www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

problem pri izvajanju programa

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skobal
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 17:05
Aktiv.: 0.19
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 8:27 pm    Naslov sporočila:  problem pri izvajanju programa Odgovori s citatom

Pozdravljeni

najprej vam povem da sem s programiranje komaj začel

spisal sem enostaven program ki bi ni služil za aplikacijo smerokazev

while (1)
{
PINB.2 = 0;
PINB.3 = 0;
if (PINB.1 == 1)
{
if (PINB.0 == 1)
{
PINB.2 = 1;
PINB.3 = 1;
delay_ms(50);
PINB.2 = 0;
PINB.3 = 0;
delay_ms(50);
}
else
{
PINB.3 = 1;
delay_ms(50);
PINB.3 = 0;
delay_ms(50);
};
};
if (PINB.0 == 1)
{
if (PINB.1 == 1)
{
PINB.2 = 1;
PINB.3 = 1;
delay_ms(50);
PINB.2 = 0;
PINB.3 = 0;
delay_ms(50);
}
else
{
PINB.2 = 1;
delay_ms(50);
PINB.2 = 0;
delay_ms(50);
};
};
}
}
pina B.0 in B.1 sta vhoda pina B.2 in B.3 pa izhoda
lahko da sem ga kaj polomil v samem programu ker mi ne dela tako kot sem pričakoval
namreč ko imam sklenjeno stikalo za eno stran mi ledica lepo utripa ko pa sklenem še drugo stikalo pa mi ledici utripata vsaka po svoje in ne skupaj ter ko spustim stikali ravno v času ko ledica gori mi tudi ostane prižgana čeprav sem na začetku programa oda izhoda postavil na 0.
a mi zna kdo svetovati kaj naj naredim ali povedati kje sem ga polomil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem točno v čem pišeš, ampak potrebno je ločiti med ukazoma PIN in PORT. PIN preverja stanje vhodov, PORT pa postavlja izhode (no pa še pri osnovnih nastavitvah lahko vklaplja interne pullup - skupaj z DDR). Vsaj tako je pri WinAvr.
Nazaj na vrh
skobal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 15, 2010 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program pišem v CodeVisionAVR Evaluation porte pa nastavim že na začetku v program generatorju
vhode nastavim na pullup sam tukaj mam tudi problem ker če vežem pin preko upora na + in stikalo vežem med pin in maso se mi pri vklopu nič ne zgodi če ga pa vežem med pinom ter + brez upora pa mi dioda začne utripati.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 7:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi najprej tako, da vse deluje brez tipk. Ko se bodo ledice prižigale kot je željeno, potem pa dodaj še pregledovanje tipk.
Nazaj na vrh
skobal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja če napišem program da mi ledice samo utripajo brez stikal mi deluje
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjankobal je napisal/a:

vhode nastavim na pullup sam tukaj mam tudi problem ker če vežem pin preko upora na + in stikalo vežem med pin in maso se mi pri vklopu nič ne zgodi če ga pa vežem med pinom ter + brez upora pa mi dioda začne utripati.

Tole mi je malce nerazumljivo Think

Če vklopiš notranje pullup, potem ne potrebuješ še dodatnega zunanjega upora. Tipko vežeš med maso in vhodni pin.

Ne poznam povsem točno Codevisionove sintakse, ampak malce mi je čudno tole
Koda:
};

Ali ni dovolj samo oglati oklepaj?

Ali si na začetku pravilno definiral vhode in izhode ter pullupe (saj si delal konfiguracijo s čarovnikom?)

Še vedno nisem prepričan, da tale stvar
Koda:
PINB.2 = 1
pravilno postavi izhod na 1. Morebiti bi moral zamenjati z ukazom PORT
Ti bo moral pomagati nekdo , ki ima codevision
Nazaj na vrh
skobal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede }; pa mi program sam tako spiše (stavki so v osnovi že napisani samo vrednoste vpišeš in tam je taka oblika)

zamenjal sem PIN z PORT-om in stvar je začela delovati

hvala za odgovore

zanima me pa še to nastavil sem pullup pa moram stikalo vezati med + in pinom kaj če ga bi hotel med maso in pin bi moral v if stavku za pogoj napisati 0 namesto 1
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni