|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 6:06 pm Naslov sporočila: Kateri IC za 8-bitni D-Latch |
|
|
Kakor sem že v naslovu napisal, zanima me, kateri čip naj uporabim za 8-bitni D-Latch? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
74x373/573, odvisno od tega, kaksne izhode rabis ? x = nic (""), S, LS, F, C, HC, HCT, AS, ACT, itd. - odvisno od tega kaj sploh rabis kar se tice porabe, napetostnih nivojev in casov preklopa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna pa je razlika med HC in HCT? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drugi ima TTL-kompatibilne izhode (napetostne nivoje). Oba imata nizko porabo (v primerjavi z LS, sploh pa starejsimi in slabsimi alternativami), a ker imas verjetno ostalo kramo tudi TTL-kompatibilno, bos najbrz raje izbral HCT. Cene v maloprodaji so po ICjevem ceniku sodec podobne, gre samo za to kaj rabis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gledal sem kombinacijo 74HCT299N in 74HCT373. Problem je, da prvega nimajo v IC-ju... Obstaja kakšna alternativa?
Vse skupaj pa mislim uporabiti za razširitev notranjega pomnilnika v PIC-u z zunanjim SRAM-om (po tejle shemi: http://www.captain.at/electronics/pic-ram/) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
74LS299 bi delal enako namesto HCT, le poraba bo visja in preklopni casi malenkost drugacni (razlike so za to hitrost - torej pocasnost - komunikacije nepomembne). Oba datasheeta lahko najdes na Googlu, primerjaj vrednosti in bos videl kaj je zate bolj aktualno.
74HCT299 ima v prodajnem programu (kolicina = 81) HTE. Ce ti ni ravno IC pogoj za nakup ...
Se vprasanje glede dejanske aplikacije: so v resnici omejen na 8 I/O pinov in bi zagotovo rad uporabil ravno 64 Kb pomnilnik ? Ce je odgovor na eno in/ali drugo vprasanje ne, potem lahko naredis bistveno hitrejso paralelno varianto brez tistega shifterja (bistveno hitrejso = do 8-9x hitrejso, sodec po shemi). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni problem s tistimi parimi pini. Projekt je še v fazi ideje, tako da bom glede na potrebe izbral tip mikrokontrolerja. Sem pa že razmišljal o takšnem preprostejšem prijemu, potem pa sem našel prej omenjeno stran...
Poleg tega pa bi rad imel vsaj 32 kb dodatnega RAM-a. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2005 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce si lahko privoscis vsaj 2 dodatna output pina, potem lahko naredis priklop paralelno z 74x138 ali podobnim dekoderjem (rabis 2-na-4 dekoder) namesto tistega shifterja, plus dva latcha/flip-flopa, ki bi ju potreboval v vsakem primeru; delal bo bistveno hitrejse, prav tako pa bos lahko prikljucil 64 KB zunanjega pomnilnika. Z se enim output pinom mikrokontrolerja bi lahko zunanji naslovni prostor se bolj povecal.
Ce si toliko izhodnih pinov res ne mores privosciti, lahko isto funkcionalnost tiste sheme dosezes tudi s samo 6 I/O pini (2 output-only, namesto 4 output-only).
Avtor tiste sheme je v bistvu "izumil" zelo storasto resitev - po eni strani se trudi prihraniti I/O pine in uporabi pocasen serijski prenos, ki bo zahteval kar nekaj telovadbe v MCUju, po drugi strani pa mirne vesti porabi kar stiri pine samo za izbirne signale. Nic cudenga da se spodaj pohvali, da je ni se nikoli preizkusil ... najbtrz bi se mu pobliskalo, da ni ravno najbolj ucinkovita
Pa se moje mnenje o priklopih zunanjih pomnilnikov na splosno, ki ti ga seveda ni treba upostevati : za vsako stvar obstaja bolj ali manj ustrezno orodje. Za zabijanje zebljev je kladivo zelo v redu, za privijanje vijakov pa ni najbolj uporabno. Za aplikacije brez zunanjega pomnilnika je MCU brez zunanjega podatkovno-naslovnega vodila povsem primeren, za aplikacije z zunanjim pomnilnikom pa ne najbolj. Ce to funkcionalnost rabis, pac uporabis drug tip mikrokontrolerja, ki ima precej tiste naslovne logike ze vgrajene in ponavadi potrebuje samo en latch (odvisno od nacina multipleksiranja naslovnih in podatkovnih linij). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno še ne potrebujem neke hitre komunikacije s SRAM-om, namen je le razširitev obstoječega pomnilnika.
Drugače pa sem se nekako navadil na tele PIC-e in mi trenutno še povsem zadostujejo, če bi pa želel preiti na kakšen drug tip, pa to s seboj prinese še učenje/privajanje na novo arhitekturo, drug programator, razvojno okolje, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
A noben PIC nima naslovno-podatkovnega vodila za priklop zunanjih pomnilnikov (PEROM, flash, RAM, memory-mapped I/O naprave, itd.) ? Tega nisel vedel - PICov ne poznam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do zdaj še nisem naletel na kakšnega. Smo pa delali na faksu z motorolinimi HC11 in zunanjim pomnilnikom, a me niso ravno navdušile... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem vcasih tudi delal z malimi (8-bitnimi) Motorolami z nekaj vec registri kot Nitron - HC11 je en primer - in so mi bile zelo vsec. Ukazni nabor je bolj ortagonalen (pri 8051 je to precej motece, iz tistega kratkega ogleda ukaznega nabora zadnjic sklepam, da je pri PICih podobno), ni tako zelo neucinkovit glede na takt, itd. So pa precej stara arhitektura, ki je ocitno zadnje postene spremembe dozivela pred 20 in vec leti, Motorola pa se je preusmerila v vecje stvari (Dragonball, Coldfire, PPC v vseh moznih inkarnacijah). Ker se vecinoma ukvarjam z "zaresnimi" (= namiznimi in vecjimi) racunalniki in ne mikrokontrolerji, ti pa so skoraj izkljucno CISC, mi je tak nacin delovanja z manj namenskimi registri in bolj kompleksnim ukaznim naborom bolj vsec; nisem se videl bolj zanimivega ukaznega nabora, kot je recimo VAXov.
Se z bolj saljive strani: a ni bolj zabavno delati z mikrokontrolerji, ki poznajo vsaj ukaza ORL in ANL, ce ze ne neposrednega SEX  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2005 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70779.85
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2005 12:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne, teh me je strah V bistvu nisem nikoli potreboval cesa takega - ce je bilo majhno in je zahtevalo stromarijo, je delalo tudi z 8-bitniki. Ce je bilo veliko in je zahtevalo racunsko moc in cudovit ekran in ostale gizmote, je delalo na racunalniku. Ce je zraven zahtevalo se stromarijo, je bilo pac prikljuceno na racunalnik. ARMov se imam namen lotiti v kratkem, predvsem iz radovednosti - mogoce bo pa se zanimivo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni