www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava ročne svetilke na LED 15W
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
svicar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Aktiv.: 0.37
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:32 pm    Naslov sporočila:  Predelava ročne svetilke na LED 15W Odgovori s citatom

Pozdrav vsem...
Odločil sem se, da bom staro ročno svetilko na svinčeni akumulator 6V 5Ah predelal.

Predelal jo bom na LED CREE emitor.
Vprašanje pa je naslednje:
Ali uporabiti parabolo z 5xP4 ledicami
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26127

ali 1xP7 ledico
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14413

obe staneta približno enako (cca 20eur), obe zmoreta dati od sebe cca 900lm, pri obeh bi povečal površino ob emitorju, da bi se bolj hladilo.

Kaj mi svetujete?

slikaa.jpg
 Opis:
stara ročna svetilka
 Velikost datoteke:  26.23 KB
 Pogledana:  2 krat

slikaa.jpg

slikab.jpg
 Opis:
5xP4
 Velikost datoteke:  55.08 KB
 Pogledana:  0 krat

slikab.jpg

slikac.jpg
 Opis:
1xP7
 Velikost datoteke:  47.74 KB
 Pogledana:  0 krat

slikac.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ledice namontirane na aluminijasti blok debeline kakih 12mm (toliko da stisneš cevko od heatpipov not ker ne želiš akumulacije toplote ) in heatpipe ter zunanji hladilnik (na vrhu).

O cevkah smo že govorili na forumu , ima pa jih tudi Conrad.

lps

ena taka mala lučka 4x3,5W SSC P4 je po nekaj časa gorenja prijetno topla
(slike v mojem albumu) - hladijo se prek mostu direkt na ohišje.

Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo za info: Ta reflektor z P7 je zelo usmerjena in zelo daleč nese. Nisem pa siguren, če da iz sebe 900 lumnov.
Hraniti jo je treba z 2.8A ampak moja nima opazne razlike v svetlobi če jo hranim samo z 2A. Po moje da ven ene 700lm.

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja ponavadi prodajajo Scc P7 BIN C ki gre do 700lm , za BIN D ki gre do 1000lm
pa se moraš stegnit malo več na ebayu cca 24€

Parabole imajo tipičen izkoristek cca 95-97 %

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz izdelujem potapljaške svetilke, kjer je kot pomožna luč 1x SSC P4 (200 lumnov), za glavno luč pa 4x SSC P7 d-bin (3600lumnov), pa je zadeva kar konkretna. Je pa veliko odvisno tudi od kota optike. Jaz uporabljam 2x 35stopinj in 2x 10 stopinj lečo.

LP
Nazaj na vrh
svicar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne razumem točno o kakih cevkah je govora....jaz sem razmišljal takole...original parabolo dam proč, pole pa sestružim distančnik, ker so obe možni parabili manjši. Ta distančnik bo deloval kot hladilno rebro.

se pravi, da je P7 bolj usmirjena kot 5XP4...Je kdo že kupil ta modul 5XP4? koliko je ta usmirjen?

Prava zmaga bi bila, če bi še lečo dal gor, ki bi se jo dalo odaljevat in približevat, da bi fokus reguliral.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem namontiral ta 5×CREE paket v podobno svetilko, ki je imela H3 žarnico notri.

Sveti sicer malo manj kot tista H3, ampak je svetloba lepo bela in tudi močna. Meni je zadovoljiva.

Vidnega polja je nekje 100m.

Sveti zelo na ozko, ampak tudi dovolj razprši, da je pred svetilko v bližini vse osvetljeno.

Sedaj bom s tem kompletom naredil še nekaj cevnih svetilk s kakšnimi L-ion baterijami, ki vzdržijo tok 2,8A.

Paket vleče 2.8A pod 6.3V, nad pa 1.1A. Če pustiš svetiti dlje časa, pb aku kar zelo "posesa". Sveti pa nekje 1h in 30min s polnim 6V 4.5Ah.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 11:55 pm    Naslov sporočila:  Re: Predelava ročne svetilke na LED 15W Odgovori s citatom

svicar je napisal/a:
svinčeni akumulator 6V 5Ah
...
Ali uporabiti parabolo z 5xP4 ledicami

A, ti si tisti, ki me je na DX gnjavil Very Happy hehe

Ta svetilni element sveti strašno ozko. Približno: na razdaljo 100 - 200m osvetli 1-nadstropno hišo.

svicar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa varianta, da bi kakšno lečo dal spredaj?
Sem videl da se dobi tudi leče.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam več reflektorjev od DX (če rabiš prodam) imam največ trojnih s gladko površino .
SSCP7 same po sebi dajo širok snop ker je to led cluster in ne točkasto telo.

Toploto moraš obvezno speljat izven ohišja ker jih boš sicer uničil ( s segrevanjem preko 30°C svetloba kar hitro upada - glej diagram ) , 70°pa je že kar kritična temperatura.
Seveda se ta temperatura meri direktno pod ledico in ne kje na zadnjem hladilnem rebru. Enak princip kot pri računalnikih.

kot sem rekel reflektor ima izkoristek nekje 95-97% , TIR optika pa nekje 86%.
Lahko daš lečo spredaj je celo bolj enostavno.

heatpipe so cevke v katerih je distilirana voda pod podtlakom - največkrat jih vidiš na močnih hladilnikih za računalniške procesorje.

Imam pa te dni namen štartat 10A led diodo- pač odvisno kdaj bom imel čas

svicar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj misliš, da če bi povečal to aluminiasto površino, spoj namazal z toplotno prevodno pasto, da se ne bi dovolj hladilo? Ali moram nujno speljat toploto ven iz plastičnega ohišja?
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja v ohišju imaš konstanten zrak (ne kroži) ki ga boš vedno bolj ogreval , povrh vsega imajo taka ohišja še debelo plastiko ki je precej dober izolator. Pa toplote tudi ne moreš evakuirat iz alumijija tako da je to kar problem....

Obstaja še rešitev t.i. RECOIL LED to pomeni da je led za razliko od normalnega reflektorja obrnjena nazaj ( jo pa moraš postavit v pravo gorišče !) Se pravi v steklo spredaj imaš izvrtano luknjo z nosilcem na katero je pritrjena led in sveti nazaj. Led se ohlaja preko nosilca direktno na zunaji zrak to zgleda nekako tako čeprav je tale na prvem linku narejena napačno

http://dmcleish.com/CPF/Spherical-Reflector/index.html

ta je pa precej boljša vendar toplota je speljana na ohišje preko ''traku vzdolž glave na tej sliki ni videti)

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22934

ali ta pa je samo 6W !!! in se hladi v vodi!

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače pa se da take reflektorje fino predelat s HID žarnicami kot so v avtomobilih 35W( žarnica sicer razvije veliko toplote , vendar je v dvojnem steklu in vmes vakuum ) tako da toploto zadrži sama.

Povrh vsega še odlično izkoristi veliko parabolo , seveda pa rabiš 12V

http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=256585

nejaj v tem stilu samo so še boljše predelave -bolj čiste samo se ne morem spomnit naslova

elos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23
Aktiv.: 0.81

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker vidim, da nekateri pravite da SSCP7 reflektor sveti široko in nekateri ozko, me zanima kaj je res, ker bi jaz potreboval takšnega, ki sveti čim bolj ozek snop.
Lucca brassi imaš kakšnega takega za prodat, da čim bolj ozko sveti ?

Lp
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

elos je napisal/a:
Ker vidim, da nekateri pravite da SSCP7 reflektor sveti široko in nekateri ozko, me zanima kaj je res, ker bi jaz potreboval takšnega, ki sveti čim bolj ozek snop.
Lucca brassi imaš kakšnega takega za prodat, da čim bolj ozko sveti ?

Lp

Jaz sem naročil tegale in potem še posebej P7 ledico. In sveti zelo ozko.

Prilagajam sliko. Na žalost megleno, ampak je videti dovolj.

IMG_3229.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  795.54 KB
 Pogledana:  13 krat

IMG_3229.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni