|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
R.P. Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2005 9:25 pm Naslov sporočila: Crknil disk |
|
|
Crknil mi je disk in sicer je začel kar naenkrat oddajati podoben zvok kot CD ki poskuša kaj prebrat pa mu ne gre najbolje.
Bios ga ne zazna in eden IC (čip) se zelo hitro segreje (na otip okoli 50C+)
Disk je še v garanciji vendar je na njemu nekaj zadev ki jih nisem arhiviral in bi jih nerad izgubil in ker sumim in upam da je zanič elektronika me zanima kakšno prakso imajo na servisih ali menjajo elektroniko in dobiš nazaj svoj disk ali dobiš nov disk ali popravljen drugi disk.
Pa še to ali bi se dalo kje kupiti enak disk nov ali rabljen da bi preveril če je zanič elektronika.
Pa še to na kaj moram biti pozoren pri menjavi elektronike mora biti velikost diska ista (na videz ista elektronika 80, 120,160) ali je dovolj da je enaka elektronika ali je treba paziti tudi na kakšno serijsko številko zaradi….
L.P. R.P.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
106.41 KB |
Pogledana: |
33 krat |

|
_________________ Rešitev problema spremeni bistvo problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2005 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na zalost se bos najbrz moral posloviti od podatkov. Novejsi diski (tvoj ~120 GB je zagotovo med njimi) si sicer "delijo" isto elektroniko znotraj serije, tako kot so si jo ze stari (kjer je bilo mozno zamenjati PCB z delujocim iste revizije in je disk delal vsaj toliko casa, da si lahko dol dobil podatke), novejsi pa ob tovarniskem formatiranju (low level format, ne "formatiranje" ki to sploh ni v Windozih) shranijo tudi podatke za temperaturno kompenzacijo, odklone v mehanizmu, itd.
Teoreticno je sicer seveda mozno, da bi dva diska iz iste serije (= kar je bolj ali manj pogoj da dobis isto revizijo firmware-a in je torej elektronika med diskoma zamenljiva) imela dovolj podobne kalibracijske nastavitve, da bi podatke z diska lahko prebral tudi z nastavitvami, shranjenimi v epromu nove elektronike ... se veliko bolj je pa verjetno, da temu ni tako, kar pomeni da podatkov ne bos vec videl - vsaj za razumne denarje ne. Po drugi strani pa ... pravijo, da izjeme potrjujejo pravilo; ljudje obcasno tudi zadanejo na Lotu Ce bos poizkusil z novo elektroniko v vsakem primeru objavi rezultate (pozitive ali negativne), saj bodo zagotovo zanimivi.
Se en namig, na katerega sem naletel, ko sem pred casom iskal inormacije na to temo, zvenel bo malce cudno, a vseeno: baje je podatke lazje prebrati z diska, ce ga pred posegom ohladis (dobesedno, ohladis v hladilniku). Morda s tem kasneje pride do odklonov zaradi zvisane temperature in kalibracijske nastavitve ne "primerjo" tako zgodaj, tako da imas nekaj vec casa prebrati podatke ? Pogooglaj za vec informacij na to temo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1775 Aktiv.: 7.53 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred dobrega pol leta sem imel isti problem. Pomagal mi je easy recovery. Sicer je trajalo kaka 2 dni, a je rešil tisto, kar mi je bilo najvažnejše. Disk je bil pa tudi Hitačijev - od njih ne kupim več niti vezalk, nikoli ne veš...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce se disk niti ne "zbudi" (oz. racunalnik s takim diskom), ob tem pa se nemarno greje, mu verjetno ne bo pomagal noben program
Offtopic: sam imam grozljivo slabe izkusnje z Western Digitalovimi diski Se z cisto vsakim je bilo kaj narobe, vecina jih je pa kar dokoncno umrla.
Hecno nakljucje, da vama je obema crknil Hitachi/IBM (tudi sam imam enega mrtvega IBMa tukaj).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa imam z Western Digital zelo dobre izkušnje. Imam dva diska. En je 10GB in dela že šest let brez problema, povprečno kakšnih 5 ur dnevno, drugi je 80GB in tudi dela brez problema dve leti. Tudi na firmi, na kateri sem delal med počitnicami, sem izvedel, da so z WD diski imeli zelo malo težav v primerjavi z IBM/Hitachi in Maxtor (velikosti nad 20GB)
Domov sem odnesel nekaj IBMovih DeskStarjev velikosti 20GB, da bi ugotovil vzrok odpovedi in pri vseh je bila pobrušena plošča, na mestu, kjer je glava najbližje motorju. Iz diskov se je slišalo klikanje (glava se premika na obe skrajni poziciji, ker ne najde podatkov)
Lp
Nazadnje urejal/a podboj Ned Okt 30, 2005 11:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje, da najdeš popolnoma enak disk z popolnoma enako elektroniko in če ni poškodb na samem disku lahko stvar rešiš.V LJ imaš sicer eno firmo, ki se profesionalno ubada s tem, vendar mislim, da ti bodo vzeli cca nekaj več kot 100k SIT.Malo poišči, saj je veliko enakih diskov zunaj.
100% pa ti na servisu pod garancijo ne bodo menjali elektronike, ker jim to predstavlja preveč dela.
Lp
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1775 Aktiv.: 7.53 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Ce se disk niti ne "zbudi" (oz. racunalnik s takim diskom), ob tem pa se nemarno greje, mu verjetno ne bo pomagal noben program
. |
Crknil mi je disk in sicer je začel kar naenkrat oddajati podoben zvok kot CD ki poskuša kaj prebrat pa mu ne gre najbolje.
Tudi pri meni je počel pribl. takole...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Podboj, ravno en od WDjev (to je bilo se v 540 MB casih ...) je pri meni umrl z istimi simptomi, le bi se "klikanju" boljse reklo "butanje" Ko je R.P. napisal svoje sporocilo, me je najprej spomnil na ta disk, ki ga ni nic vec spravilo k zivljenju. Imam pa v bistvu tukaj se enega (jah, IBM ... 1.7 GB), ki bi tudi ustrezal zgornjemu opisu napake ("ropota kot CD"), s katerega pa je mogoce podatke prebrati dol, ob dostopu do dolocenega dela (sektorja) in/ali dostopanju do podatkov za vec kot minuto ali dve pa crkne, dokler se spet ne ohladi. Upam, da ima R.P. vendarle tako obliko tezav in ne tiste, na katero sem pomislil najprej in mu bo vecino podatkov uspelo resiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2005 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svoj 80GB disk sem prehitro pohvalil. Včeraj zvečer vžgem računalnik in mi takoj pri vklopu javi napako v stilu naj zamenjam disk, ker ima slabe sektorje. Ni mi uspelo priti niti v windowse, ker se je prej resetiral. Nato sem v BIOSu spremenil neke nastavitve diska in zdaj mi pride v windowse. Z interneta sem potegnil diagnostični program, ki mi javi napako, da je pri Raw Read Error Rate napačna cifra. Nato sem pustil čez noč diagnostični program, ki se po 12 urah še ni končal, zato sem ga prekinil in napisal mi je, da je našel slabe sektorje, ki pa se jih da popravit
Med premikanjem map med particijami se obnaša računalnik zmrznjeno in rabi veliko časa, prej je delal normalno
Moram najti garancijo. Upam, da še velja (disk je star nekaj manj kot dve leti) in da jo priznajo.
Ima kdo kakšno idejo, katera firma je dobra? Mogoče Segate? Maxtor, Hitachi, IBM so problematični
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sob Nov 12, 2005 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Baje je Seagate se najboljsi zdaj - meni so sicer Fujitsuji vedno delali OK, ceprav jih imam bolj iz starih casov (do 20 GB). IBM je prodal proizvodnjo Hitachiju. tako da je to eno in isto (stari Hitachiji za prenosnike so bili pa se kar OK). Maxtor je kupil Quantuma, tako da je nekaj najbrz dobrih, nekaj pa slabih (Maxtor). V glavnem - ne WD, nic ni slabsega od njih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni