|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Mar 16, 2010 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
butterfly4t je napisal/a: |
Saj najbrz bo tako. Za gretje bom rabil regulacijo ze zato ker bom na strehi inštaliral okrog 30 vakumskih-cevnih sončnih kolektotjev za gretje vode, dogrevanje bi bilo z plinom in v mislih imam 1000l zalogovnik ali pa se kaj večji.
Drugo kar bi se rad krmilil pa je sončno jadro ki bi se pri veliki hitrosti vetra samo zaprlo. Kar se pa tiče krmiljenja luči pa mogoče hodniki in stopnišče. |
Pazi kar se plina tiče saj ne sme biti v zaprtih prostorih(mora biti zračen), če ga imaš pa zunaj ima isti problem kot nafta, ko je najbolj mraz (pod -10° / -20°C) odpove. Je pa fajn, ker dobiš plinski kontejner na "izsposojo" brezplačno pri nekem uvozniku plina in sami skrbijo za vzdrževanje.
Kar hočem reči je, da le imej plin za dogrevanje v 95% leta a naredi tako, da boš imel možnost tudi z drvi zakurit, če bo res mraz
Glede avtoamtizacije stopnišča pa imaš prav, ko sem enkrat dal senzor gibanja na stopniše uporabimo stikalo mogoče nekajkrat na leto |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Mar 16, 2010 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede plina je treba biti tudi pazljiv pri matematiki, če gre za propan/butan v plinohramu ("cisterna" pri bajti).
Načeloma velja, da boljša kot je peč, slabše se glede na deklarirane karakteristike obnese v praksi, saj je boljša peč bolj občutljiva na plin, pri navedeni mešanici pa se razmerje zaradi uplinjanja pri različnih temperaturah zelo spreminja glede na zunanjo temperaturo.
Poleg tega je plinohram običajno ena najdražjih variant...
Zemeljski (mestni) plin je veliko ugodnejši in ju nikakor ne gre primerjat.
Ampak vsakomur svoje, vsak se odloča po lastni pameti in zmožnostih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasko Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.21
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 4:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem si naredil to http://www.freewebs.com/inteligenthouse/
Upravljanje je enostavno ne rabiš nič...kadar kaj hočeš so trije touchi ali wifija ali preko gsmja. Nisem še kupil UMPCja ker je špaga prekratka(beri ni denarja).
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
butterfly4t Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Mar 2010 19:29 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plinskega rezervaraj nebi rabil ker je v nacrtu javna plinska napeljava. Z zalogovnikom 1000l pa sem mislil zalogovnik za vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_BlisteR_ Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 18:36 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Sre Mar 17, 2010 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede plina me je zelo šokiralo ko je nekdo rekel da zdaj pozimi daje do 300€ na mesec za ogrevanje.Pred leti se je štelo da je to ceneje in so naredili javno napeljovo...sedaj pa tako.
Sončni kolektorji in zalogovnik se pa zelo izplača,imamo doma in poleti skoraj da ni potrebno nič kurit.Čez dan naredi dovolj za normalno uporabi,tuširanje itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan_milan Član

Pridružen-a: Sre 24 Mar 2010 14:23 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
sasko s cim si izvedel krmiljenje (PLC ali mikrokontroler)
LP,m |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.23 Kraj: Borovnica
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2010 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
samo ideja za tvojo pametno hišo :
sicer nevem, kako je z kurjenjem na drva pri vas, pametne hiše ponavadi uporabljajo kurilca (kurilno olje), sam pa sem že večkrat razmišljal o avtomatiziranem kurjenju na drva (robot, ki odpre vrata peči, vrže v peč poleno in vrata zapre). Kurjenje na drva, je v sloveniji zelo poceni, seveda če ima kak dober znanec/bližnji v lasti gozd. Oziroma najdeš poceni dostavo drv.
robot, bi zaznal temperaturo v hiši (lahko v posameznem prostoru) in temu primerno prilagajal pretok vode(toplote) v posamezen prostor, in nalaganje drv - sevda, mora biti postavljen limiter za nalaganje drv npr. ko robot naloži 1 poleno, naslednjih 15-30min ne naloži nobenega polena več.
jaz letos vsekakor načrtujem izdelavo takega "robota" Drva se splačajo pa še ZELENA so
PS:
Kolektorje uporabljamo tudi pri nas, imamo 200l "bojler", ki se ogreva na drva in na kolektorje. Pozimi, če sije sonce se voda segreje na + 60 stopinj, poleti pa jo je treba spuščati iz pipe pa imamo le 3,5m2 kolektorjev Poleti, drv sploh ne uporabljamo. Vode je pa vedno dovolj za vsakodnevno tuširanje in ostale potrebe 5-članske družine in še je ostaja.  _________________ ________________________________________
Moja delovna površina, miza in celo soba, niso razmetane, ampak so "super-taktičko" urejene.
Ščitim se z pregovorom "videz vara." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
LukC je napisal/a: |
sam pa sem že večkrat razmišljal o avtomatiziranem kurjenju na drva (robot, ki odpre vrata peči, vrže v peč poleno in vrata zapre). |
V ta namen se potem rabi zalogovnik. Doma imam kurjavo na drva in to popolnoma avtomatizirano. Vsak dan (sedaj ko je topleje na 2 dni) peč rabi 10 minut človeškega dela). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem si za drva zamislil saržer podoben bobenčku na revolverju - drva bi zdrsnila po šini v peč , pnevmatska loputa bi odprla in zaprla vrata. Šina pa bi morala biti dovolj gladka in pravega naklona ,da se drva ne bi zagozdila.
Citiram: |
PS:
Kolektorje uporabljamo tudi pri nas, imamo 200l "bojler", ki se ogreva na drva in na kolektorje. Pozimi, če sije sonce se voda segreje na + 60 stopinj, poleti pa jo je treba spuščati iz pipe pa imamo le 3,5m2 kolektorjev Poleti, drv sploh ne uporabljamo. Vode je pa vedno dovolj za vsakodnevno tuširanje in ostale potrebe 5-članske družine in še je ostaja. |
enako le da 300l - se mi pa je zgodilo enkrat da je eles imel vzdrževalna dela in ni bilo elektrike - voda je zavrela in odprla varnostni ventil ( si ne predstavljam kaj bi naredilo s vakuumskimi bi odneslo vse skupaj) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_BlisteR_ Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 18:36 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi kurimo na sekance in je super.Zdaj pozimi 1x na dan vsuješ noter sekance pa je.Res je investicija na začetku,samo so pa sekanci zelo poceni proti drugim virom in še skoraj nimaš nobenega dela.
Če hočeš lahko za vsak dan po urah naštimaš željeno temperaturo.
Tisto na polena si pa ne predstavljam kako bi bilo.To bi bila cela velika mehanizacija  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukC Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.23 Kraj: Borovnica
|
Objavljeno: Čet Mar 25, 2010 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
heh jaz tudi žagovino in sekance not zmečem, vse kar je lesa.. sploh pozimi.. čez poletje se les bolj špara in suši..  _________________ ________________________________________
Moja delovna površina, miza in celo soba, niso razmetane, ampak so "super-taktičko" urejene.
Ščitim se z pregovorom "videz vara." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasko Član

|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2010 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz slik na spletni strani je razvidno da je uporabljen industrijski PLC(trdoživa zadeva).
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.50 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Čet Maj 06, 2010 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
hehehe
Fantje pametna instalacija je pametna samo toliko kot je pameten tisti ki jo projektira potem pa en programer zajebe še tisto.
Kar se tiče ogrevanja pa podatek drži.
Jaz sem se letos ogreval za 1,5€/dan, 45€/mesec torej 270€ če bi bil povprečje -5°C 6 mesecev skupaj.
Seveda ni vse v avtomatiki, tudi ogrevalni sistem in izolacija mora biti ustrezna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasko Član

|
Objavljeno: Čet Maj 27, 2010 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa sem dal za ogrevanje 40€ za prevoz ter 3 vikende dela v gozdu, bencin ter olje za motorko ne računam ker ni toliko, pokuril 12m3 drv.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni