|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 5:40 pm Naslov sporočila: Regulacija obratov stružnice za les |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me, na kak način lahko izvedem regulacijo obratov stružnice, ki ima 500W enofazni elektromotor. Nekaj sem gledal v zvezi z dimmerji za luči a mislim, da nisem na pravi poti. Koliko sem zasledil je takšna regulacija primerna samo za krtačne elektromotorje. Sedaj se obrati nastavljajo s prestavnim razmerjem jermenic, a se mi več krat zgodi, da obrati niso primerni. Zamislil sem si nekaj, kar ima potenciometer, s katerim se da zvezno prilagajati obrate elektromotorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
V šoli imamo tak regulator za vrtljaje.Z potenciometrom nastavljaš obrate. Če obremeniš motor, triak bolj odpre in zagotovi zadosti toka, da motor ohrani vrtljaje. Ko razbremeniš motor, triaki malo zaprejo tako da ohranijo konstantne obrate.
Če želiš, lahko v petek dobim shemo.
Lp, Alen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer pa frekvenčni pretvornik (če je ustrezen motor).
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor se priporočam za shemo in napotke/ideje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z enofaznim motorjem bo bolj težko karkoli pametnega naredit... mogoče bi lahko probal kak variak oz. regulator za ventilatorje, ki je v bistvu trafo z več odcepi _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.74 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Mar 10, 2010 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
xsyt pa ni to za krtačne?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjane Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2004 22:45 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Maribor-Ptuj
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa mislim da ne bi smel bit problem če narediš robustno klasično regulacijo s triakom, pri čemer implementiraš malo boljši filter.
Ali pa, če poskusiš pri stricu Googlu,; boljše regulacije so izvedene z namenskimi uC, običajno v DIP 8pin (detekcija skozi ničlo - mehki zagon, regulacija induktivnih bremen itd.). _________________ Hvala
LP, D |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem bi znal biti če je motor s kondenzatorjem...pri takih se s tako regulacijo samo manjša moč motorja, obrati pa ne kaj dosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam 3 fazni motor in frekvenčni krmilnik.
Freekvenčni krmilnik izberi tak, ki se priključi na 1 fazo in nulo.
Izhod pa je 3 fazni. Motor pa vzameš do 400 W tako da ima 500W
krmilnik nekaj rezerve.
Do 500W pa izbiraj zaradi cene.
Sam sem na CNC montiral 3 F motor 1,0kW, frekvenčnik pa
1,5kW . Pri takšnih močeh pa so cene kar precej visoke .
Še to: premisli pred kakršnokoli spremembo kaj sploh rabiš !
Nastavitev obratov z potenciometrom ali z tipkami na osnovnem
panelu krmilnika. Kam boš krmilnik montiral - bodo tipke
dostopne ? Ustavljanje motorja - se ima pri višjih obratih čas
dolgo ustavljati ?
Motor krmiljen z frekvenčnikom lahko poženeš z precej višjimi
obrati od navedenih na tablici. Vendar mora bit motor primeren.
Na mojem motorju je navedeno 4000 o/min pri 50 Hz , zraven
pa piše, da je maksimum 24000 o/min. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjane Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2004 22:45 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Maribor-Ptuj
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 3:57 pm Naslov sporočila: Re: Regulacija obratov stružnice za les |
|
|
Da bi šel delat tole... samo frekvenčnik stane, kot cela stružnica
stane je napisal/a: |
Priporočam 3 fazni motor in frekvenčni krmilnik.
Freekvenčni krmilnik izberi tak, ki se priključi na 1 fazo in nulo... |
Niste prebrali natančno!
_ID_ je napisal/a: |
Pozdravljeni.
Zanima me, na kak način lahko izvedem regulacijo obratov stružnice, ki ima 500W enofazni elektromotor. |
_________________ Hvala
LP, D |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prebrali smo že, navedeno so samo predlogi. Frekvenčnik ni nujno drag, če je tvoj motor 500W, potem je to ranga 200-300 evrov, če se ne motim. Odvisno, a je to zate drago a ne...če je stružnica a-la bau*aus, potem je. Ampak, kot rečeno, če je motor s kondenzatorjem, potem je skoraj edina možna regulacija frekvenčnik, ali pa menjava motorja. Če pa je kolektorski, potem je zadeva relativno enostavna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
S frekvenčnikom se ne bi ravno zafrkaval, ker nima smisla glede na ceno stružnice. Največja težava, ki se mi pojavi je, da so obrati previsoki, zaradi večjih premerov obdelovancev, tudi če je največje prestavno razmerje. Zato bi rad, da se ti obrati dajo še zmanjšati. In ker se mi ne da zmeraj pretikati jermena, sem si zamislil, da bi zadevo izvedel s nekakšnim brezstopenjskim regulatorjem obratov. Moram samo pogledati, kakšen motor je nameščen na stružnico. Trenutno nimam dostopa do nje, zato kaj več ne morem povedati. Zna biti glede na moč, da je celo krtačni in bom lahko izvedel regulacijo z dimmerjem. Same elektronike ni problem montirati saj je v ohišju stružnice več kot dovolj prostora. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Mar 11, 2010 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem dobro prebral kar si napisal.
Pa še vedno trdim tole: frekvenčnik
ali pa pusti tako kot je.
In kaj potem če je frekvenčnik dražji od stružnice ?
Važno je, da je stroj uporaben in da ti dobro služi.
Važno je, da ga z veseljem uporabljaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2010 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Daj gor jermenici in jermen od ATV ali motornih sani. Boš imel tudi moment, ne samo nižje vrtljaje.
lpR _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni