|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Silvo je napisal/a: |
Vidim, da si uporabil tipkovnico. Po mojih izkušnjah se na usmeriku ne obnese najbolje. |
Moje izkušnje...
Odkar imam usmernik s tipkovnico, se enkoderja sploh ne dotaknem več.
5x pritisk na tipke, pa je nova vrednost nastavljena. Mnogo hitreje kot vrtenje enkoderja, gledanje na prikazovalnik in popravljanje vrednosti. |
Kakor za koga... kako to delaš ko recimo hočeš ujeti eno mejo v nekem napetostnem območju. Pretipkavaš po 0.1V? Tole namreč v delevnici pride sigurno precej večkrat v poštev kot neka fiksna napetost. Za fiksne napetosti si recimo shraneš. Z enkoderjem jih izbiraš zelo hitro pritsk ->zasuk> pritisk. Popravljanje pri mojem usmerniku ni potrebno.. R2R sam popravlja izhodno napetost glede na to , če bi se slučajno ob obremenitvi spremenila. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, to samodejno popravljanje bi tudi jaz skoraj moral dodati...drugače pa jaz preko tipkovnice s posameznimi tipkami dodajam ali odvzemam po 0,1V, ali 0.5V ali 1V. tako lahko tudi zelo enostavno ujemaš neko področje. Tukaj se strinjam, da je mogoče enkoder boljši, ampak tudi tako gre kar OK.
Pri moji verziji imajo praktično vse tipko po dvojno funkcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
no saj če nimaš zaključene regulacije potem je logično da se napetost na izhodu spreminja _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, teoretično se ne bi smela. Jaz sem namreč z AVR-jem zamenjal samo referenco, ki je prej bila narejena z operacijskim in zenerco, to referenco si potem preko potenciometra reguliral in spreminjal izhod. Jaz sem potenciometer in zenerco odstranil ter ta operacijski porabil kot ojačevalnik PWM izhoda. Sam izhod mi gleda in regulira operacijski (tisti, ki je vezan direkt na mali NPN). Tretji je za omejitev toka, četrti pa za krmiljenje LEDice za tokovno zaščito. To zanko bi dal samo kot dodatek za kompenzacijo netočnosti AVR-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Ja, teoretično se ne bi smela. Jaz sem namreč z AVR-jem zamenjal samo referenco, ki je prej bila narejena z operacijskim in zenerco, to referenco si potem preko potenciometra reguliral in spreminjal izhod. Jaz sem potenciometer in zenerco odstranil ter ta operacijski porabil kot ojačevalnik PWM izhoda. Sam izhod mi gleda in regulira operacijski (tisti, ki je vezan direkt na mali NPN). Tretji je za omejitev toka, četrti pa za krmiljenje LEDice za tokovno zaščito. To zanko bi dal samo kot dodatek za kompenzacijo netočnosti AVR-ja. |
to nima nobene veze z točnostjo AVR-ja
kar moraš narediti je meriti izhodno napetost iz usmernika. jo primerjati z željeno "vrednostjo" na izhodu in popravljati PWM tako da bo ta napetost vedno enaka željeni. Torej rabiš zaključeno zanko.
Trenutno ti nastaviš napetost in na neobremenjenem usmerniku je vse lepo in prav. Ampak ko priključiš gor breme je pa normalno, da se napetost nekoliko posede. Če bi imel zanko narejeno kot sem zgoraj opisal bi pa to znižanje atmel zaznal in ustrezno povečal izhodno napetost, da bo tudi na obremenjenem enaka kot si jo nastavil. _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to zdaj nameravam izvesti. Treba bo samo na en vhod pripeljati LED signal, da bo AVR zaznal kdaj prime tokovna zaščita in takrat ne bo več kompenziral napetosti.
Vem, da je tega kar nekaj na netu, lahko bi vzel tudi darkotov napajalnik, ampak po pravici povedano mi je bilo tukaj bolj to, da se malo naučim programiranja in izvajanja AVR v praksi. Pa če je bolj "rahitično" narejen, pa naj bo. Pomembno mi bo, da bo zadeva delovala in da je moj izdelek... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en problemček - če kdo pogleda del okoli TL081 - tisti uporovni most je zelo občutljiv...imam multiturn trimerje pa kljub temu že manjši premik trimerja P402 povzroči obupen premik izhodne napetosti...sem že menjal upore v verigi R411/415 s 100k na 10k in R414/416 z 10k na 1k in celo na 100ohm pa ni dosti razlike...tako mi izhod pleše gor in dol...
kakšna ideja, kako bi to rešil ? Darko ima to drugače ker meri v negativni veji, jaz pa v pozitivni in imam ob polni izhodni napetosti gor neko napetost, ki je sicer ob umerjenem mostu enaka ob toku nič, ker je upor 0,2 ohma praktično kratek stik...
hvala !! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukaK Član

Pridružen-a: Ned 18 Okt 2009 11:51 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.09 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet nekaj v zvezi v PWM,
Pwm imam ustrezno definiran, zaima me pa , če lahko z izrazom COMPARE1A ravnam kot z spremenljivko, npr. tipa integer-preimer, ali velja ukaz:
incr compare1a
ali pa moram compare1a posebej shraniti v neko drugo spremenljivko, potem z to operirati in jo nato spet shraniti nazaj v compare1a?
Jezik je bascom avr, krmilnik Atmega8, pwm izhod se nahaja na pinu 15 na tem mikrokrmilniku?
Koda je spodaj:
Koda: |
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 11059200
$baud = 9600
$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40
Config Pinb.1 = Output
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 256 , Compare A Pwm = Clear Up
do
Select Case Tok
Case < Ref_tok : Decr Compare1a
Case > Ref_tok : Incr Compare1a
End Seclect
loop
|
tok in ref_tok sta neki spremenljivki, ki sta v programu že definirani.
hvala! _________________ LP Luka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni