www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronska ključavnica z matrično tipkovnico(vrata)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
starkro
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 27 Feb 2010 0:19
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:  Elektronska ključavnica z matrično tipkovnico(vrata) Odgovori s citatom

Lep pozdrav Exclamation

Zadal sem si eno nalogo, in to preprosto iz preveč prostega časa Smile zdaj pa bi rabil malo vaše pomoči, pomoč bi rabil predvsem pri programskem delu PICa, razmišlal sem v smeri uporabe pic 16f84a ali pic 16f628a.

Delovalo bi naj pa nekako tako, ko je v stanju pripravlenosti, da bi utripala zelena led dioda, nato pa ko bi prišel npr. domov bi vtipkal kodo(najprej pritisneš * nato vpišeš tri mestno kodo, za potrditev pa npr. #), ko pritisnemo * začne pa zelena led dioda svetit in če v času 3s ne začnemo pisat dalje kode se prižge rdeča led dioda, ki sveti nekje 1min, nato lahko ponovimo postopek... V primeru da trikrat zaporedoma vtipkamo napačno številčno kodo, se zelena led dioda izklopi, vklopi rdeča led dioda(sveti 1min), če smo vse to izvedli pravilno se naj vrata odklepajo 3s (seveda odklepajo samo tako kot bi jih s pomočjo "domofona" nato pa samo potisnemo vrata noter - kot če dobimo obisk...).

To bi bil kratek opis kako bi naj to delovalo, tako nekako sem si zamislil v svoji glavi Very Happy zdaj pa bi prosil če bi bil kdo tako dober pa bi mi napisal program (časovno bi ga že sam popravil in izpopolnil da bi imel tako kot bi sam hotel) Pray
Lahko tudi preko zasebnega sporočila...

LP, prosim za pomoč Pray Pray Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
starkro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem še dodat da bi zato uporabil 3×4 matrično tipkovnico...
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.56
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš nekaj časa, ti priporočam knjigo PROGRAMIRANJE PIC mikrokontrolerjev, ki jo lahku kupiš v spletni trgovini Svet elektronike po "smešni" ceni, v njej pa najdeš lepo razloženo delovanje mikrokrmilnikov in razlago vseh asemblerskih ukazov za PIC-e s 14-bitnim naborom ukazov (35 ukazov), z lepo razloženimi primeri za PIC16F84. Prav tako uporaba tipkovnice ipd.
Nazaj na vrh
starkro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ukaze pa to imam, pa nekaj osnov tudi znam, samo ne preveč, nebi pa rad da nekaj napišem, pa naredim, potem pa dam čip v narejeno vezje, pa bo kaj crknilo za brezveze, zato sem se tukaj na vas obrnil Smile
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi komaj začenjam z asemblerjem, tako da ti celega programa ne morem napisat. Imaš pa v MPLAB-u vgrajen simulator in debugger, tako da lahko programe skoraj popolnoma usposobiš preden jih prvič daš v vezje. Pa recimo ker si mi dal idejo, se grem malo poigrat, da vidim kaj znam. Very Happy
Mogoče bom delovanje malo spremenil (glede utripanja lučk in vnosa kode), bom pa sproti objavljal spremembe, pa nekaj spravimo skupaj. Cool
Nazaj na vrh
starkro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 07, 2010 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, vsake pomoči tvoje ali od kogar drugega bom neizmerno hvaležen Smile
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda bo res treba naredit eno predavanje kako začeti v PIC ASMju...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za AVR sem točno tak program enkrat že napisal in tudi objavil (zelo) dobro komentirano kodo za Bascom. Malo poišči ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.65
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

starkro je napisal/a:
nebi pa rad da nekaj napišem, pa naredim, potem pa dam čip v narejeno vezje, pa bo kaj crknilo za brezveze

Brez skrbi. Zaradi napačno napisanega programa vezje ne bo crknilo, če boš le napajanje pravilno priključil, na kar pa program nima vpliva. S poskušanjem se največ naučiš. Predlagam ti pa, da zadevo skupaj najprej spraviš na protoboardu. Ko bo vse delovalo, kot želiš, pa naredi tiskanino. Programator imaš?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pingi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 12:44
Aktiv.: 0.64
Kraj: Selnica ob Dravi - Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Zgleda bo res treba naredit eno predavanje kako začeti v PIC ASMju...

To je beseda ! Very Happy
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 2:15 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektronska ključavnica z matrično tipkovnico(vrata) Odgovori s citatom

V reviji svet elektronike št.115 imaš opisano kodno ključavnico z PIC12F675. Jaz sem jo naredil in dobro sluzi drugače so ti na forumu dobro svetovali.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
starkro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 5:17 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektronska ključavnica z matrično tipkovnico(vrata) Odgovori s citatom

ljudsko je napisal/a:
Programator imaš?

Imam Wink

ATA je napisal/a:
V reviji svet elektronike št.115 imaš opisano kodno ključavnico z PIC12F675. Jaz sem jo naredil in dobro sluzi drugače so ti na forumu dobro svetovali.

Jo ima mogoče kdo doma, pa je pripravljen skenirat pa tukaj dat slikco??, ker sem bil danes v 3 knjižnicah pa so rekli da tega nimajo, da imajo verjetno v univerzitetni v MBju, mi je pa malo daleč to se za vozit(cca 120KM) Pray
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 5:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektronska ključavnica z matrično tipkovnico(vrata) Odgovori s citatom

starkro je napisal/a:
...... da imajo verjetno v univerzitetni v MBju, mi je pa malo daleč to se za vozit(cca 120KM) Pray
Sedaj že malo več vem. Kje so Butale? Približno 120 km od Maribora! Whistle
Povej še smer.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Alex17
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evoga. To je moj prvi izdlek v ASM, tako da je verjetno nekaj bugov, vendar bom pozneje malo preizkusil simulator pa mogoče uploadam novo verzijo.

Malo o delovanju: v stanju pripravljenosti utripa zelena lucka s frekvenco 1Hz, ob pritisku na *, pridemo v del programa za vnos 3-mestne kode(lahko bi bila poljubno dolga), pred tem seveda program počaka , da spustimo tipko, nato sveti zelena dioda stalno, imamo pa 25 s časa da vnesemo prvo cifro kode. Ta je lahko katerikoli znak na tipkovnici, nastavlja se pa tako, da na začetku definiramo konstante Koda1,Koda2... Pri tem treba upoštevati, da sem tipkam dodelil zaporeden številke, glede na njihovo postavitev na tipkovnici (1=1,2=2 ... 9=9, *=10, 0=11, #=12). Pri vsakem pritisku na tipko program počaka, da jo spustimo, nato preveri če je bila pritisnjena ustrezna tipka glede na kodo. Ko je vnešena zadnja pravilna cifra, se vklopi odklepanje(za 20 s), potem se pa program vrne v stanje pripravljenosti. Če vnesemo katerokoli napačno cifro, za 1 min sveti rdeča lučka, nato pa se vrnemo v stanje pripravljenosti. V podporgramu za branje tipke je vključen tudi "debounce".

Upam da se da razumeti delovanje vsaj približno, najbolje pa je program testirati v realnosti, sam ga žal ne morem, ker pride material za programator šele enkrat ta teden.

Verjetno bi se dalo stvar narediti bolj preprosto in učinkovito, vendar je to moj prvi izdelek in bom vesel tudi kakšnega nasveta ali pripombe. Pa prosim brez ugotovitev, da je stvar popolnoma neuporabna, meni pač vedno uspe zakomplicirati stvari. Smile

Tukaj je še slika vezave tipkovnice na mikrokontroler, ki sem jo uporabil.

PS.: Spremenite končnico .txt v .asm.

Matricna_tipkovnica.jpg
 Opis:
Vezava tipkovnice na mikrokontroler
 Velikost datoteke:  17.86 KB
 Pogledana:  7955 krat

Matricna_tipkovnica.jpg

Tipkovnica-vrata.txt
 Opis:
Program za branje matrične tipkvnice za odklepanje vrat s PIC16F84

Download
 Ime datoteke:  Tipkovnica-vrata.txt
 Velikost datoteke:  5.67 KB
 Downloadano:  60 krat

Nazadnje urejal/a Alex17 Pon Mar 08, 2010 11:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
starkro
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala ti Smile ostalo pa bom si sam popravil čase in to Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni