stika v celici. Aktivna masa tudi razpada pri prepolnjenju akumulatorja (kuhanju). Še najboljše za razbijanje sulfatizacije na ploščah je na kratko polnjenje z sunki večje napetosti tudi do 30V. Nekaj je zagotovo, globoko izpraznjen akumulator ne sme stati več kot 48h saj tako nastopi grobozrnat sulfat katerega ni enostavno razbiti in tak akumulator je navadno za reciklažo.
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2010 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, aku deluje super tudi sedaj, po 1 mesecu, ko je praktično stalno na hladnem in ko ga večkrat dnevno "preizkušam" z vžigom avta ( turbodizel).

Stvar zaenkrat dela ko nova.

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2010 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kar nekaj Pb acuu pregruntal.

Moje izkušnje. Avto nov 3 mesece. Vžiga s prve. Pustim luči vključene 3 minute pa Boo hoo! . Akumulator TOPLA, garancije ni Evil or Very Mad , hrvaška varianta uvoza. Prosil sem za mnenje, in po "predpisanem" postopku dobil nov accu. Toliko o Topli.

Pb accu je poln, ko je napetost na celici 2,35V pri nazivnem polnilnem toku. Emm!! pri nazivnem polnilnem toku in merjeno v stanju polnjenja! OK?

Nazivni polnilni tok = 1/10 Ah, ponavadi. Da je treba accu polniti vsakih 6 mesecev?

Toplo polnim preden grem na dopust. Pa praznega pripeljem domov, res praznega. Stoji 11 mesecev, še sedaj od lanskega dopusta, preden grem ga bom pa napolnil. Vem, da bo delal. A ja imam pa še enega, vzel sem ga iz avta lani 20. 2. 72 Ah. Če koga zanima ga lahko napolnim in pripnem karakteristiko praznjenja akumulatorja, kateri je bil 4 leta v uporabi zdaj pa 1 leto stoji pozabljen od boga in lastnika. OK?

V glavnem. Pb accu so zelo trdoživi, samo pod 1,6 v na celico ne gredo več kot 48h.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 17, 2010 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pb aku je 'trdoživ'. Bo pa tudi krepnil takrat ko ga najbolj rabiš.
To da kresne iz prve nima nekega pomena. Dvakrat ali trikrat obrniti mašino ni tako težko, sploh če se je avto še prejšnji dan vozil.
Pusti luči prižgane za 1h nato pa zaverglaj - če še bo. Pa to sploh ni neka huda obremenitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni